Δε χρειάζεστε πτυχίο στην κυβερνοασφάλεια ή πολλά χρήματα για να εφαρμόσετε βασικά στοιχεία ασφάλειας των υπολογιστών. Σύμφωνα με τους ειδικούς της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET αυτά είναι τα πέντε βήματα που θα σας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο. 

Στην εποχή της πανδημίας πολλά σπίτια έχουν μετατραπεί σε πλήρη εταιρικά γραφεία με εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), όπου ειδικοί από τα τμήματα πληροφορικής των εταιρειών σηκώνουν όλο το βάρος και διαχειρίζονται εξ αποστάσεως τους οικιακούς σταθμούς εργασίας. Όμως, άλλοι επαγγελματίες δεν έχουν σχεδόν καμμιά εξωτερική βοήθεια και αυτό σημαίνει ότι ο τελικός χρήστης είναι ταυτόχρονα και ο υπεύθυνος IT, είτε του αρέσει είτε όχι.

Εάν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, μην ανησυχείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ESET, αυτά είναι τα πέντε βήματα για να ενισχύσετε την ασφάλεια στο οικιακό σας γραφείο. 

  • Ξεκινήστε με τον router

Ο router που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει περισσότερες δυνατότητες από ό, τι φαντάζεστε. Διαθέτει τείχος προστασίας (firewall), ορισμένες επιλογές ασφαλείας, ασύρματη συνδεσιμότητα και πολλές άλλες επιλογές. Μπορείτε να πληρώσετε ένα μικρό ποσό επιπλέον και να αποκτήσετε έναν router επαγγελματικού επιπέδου, ο οποίος συνοδεύεται από επιπλέον επιλογές ασφαλείας. Οι επαγγελματικοί router είναι συνήθως πιο ασφαλείς και έρχονται με προ-εγκατεστημένες ρυθμίσεις και καλή υποστήριξη. Επίσης, μερικοί διαθέτουν ενσωματωμένη δυνατότητα ενημέρωσης απειλών. Θυμηθείτε να ελέγχετε για ενημερωμένο firmware κατά την εγκατάσταση του router και να ελέγχετε συχνά το website του κατασκευαστή – ας πούμε, μία φορά το μήνα – για ενημερώσεις.

  • Μελετήστε

Είναι εκπληκτικό το τι μπορείτε να μάθετε από ένα απλό podcast ή κάποιο βίντεο σχετικά με την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός δωρεάν μαθημάτων που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια σταθερή βάση σε θέματα ασφάλειας. Επιλέξτε κάποιο που μπορείτε εύκολα να καταλάβετε και που θα σας οδηγήσει σιγά σιγά. Στο παρελθόν οι ειδικοί της ESET είχαν ετοιμάσει μια λίστα με δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με την ασφάλεια υπολογιστών, τα οποία ίσως αξίζει επίσης να εξετάσετε. Με απλά λόγια, η ευδαιμονία της άγνοιας δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή.

  • Βάλτε όρια

Μπορεί να μην ανησυχείτε για την κλοπή της συσκευής σας από τους συγγενείς ή τους συγκάτοικους, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα σε εσάς ή τον εργοδότη σας, ακόμη και ακούσια. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε έναν ασφαλή υπολογιστή που χρησιμοποιείτε μόνο για εργασία και προστατεύστε την πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που δε γνωρίζει κανείς άλλος. Με απλά λόγια, εάν όλοι έχουν τον κωδικό πρόσβασης, τότε… παύει να λέγεται κωδικός πρόσβασης. Κατ’ επέκταση, η οικογένειά σας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτή τη συσκευή για πχ συνομιλία με φίλους ή προβολή ταινιών. Επίσης, ορίστε όρια μικρής διάρκειας έτσι