Το 1996 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όρισε την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης. Από την πρώτη της εμφάνιση, η τηλεόραση ήταν, είναι και θα είναι σε μια κατάσταση μόνιμης εξέλιξης και πλέον έχει περάσει στη φάση της έξυπνης ψηφιακής συσκευής.

Μεταβαλλόμενοι καιροί

Όταν οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες εμφανίστηκαν στις οθόνες στα τέλη του 19ου αιώνα, κανείς δεν ήξερε ακόμη πόσο γρήγορα θα εξαπλωνόταν η τηλεόραση και πως θα εξελιχθεί τόσο το περιεχόμενο, όσο και η τεχνολογία γύρω της. Σήμερα, μπορούμε πολύ εύκολα να «φέρουμε» όλο τον κόσμο στο σαλόνι μας με το πάτημα ενός κουμπιού και μάλιστα σε ανάλυση εικόνας 4K και με ήχο surround, κάτι που τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Ωστόσο, ένα μεγάλο άλμα επιτεύχθηκε στις 22 Αυγούστου 1931, όταν ο Manfred vonArdenne παρουσίασε την πρώτη πλήρως ηλεκτρονική τηλεόραση που μεταδόθηκε από ραδιοκύματα στην έκθεση ραδιοφώνου του Βερολίνου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1960, άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες τηλεοράσεις στην Ελλάδα με κάποιες πειραματικές εκπομπές που δεν μονιμοποιήθηκαν, ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει τακτικά από τις 23 Φεβρουαρίου 1966, από έναν δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και από δεύτερο σταθμό που λειτούργησε από τις ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ 1967-1974 παγιώθηκε η δομή του προγράμματος με μείγμα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, η οποία εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν υπό κρατικό έλεγχο, ο οποίος διατηρήθηκε μεν και στη μεταπολίτευση, οπότε η ενημέρωση ήταν περισσότερο ελεύθερη, αλλά όχι πάντα αντικειμενική. Το 1989, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να εκπέμπουν ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, δόθηκαν και οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι σταδιακά επικράτησαν σε τηλεθέαση και επιρροή και επιδόθηκαν σε έντονο ανταγωνισμό στον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τομέα. Το τηλεοπτικό τοπίο, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με τη χορήγηση από το κράτος, μόνιμων αδειών λειτουργίας.

Μεγαλύτερη, λεπτότερη, ελαφρότερη, εξυπνότερη

Ακόμα και τα μεγέθη και τα σχήματα των σημερινών τηλεοράσεων θα ήταν κάποτε εξίσου αδιανόητα με τη δημοτικότητά τους. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘90, μια τηλεόραση ζύγιζε περίπου 50 κιλά και είχε οθόνη με διαγώνιο στις 31,5 ίντσες. Το 1999, η πρώτη επίπεδη τηλεόραση κυκλοφόρησε στην αγορά με τιμές που άγγιζαν μια περιουσία. Δύο χρόνια αργότερα, οι πρώτες LCD τηλεοράσεις κυκλοφόρησαν και οι τιμές για τις μεγαλύτερες διαστάσεις έπεσαν ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι Smart TV με σύνδεση στο Internetεμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου το 2010 και το περιεχόμενο του streaming μπορούσε να προβληθεί σε μεγαλύτερη οθόνη. Έτσι, κάτι που στην αρχή έμοιαζε καινοτόμο και παράλληλα ασήμαντο, κατάφερε να φέρει την επανάσταση. Οι έντυποι οδηγοί με το εκάστοτε τηλεοπτικό πρόγραμμα, επίσης μεσουρανούσε από το 1990 μέχρι και το 2010. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει, καθώς το πρόγραμμα της τηλεόρασης υπάρχει online και μάλιστα ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός στο site του παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα προγράμματα που προβάλει αλλά και επιπλέον υλικό που ενδιαφέρει τους τηλεθεατές. Το ίδιο περιεχόμενο της τηλεόρασης είναι διαθέσιμο και on demand, οποιαδήποτε στιγμή το θέλει ο θεατής. Πλέον κανείς δεν χάνει την αγαπημένη του ταινία ή σειρά απλά άργησε να ανοίξει την τηλεόραση.