Συνεχίζοντας να εξελίσσει τα προγράμματα ασφάλισής της σύμφωνα με τις ανάγκες μίας διαρκώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας, η ΑΧΑ Ασφαλιστική δημιούργησε το Cyber Risk, ένα καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν που απευθύνεται σε κάθε σύγχρονο επιχειρηματία που επιθυμεί να θωρακίσει την εταιρεία του από τις ραγδαία αυξανόμενες απειλές του κυβερνοχώρου. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα καλύψεων η ασφαλισμένη επιχείρηση είναι σε θέση να προστατέψει την εύρυθμη λειτουργία της, την εταιρική φήμη της, τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων και των πελατών της, σε περίπτωση παραβίασης των συστημάτων της. 

Πέραν των περιπτώσεων διαρροής δεδομένων, το Cyber Risk καλύπτει την αδυναμία παροχής υπηρεσιών και τις διαδικτυακές επιθέσεις μέσω κακόβουλων λογισμικών.  Συμπληρωματικά, προσφέρει στον ασφαλισμένο, χωρίς επιπλέον κόστος, ένα σύνολο εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών όπως: υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων πληροφοριακών συστημάτων, νομικών συμβούλων, αποκατάστασης λογισμικού και ανάκτησης δεδομένων, προστασίας εταιρικής φήμης, καθώς και ανταπόκρισης συμβάντων 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα προσθήκης των παρακάτω επεκτάσεων για: τηλεφωνική υποκλοπή, εκβιασμό (extortion), διακοπή εργασιών και επιπλέον έξοδα (network interruption), ευθύνη Ψηφιακών Μέσων και κοινωνική μηχανική /social engineering (cyber theft).

Όσο αυξάνονται οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σε μία επιχείρηση τόσο αυξάνονται και τα μέτρα προστασίας που οφείλει να υιοθετεί για την ίδια, για τους πελάτες της, για τους εργαζομένους της. Πλέον, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, οι ηλεκτρονικές και διαδικτυακές επιθέσεις κατατάσσονται ανάμεσα στις σημαντικότερες απειλές, είτε πρόκειται για μία μικρομεσαία επιχείρηση είτε για έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό. Κάθε εταιρεία που συλλέγει, διαχειρίζεται και μεταβιβάζει δεδομένα μέσω του δικτύου της αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ηλεκτρονικής υποκλοπής τους. Oι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν από κακόβουλο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων του κόστους διακοπής λειτουργίας, του χρόνου ανάκτησης και των χαμένων εσόδων, έφτασαν τα 2,5 τρισεκατομμύρια € το 2015 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 τρισεκατομμύρια € έως το 2021. Επίσης, οι κυβερνοεπιθέσεις μέσω κακόβουλων λογισμικών που εξαναγκάζουν την επιχείρηση σε καταβολή λύτρων (ransomware) απέσπασαν 9,2 δισεκατομμύρια € μέχρι το 2019, και υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 16,8 δισεκατομμύρια € το 2020. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το 50% όλων των κυβερνοεπιθέσεων διαπράττονται εναντίον μικρών επιχειρήσεων, ποσοστό που παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση.*

Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία και γνωρίζοντας ότι η καθολική εξάλειψη των κυβερνοεπιθέσεων δεν είναι εφικτή, οι επιχειρήσεις -ανεξαρτήτως μεγέθους- οφείλουν να ασφαλίζονται έναντι αυτών των κινδύνων, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, όπως το Cyber Risk της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, καθώς τα συμβατικά ασφαλιστήρια αδυνατούν  να ανταποκριθούν πλήρως στις επιπρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται στο σημερινό περιβάλλον. 

Ο κ. Λυκούργος Πέτροβας, Διευθυντής Λειτουργιών της ΑΧΑ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, δήλωσε: «Στην ΑΧΑ Ελλάδας παρατηρούμε με προσοχή τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αυξητική διείσδυση της τεχνολογίας στο σύνολο της δραστηριότητά μας. Επιδιώκοντας να αποτελούμε έναν πραγματικό σύμμαχο για τον επιχειρηματία, μελετήσαμε με προσοχή τους νέους κινδύνους που καλείται να διαχειριστεί και σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο, σύγχρονο προϊόν για να τον βοηθήσουμε να προστατευθεί σφαιρικά. Το Cyber Risk είναι ένα πρόγραμμα που ακουμπά τον πυρήνα κάθε εταιρείας – τη λειτουργία της – υπογραμμίζοντας τη σημασία της ασφάλισης για την επιχειρησιακή συνέχειά της μέσα στο σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον.»