Η υπηρεσία online δημοπρασιών, eBay, ανέφερε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία πώλησης του Skype, της δημοφιλούς υπηρεσίας τηλεφωνικών κλήσεων μέσω Ίντερνετ.


skypeΤο Skype αναμένεται να περάσει στον έλεγχο ομίλου ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή του Netscape, Μάρκ Άντερσεν. Το eBay προσπαθούσε να πουλήσει το Skype εδώ και αρκετό καιρό, ενώ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι υπήρχαν περιορισμένες συνέργιες μεταξύ των δύο εταιρειών. Το eBay είχε αγοράσει το Skype τον Οκτώβριο του 2005 για 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτίμηση που είχε θεωρηθεί ιδιαίτερα υψηλή, ενώ, σύμφωνα με τους New York Times, η εκτιμώμενη τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 2 δισεκατομμύρια.


Όπως επισημαίνουν αναλυτές, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται αναμενόμενη, ειδικά μετά την ανακοίνωση του eBay για πώληση μετοχών του Skype το πρώτο εξάμηνο του 2010. Το λογισμικό του Skype δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων να συνομιλούν δωρεάν, και να κάνουν κλήσεις με σημαντικά χαμηλότερο κόστος προς άλλα κινητά και σταθερά τηλέφωνα.


Από την εποχή εξαγοράς του Skype, οι χρήστες του αυξήθηκαν στα 405 εκατομμύρια παγκοσμίως, από 53 εκατομμύρια, με την πλειοψηφία τους να εκμεταλλεύονται τις δωρεάν κλήσεις μεταξύ των χρηστών, οι οποίες πραγματοποιούνται με τεχνολογία Voice over IP (VoIP).