Η Epson, παγκόσμιος ηγέτης τεχνολογίας, έχει αποσπάσει πλατινένια διάκριση για το εργοστάσιο εκτυπωτών της στην Ινδονησία, από την Υπεύθυνη Επιχειρηματική Συμμαχία (RBA) για την επίτευξη του υψηλότερου προτύπου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η Υπεύθυνη Επιχειρηματική Συμμαχία (Responsible Business Alliance – RBA) είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός συνασπισμός του κλάδου, που έχει αφιερωθεί στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού και δεσμεύεται να υποστηρίζει τα δικαιώματα και την ευημερία των εργαζομένων και των κοινοτήτων παγκοσμίως. Η πιστοποίηση αναγνωρίζει εργοστάσια και τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, που επιτυγχάνουν τα υψηλότερα πρότυπα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις διαδικασίες παραγωγής τους και εστιάζει στις δίκαιες συνθήκες εργασίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιωσιμότητα.

Η πιστοποίηση RBA σχετίζεται με κοινωνικά υπεύθυνα πρότυπα του εργοστασίου της Epson στην Ινδονησία, η οποία απασχολούσε περισσότερους από 11.300 εργαζομένους τον Μάρτιο του 2020. Το εργοστάσιο παράγει μια σειρά επαγγελματικών και οικιακών εκτυπωτών inkjet, συμπεριλαμβανομένης της σειράς εκτυπωτών inkjet υψηλής χωρητικότητας μελανιού, αναγνωρίσιμοι ως EcoTank σε πολλές αγορές, προσφέροντας υψηλή περιβαλλοντική απόδοση. Μέχρι σήμερα η Epson έχει ξεπεράσει τις 50 εκατομμύρια μονάδες σε πωλήσεις εκτυπωτών EcoTank παγκοσμίως.

Η πλατινένια πιστοποίηση RBA αποδεικνύει ότι το εργοστάσιο της Epson στην Ινδονησία λειτουργεί με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και αφοσιώνεται στην ευημερία όλων των εργαζομένων της. Η πιστοποίηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την Epson, καθώς η συμμόρφωση με τα εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα στις δημόσιες συμβάσεις Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελεί σημαντικό μέρος των προδιαγραφών κατά την υποβολή προσφορών και οι επιχειρηματικοί πελάτες της Epson απαιτούν όλο και περισσότερο ισχυρές ανεξάρτητες αποδείξεις για την κοινωνικά υπεύθυνη παραγωγή. 

«Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην υλοποίηση μιας βιώσιμης κοινωνίας μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και μέσω των λειτουργιών των εργοστασίων και των γραφείων μας», επιβεβαίωσε ο Tatsuaki Seki, Διευθύνων Σύμβουλος Βιωσιμότητας της Epson. «Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο εξετάζουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων όσων κάνουμε, αλλά και τη λειτουργία μας, με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποσπάσουμε αυτήν την πλατινένια διάκριση και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα υψηλά πρότυπα που αντιπροσωπεύει.»

Ο Kazuyoshi Yamamoto, Executive Officer και Πρόεδρος της Epson Ευρώπης, πρόσθεσε: «Αυτή είναι μία σημαντική διάκριση για τους πελάτες μας, που θέλουν να γνωρίζουν ότι η παραγωγή μας γίνεται με υπευθυνότητα. Οι άνθρωποι είναι ο πιο πολύτιμος πόρος μας και η ευημερία τους είναι υψίστης σημασίας. Θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς και θα βελτιώνουμε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας, από την παραγωγή και τη διανομή έως τη χρήση των πόρων και την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού μας.»

«Η ζήτηση για πιο πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, των οποίων το πάθος για βιωσιμότητα αναγκάζει τους κατασκευαστές να βελτιώσουν κάθε πτυχή της λειτουργίας τους. Οι αγοραστές των EcoTank και άλλων εκτυπωτών της Epson μπορούν να είναι διπλά σίγουροι ότι, όχι μόνο αγοράζουν έναν οικολογικά αποδοτικό εκτυπωτή inkjet που εξοικονομεί ενέργεια και μειώνει τα πλαστικά απορρίμματα που προέρχονται από αναλώσιμα, αλλά επίσης ότι οι συνθήκες εργασίας εκείνων που τον κατασκεύασαν είναι σύμφωνες με τα πλατινένια πρότυπα, τα υψηλότερα στην κοινωνικά υπεύθυνη παραγωγή.»

Σχετικά με την πιστοποίηση Υπεύθυνης Επιχειρηματικής Συμμαχίας (RBA)
Ένα από τα πιο θεμελιώδη προγράμματα της Υπεύθυνης Επιχειρηματικής Συμμαχίας είναι το Επικυρωμένο Πρόγραμμα Αξιολόγησης (VAP), το οποίο είναι το κορυφαίο πρότυπο για την επιτόπια επαλήθευση συμμόρφωσης και τους αποτελεσματικούς, κοινόχρηστους ελέγχους. Η ίδια η RBA δε διεξάγει ελέγχους, αλλά θέτει τα πρότυπα και βασίζεται σε εγκεκριμένες ελεγκτικές εταιρείες. H Υπεύθυνη Επιχειρηματική Συμμαχία αναγνωρίζει ότι η κύρια αξία ενός επιτόπιου ελέγχου συμμόρφωσης δε βρίσκεται στον εντοπισμό των ζητημάτων σε ένα εργοστάσιο, αλλά στη διόρθωση τους. H RBA θέλει να αναγνωρίσει εκείνα τα εργοστάσια που αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους για εταιρική ευθύνη μέσω επαληθευμένης επίλυσης των ζητημάτων που εντοπίζονται κατά τον έλεγχο VAP.

Η RBA προσφέρει τρία επίπεδα αναγνώρισης:

Πλατινένια: για εργοστάσια με ελάχιστη βαθμολογία VAP 200 και όλα τα ευρήματα μεγάλης και μικρής προτεραιότητας ολοκληρωμένα

Χρυσή: για εργοστάσια με ελάχιστη βαθμολογία VAP 180 και όλα τα ευρήματα μείζονος προτεραιότητας ολοκληρωμένα

Ασημένια: για εργοστάσια με ελάχιστη βαθμολογία VAP 160 και όλα τα ευρήματα προτεραιότητας ολοκληρωμένα

Για να πληρούνται οι απαιτήσεις αναγνώρισης, όλοι οι έλεγχοι πρέπει να επαληθεύονται μέσω αξιολόγησης επίλυσης VAP. Οι έλεγχοι που διενεργούνται σε εγκαταστάσεις μελών της RBA και σε εγκαταστάσεις των προμηθευτών τους, ολοκληρώνονται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ειδικά εκπαιδευμένους στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό έλεγχο και στο πρωτόκολλο VAP.