Τολμηρό, επαναστατικό αλλά και πανίσχυρο, το πρώτο laptop με αναδιπλούμενη οθόνη αφής ανοίγει σαν συναρπαστικό βιβλίο που μας φέρνει εικόνες από το μέλλον.

Η τεχνολογία μπορεί να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά έπειτα από ουκ ολίγα χρόνια σε αυτό το επάγγελμα, ομολογουμένως ελάχιστα είναι τα προϊόντα που κατορθώνουν πλέον να μας προκαλέσουν… δέος όταν έχουμε τη χαρά να τα πάρουμε στα χέρια μας. Μια από αυτές τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτέλεσε δικαιωματικά το ThinkPad X1 Fold, μια πρωτοποριακή foldable συσκευή που μας παρέσυρε σε ένα ταξίδι στο μέλλον, ανασύροντας ταυτόχρονα μνήμες από ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Το τέλος μιας αναμονής 35 ετών, από τότε δηλαδή που ονειρευόμασταν το computer book της Penny!

Με το X1 Fold η Lenovo έδωσε τέλος σε μια αναμονή 35 ετών, από τότε δηλαδή που ονειρευόμασταν το computer book της Penny, της ανιψιάς του επιθεωρητή Σαΐνη στην ομώνυμη παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων! Ας αφήσουμε όμως τα νοσταλγικά flashback, προκειμένου να επανέλθουμε στο σήμερα και στις φουτουριστικές λύσεις που η Lenovo υπόσχεται να φέρει στα χέρια μας πολύ πιο σύντομα από ό,τι περιμέναμε…

Το foldable design με ουσία και όχι (μόνο) για εντυπωσιασμό

Είναι γεγονός πως μόλις ξεδιπλώσει κανείς σε κοινή θέα την οθόνη του ThinkPad X1 Fold προκαλεί ένα… κύμα στροφής κεφαλιών προς την κατεύθυνσή της μοναδικής αυτής συσκευής, συνοδευόμενου από βλέμματα που αντικατοπτρίζουν έκπληξη, θαυμασμό και ενίοτε… φθόνο! Σε μια εξαιρετική υλοποίηση αναδιπλούμενης οθόνης, σαφώς μεγαλύτερης από αυτές που έχουμε δει σε foldable flagship smartphones, η Lenovo κάνει… flex καινοτομίας και σχεδιασμού.

Αναμφίβολα, το ThinkPad X1 Fold αποτελεί σύμβολο status, μια δήλωση που περνά… υποσυνείδητα μηνύματα πως ο κάτοχός του δεν προτίθεται να συμβιβαστεί με οτιδήποτε λιγότερο από την κορυφή. Και κάπου εδώ κρύβεται μια παγίδα στην οποία πέφτει η πλειονότητα των συσκευών που έχουν κάτι ασυναγώνιστα πρωτοποριακό να επιδείξουν: να κάνουν την ιδιαιτερότητα σημαία και να περιοριστούν σε αυτήν ως κατόρθωμα, αδιαφορώντας για τον τρόπο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των χρηστών. Στην περίπτωση του X1 Fold ευτυχώς η Lenovo έπραξε ακριβώς το αντίθετο, εξερεύνησε με σπουδή τους τρόπους με τους οποίους το ολόφρεσκο αυτό form factor μπορεί να μεταμορφώσει την παραγωγικότητα του ιδιοκτήτη του.

Σε ρόλο συμπρωταγωνιστή δίπλα στην ευέλικτη οθόνη συναντάμε ένα εργονομικότατο μαγνητικό πληκτρολόγιο (Lenovo Fold Mini), το οποίο μπορεί να προσαρτηθεί πάνω στην μια πλευρά της οθόνης, μετατρέποντας τη συσκευή σε ένα πληρέστατο, λειτουργικότατο laptop. Όταν θέλετε να μεταφέρετε τη συσκευή, το πληκτρολόγιο μπορεί να παραμείνει στην «αγκαλιά» της, καλύπτοντας έτσι και το κενό που αναγκαστικά αφήνει ο επιμελώς κρυμμένος… μεντεσές (hinge) ανάμεσα στις αντικριστές πλευρές της αναδιπλούμενης οθόνης. Επειδή το πληκτρολόγιο συνδέεται ασύρματα μέσω Bluetooth με το X1 Fold, μπορείτε να το λειτουργήσετε και μακριά από τη συσκευή, την οποία μπορείτε να την έχετε μπροστά σας ανοιχτή και στερεωμένη όρθια με τη βοήθεια του πτυσσόμενου stand που φιλοξενείται στην πλάτη του δερμάτινου καλύμματος.

Αφήνοντας στην άκρη το πληκτρολόγιο, το X1 Fold παραμένει πλήρως λειτουργικό, είτε ως tabet είτε ως laptop, αξιοποιώντας το εικονικό πληκτρολόγιο στην οθόνη αφής. Σε όποια θέση βέβαια κι αν το τοποθετήσετε τελικά, η 5MP κάμερα με IR για αναγνώριση προσώπου μπορεί να αναλάβει τις τηλεδιασκέψεις σας, αξιοποιώντας συγχρόνως και τα 4 ενσωματωμένα μικρόφωνα. Λύσεις προσφέρουν και οι δυο USB-C 3.2 Gen 2 (10Gbps) θύρες, εκ των οποίων η μια λειτουργεί και ως DisplayPort για σύνδεση με εξωτερική οθόνη.

Στα αξεσουάρ που διευρύνουν τη λειτουργικότητα του μικρού «θαύματος» της Lenovo πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη γραφίδα Lenovo Mod Pen. Με ακριβή εντοπισμό πίεσης και κλίσης, ελάχιστο latency και παραμετροποιήσιμα πλευρικά κουμπιά, το πενάκι του X1 Fold θα σας επιτρέψει μεταξύ άλλων να σχεδιάσετε, να επισημάνετε διορθώσεις σε έγγραφα και να κρατήσετε χειρόγραφες σημειώσεις. Η δίωρη φόρτιση που πραγματοποιείται μέσω USB-C μπορεί να σας χαρίσει έως και ένα μήνα χρήσης!

Foveros 3D όνομα και πράγμα!

Αφού ξεπεράσουμε το… σοκ των δυνατοτήτων που ανοίγει το foldable design σε μια υβριδική συσκευή που καταργεί πλήρως τον διαχωρισμό των κατηγοριών του φορητού υπολογιστή και της ταμπλέτας, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα ενδότερα, στις τεχνικές προδιαγραφές του πανίσχυρου υπολογιστή που κρύβεται κάτω από την πανέμορφη  13,3 ιντσών OLED οθόνη αφής (ανάλυσης 2048x1536 pixels, φωτεινότητας 300 Nits). Όπως προαναφέραμε, το ThinkPad X1 Fold δεν επιχειρεί απλά να κλέψει τις εντυπώσεις με ένα εύκαμπτο panel, αλλά αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για όσους θέλουν να έχουν στα χέρια τους το μέλλον, από κάθε άποψη. Ο επεξεργαστής δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει, συνεπώς, μια… συμβατική ρότα. Αποτελεί ένα ακόμα φιλόδοξο project, αυτή τη φορά από την Intel, που αποσκοπεί στη δημιουργία ευέλικτων, υπερφορητών συσκευών που δεν στερούνται υπολογιστικής ισχύος.

O Core i5-L16G7 επεξεργαστής με ενσωματωμένη Intel UHD 11th Gen Graphics GPU και υποστήριξη WiFi 6 αλλά και 5G, αποτελεί το πρώτο μέλος της νεοσύστατης οικογένειας Lakefield, των μικρότερων chip του πλανήτη που μπορούν να υποστηρίξουν επιδόσεις Intel Core (Intel Hybrid Technology). Έπειτα από μια τετραετή περίοδο στενής συνεργασίας, τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης της Lenovo και της Intel κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: να μετατρέψουν ένα foldable laptop από συσκευή τεχνολογικής… φιγούρας σε ένα παντοδύναμο εργαλείο παραγωγικότητας.

Χτισμένο στις τρεις διαστάσεις αντί στις δυο, το Lakefield SoC τοποθετεί τα συστατικά του (συμπεριλαμβανομένης της DRAM) το ένα πάνω στο άλλο σαν στρώσεις… τούρτας και όχι στη σειρά πάνω σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια όπως παραδοσιακά συνέβαινε μέχρι σήμερα, εξοικονομώντας χώρο αλλά και κατανάλωση ενέργειας λόγω της εγγύτητας των διαφορετικών συστατικών τα οποία καταλαμβάνουν χώρο ισοδύναμο περίπου με αυτόν ενός κέρματος (12x12x1 χιλιοστά)! Για να συνοψίσουν τα παραπάνω πρωτοποριακά χαρακτηριστικά δόμησης του chip σε έναν τίτλο, οι μηχανικοί της Intel κατέληξαν σε μια ονομασία που θα μπορούσε να είναι έμπνευση του αείμνηστου Βλάσση Μπονάτσου: Foveros 3D! Το μοναδικό μειονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι πως η ενσωματωμένη   LPDDR4X RAM αφενός δεν μπορεί να επεκταθεί, αφετέρου δεν ξεπερνά τα 8GB.

 

Έκθεμα για τα σαλόνια, «σκυλί» για τα αλώνια!

ThinkPad σημαίνει υψηλές αντοχές και το X1 Fold αν δεν μπορούσε να σεβαστεί και να υπηρετήσει τη βαριά αυτή κληρονομιά, απλά δεν θα λεγόταν ThinkPad! Οι μηχανικοί της Lenovo ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, παραδίδοντας μια συσκευή που δεν είναι φτιαγμένη για… γυάλα, αλλά για να την κουβαλάτε άφοβα μαζί σας όπου κι αν πάτε. Παίρνοντας το ThinkPad X1 Fold στα χέρια μας στιγμή δεν νιώσαμε πως είναι εύθραυστο, πως πρέπει να θυσιάσουμε τον… ασεβή τρόπο που συνήθως μεταχειριζόμαστε ένα laptop για να προφυλάξουμε την ξεχωριστή του οθόνη. Το στιβαρό πλαίσιο και το δερμάτινο κάλυμμα θωρακίζουν το αναδιπλούμενο επίτευγμα της Lenovo, ώστε να μην αγχώνεστε για τη μακροβιότητά του κάθε φορά που το πετάτε στην τσάντα σας. Πάνω από 30.000 φορές έχει ανοιγοκλείσει το προϊόν στα κέντρα δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας προκειμένου να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο φθοράς της οθόνης ή του μηχανισμού αναδίπλωσης έπειτα από μακροχρόνια χρήση. Αν αναρωτιέστε για τις διαστάσεις του, διπλωμένο το X1 Fold καταλαμβάνει χώρο  15,82×23,6×2,78 εκατοστών, ενώ αν το ανοίξετε σε… όλο του το μεγαλείο φτάνει τα 29,94×23,6 x1,15 εκατοστά. Με βάρος κάτω του ενός κιλού, το ThinkPad X1 Fold έχει κατασκευαστεί για να συντροφεύει τον κάτοχό του εξίσου αδιάκοπα με το smarthpone του.