Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές λόγω της πανδημίας, ενισχύει -με τη μορφή του κατεπείγοντος- την ανάγκη εκσυγχρονισμού των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture.

Συγκεκριμένα, η μελέτη “Playing the Long Game in Payments Modernization” βασίζεται σε έρευνα 120 στελεχών στον τομέα πληρωμών των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες μετασχηματισμού που αναλαμβάνουν, δεδομένου ότι οι τράπεζες υλοποιούν πολυετείς επενδύσεις στο χώρο, με στόχο να ανταγωνίζονται τους μη-τραπεζικούς παρόχους ψηφιακών πληρωμών και να συμμορφώνονται στα νέα κανονιστικά πλαίσια.

Στη μελέτη, η Accenture προβλέπει ότι περίπου 420 δισεκατομμύρια συναλλαγές αξίας $7 τρισεκατομμυρίων αναμένεται να πραγματοποιούνται με κάρτες και ψηφιακές πληρωμές έναντι μετρητών έως το 2023 – ποσό το οποίο υπολογίζεται να αγγίξει τα $48 τρισεκατομμύρια έως το 2030. Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές άσκησε πρόσθετη πίεση στις τράπεζες, με τα τρία τέταρτα (75%) των τραπεζικών στελεχών που ερωτήθηκαν να αναφέρουν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τα σχέδιά τους για εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία έχει επιταχύνει ραγδαία τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές με ρυθμό που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να προβλέψουν, ως απόρροια της ριζικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν και πληρώνουν» δήλωσε ο Γιώργος Παλλιούδης, Financial Services Managing Director της Accenture. «Στη χώρα μας, η πορεία αυτή είχε ξεκινήσει το 2015 με τα capitals controls και συνεχίστηκε δυναμικά εν μέσω της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει δραματικά ο χάρτης των παρόχων πληρωμών στην Ελλάδα. Αυτό εξάγεται αν συγκρίνουμε την Ελληνική αγορά με άλλες ώριμες αγορές στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, αυτή η λεπτή ισορροπία θα μπορούσε να μεταβληθεί γρήγορα με την είσοδο ή την ισχυροποίηση παικτών, τοπικής ή διεθνούς εμβέλειας. Συνεπώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, οι  τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν, πέρα από τη συμμόρφωση στο κανονιστικό πλαίσιο, στην κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των καταναλωτών και στη βελτίωση της εμπειρίας τους.»

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 75% των τραπεζών βλέπουν τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών να καθοδηγείται από τις αλλαγές και τις κανονιστικές ρυθμίσεις των εθνικών υποδομών πληρωμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βελτίωση των διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών, νέα κλαδικά πρότυπα σύμφωνα με το ISO20022 και το Open Banking.

Η μετάβαση σε ψηφιακές πληρωμές ποικίλλει ανάλογα με την αγορά

Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές διαφέρει μεταξύ χωρών και εξαρτάται από το ποσοστό μείωσης χρήσης μετρητών, την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) καθώς και το πόσο ενεργές είναι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών.

Αξιοποιώντας το Payments Disruptability Index της Accenture, που υπολογίζει τα τ