Η eBay δημιούργησε μια ειδική σελίδα, αφιερωμένη στο πρόγραμμα Export Revival, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της εταιρίας να εκπαιδεύσει τις εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της λιανικής, να γίνουν κυρίαρχες στις διαδικτυακές πωλήσεις προς χώρες του εξωτερικού.

Ο στόχος της σελίδας είναι να αναδείξει τις δυνατότητες που διαθέτουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις για τις εξαγωγές των προϊόντων τους. Παράλληλα να αναδείξει την Αθήνα ως μία πολλά υποσχόμενη περιοχή για εξαγωγές και να μοιραστεί τις ιστορίες των Ελλήνων πωλητών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Συνολικά, περισσότεροι από 100 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προχώρησαν σε αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα Export Revival, 67 εκ των οποίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαίδευση από τους τοπικούς συνεργάτες της eBay. Τρεις από τους επιχειρηματίες – ο Ηλίας Ρίτσιος, ο Μιχάλης Αχταμόν και ο Μιχάλης Τοκατλίδης – μοιράστηκαν τις ιστορίες τους και την εμπειρία τους από το πρόγραμμα, μέσα από τρία βίντεο, που είναι διαθέσιμα στην διαδικτυακή σελίδα. Μολονότι, πουλάνε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων (Εκκλησιαστικά Είδη, Σπάνια Συλλεκτικά Αντικείμενα, Ρούχα & Αξεσουάρ), οι τρεις πωλητές είχαν έναν κοινό στόχο: να διευρύνουν διαδικτυακά τη δραστηριότητά τους, προσεγγίζοντας ένα κοινό αγοραστών πάνω από 183 εκατ. παγκοσμίως. Στα βίντεο, αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από την πορεία τους στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, καθώς και τα αποτελέσματα που κατάφεραν μέσα από τη συνεργασία τους με την eBay.

Όπως τονίζει και ο Ilya Kretov, Γενικός Διευθυντής της eBay για τις Παγκόσμιες Αναδυόμενες Αγορές «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τα αποτελέσματα του προγράμματος Export Revival στην Αθήνα. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και βοήθησε τις ελληνικές ΜμΕ να ξεκινήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα στην eBay, αναπτύσσοντας τις επιχειρήσεις τους, παρά τους περιορισμούς και την αβεβαιότητα που αντιμετώπισαν. Από την έναρξη του προγράμματος, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στη δημιουργία συνολικά 5.000 καταχωρήσεων. Οι κορυφαίες κατηγορίες των προϊόντων, που πωλούν, αφορούν σε: Συλλεκτικά Αντικείμενα/ Εκκλησιαστικά και Πνευματικά είδη, Μόδα, Κοσμήματα & Ρολόγια, Υγεία & Ομορφιά, Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων, Είδη Σπιτιού & Κήπου, Ηλεκτρονικά είδη, Εξοπλισμός & Υλικά για διάφορες παραγωγές και βιομηχανίες. Οι πλειοψηφία των αγοραστών προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συνεργάτες μας για την ουσιαστική συνεργασία, ευελπιστώντας να συνεχιστεί ώστε να ωθήσουμε ακόμη περισσότερες ελληνικές ΜμΕ να έχουν πρόσβαση σε νέους πελάτες ανά τον κόσμο.»

Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, ο κος Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, επισήμανε ότι «πρωτοβουλίες όπως το Export Revival αποτελούν «αντίδοτο» στο βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην επιχειρηματική αγορά. Το πρόγραμμα – παρότι πολύ σύντομα από την έναρξή του χρειάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα – κατάφερε να φτάσει ως εδώ και να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η εκπαίδευση στη χρήση των ψηφιακών «εργαλείων» αποδεικνύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά πολύτιμη για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε «Χαιρετίζω την ολοκλήρωση του προγράμματος Export Revival από την eBay, που είχε ως στόχο  την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των ΜμΕ στην Ελλάδα για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και την πρωτοβουλία δημιουργίας μίας σελίδας που θα φιλοξενήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει καθώς μπαίνουμε στη νέα ψηφιακή εποχή, η αξιοποίηση τέτοιων ευκαιριών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν πλέον να απευθυνθούν σε μία παγκόσμια αγορά, ενώ πολλές από αυτές μπορεί να οδηγηθούν σε συνέργειες, κάτι που επίσης είναι ζητούμενο.»

Ακόμη, η Senior Advisor του ΣΕΒ σε Θέματα Καινοτομίας & Ψηφιακών Τεχνολογιών κ. Μάγκυ Αθανασιάδη δήλωσε: «Στη σημερινή εποχή, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο συνιστά τη μόνη ασφαλή και αξιόπιστη επένδυση για τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες που θέλουν να έχουν μέλλον. Στο πρόγραμμα που κατέθεσε πρόσφατα ο ΣΕΒ για την ταχεία προσαρμογή των επιχειρήσεων στην 4η βιομηχανική επανάσταση, περιλαμβάνεται λεπτομερής δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, δράσεις σαν κι αυτή που διοργανώνει σε παγκόσμιο επίπεδο η eBay, είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.»

Τέλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος επαίνεσε ανοιχτά την πρωτοβουλία και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εκπαίδευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας κάθε ψηφιακό εργαλείο, μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες τους σε όλο τον κόσμο μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο.»

Εάν ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις να πουλάς στην eBay και η επιχείρησή σου διαθέτει περισσότερα από 150 διαφορετικά προϊόντα προς πώληση, διερεύνησε το ενδεχόμενο να υποβάλλεις αίτηση για το πρόγραμμα υποστήριξης, που θα βρεις εδώ. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα λάβουν προσαρμοσμένη υποστήριξη για να ανοίξουν την επιχείρησή τους στην πλατφόρμα και πολλά οφέλη, όπως τη δυνατότητα δωρεάν καταχωρίσεων, καθώς και επαγγελματική εκπαίδευση.