Δραπετεύστε από το περιβάλλον και βυθιστείτε στη μουσική μέσα από τη συναρπαστική εμπειρία που παρέχουν τα ακουστικά που θέτουν με αξιώσεις υποψηφιότητα για την κορυφή!

Aν δεν θέλετε απλά ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά, αλλά αναζητάτε μια ανεπανάληπτη εμπειρία ακρόασης, τότε τα Sony WH-1000XM4 έχουν σχεδιαστεί για εσάς. Δελεαστικότατες οι true wireless προτάσεις, πρακτικές και ενίοτε προσιτές οι in-ear λύσεις, αλλά στην περίπτωση των WH-1000XM4, η Sony αποφάσισε να απευθυνθεί σε όσους αποζητούν το τέλειο, την βέλτιστη ποιότητα ήχου δίχως τον παραμικρό συμβιβασμό, καταθέτοντας τη δική της απάντηση στο απλό ερώτημα: «ποια είναι τα καλύτερα ασύρματα ακουστικά της αγοράς αυτή τη στιγμή;». Επειτα από αρκετές ώρες χρήσης, πριν σας ξεναγήσουμε στα πολυάριθμα πλεονεκτήματα των premium ακουστικών της Sony, θα ξεκινήσουμε από το ένα και μοναδικό μας παράπονο: «δεν είναι αδιάβροχα». Κι αφού απαλλαχθήκαμε από τη μοναδική μας ένσταση, συνεχίζουμε με την απαρίθμηση των χαρακτηριστικών που έκαναν τα αυτιά μας να μην θέλουν να αποχωριστούν τον ηχητικό… παράδεισο των WH-1000XM4.

Ανεση στην εφαρμογή, ευκολία στη χρήση

Η ποιοτική κατασκευή των premium ακουστικών της Sony επιτρέπει πολύωρη χρήση, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή κόπωση. Ενας αισθητήρας αφής σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου και να προβείτε στα κλασικά play, pause και skip, ενώ φυσικά κουμπιά αναλαμβάνουν το pairing (μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω NFC) και την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των ακουστικών. Αν τα συνδέσετε με το smartphone σας μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις hands-free, αξιοποιώντας την τεχνολογία Precise Voice Pickup, η οποία συνδυάζει πέντε ενσωματωμένα μικρόφωνα με προηγμένη επεξεργασία ήχου για… κρυστάλλινες συνομιλίες. Συγχρόνως, τα WH-1000XM4 συνεργάζονται άψογα με τους ψηφιακούς βοηθούς Google Assistant και Alexa.

Η αυτονομία της μπαταρίας αγγίζει τις 30 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής, ενώ άξια λόγου είναι και η επιλογή ταχείας φόρτισης, όπου με μόλις 10 λεπτά στην πρίζα εξασφαλίζονται 5 ώρες ακρόασης! Στη συσκευασία θα βρείτε μια ανθεκτική θήκη μεταφοράς (οι κάψες περιστρέφο-νται προς τα μέσα, οπότε ελαχιστοποιείται ο χώρος που απαιτείται), καλώδιο USB Type-C για φόρτιση και καλώδιο μήκους 1,2 m, με νήματα από χαλκό χωρίς οξυγόνο [OFC] και επιχρυσωμένο στερεοφωνικό βύσμα 3,5mm για ενσύρματη σύνδεση.

Κόβοντας το καλώδιο χωρίς θυσίες

Η… συμβατική μεταφορά ήχου μέσω Bluetooth συνήθως έχει το τίμημά της στην πιστότητά του, όχι όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση. To LDAC codec της Sony επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση έως και 990Kbps ήχου, για να απολαμβάνετε πλουσιότερο περιεχόμενο, χωρίς αισθητή απώλεια ποιότητας σε σχέση με την ενσύρματη σύνδεση.

Προσθέτοντας ποιότητα κι εκεί που δεν υπάρχει!

Εχοντας υπερπηδήσει το εμπόδιο των περιορισμών που θέτει η Bluetooth τεχνολογία, το μόνο που μένει είναι η παραγωγή του καλύτερου δυνατού ηχητικού αποτελέσματος. Για να συμβεί αυτό, επιστρατεύεται ένας αναλογικός ενισχυτής στον επεξεργαστή εξουδετέρωσης θορύβου HD QN1 που επιτυγχάνει απαράμιλλη αναλογία σήματος-θορύβου, με χαμηλή παραμόρφωση και εξαιρετική ποιότητα. Επιπλέον, οι οδηγοί των 40mm με διαφράγματα Liquid Crystal Polymer (LCP) επιτρέπουν την άνετη διαχείριση ενός πλήρους φάσματος συχνοτήτων (έως 40kHz).

Τι συμβαίνει όμως, αν το περιεχόμενό σας δεν είναι υψηλής πιστότητας; Οπως ακριβώς στις τηλεοράσεις γίνεται upscaling φτωχού περιεχομένου σε 4Κ ανάλυση, έτσι και στον ήχο, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη Edge-AI και την μηχανή βελτίωσης DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) αναβαθμίζονται τα συμπιεσμένα αρχεία ψηφιακής μουσικής σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία της Sony κατορθώνει και αναγνωρίζει τόσο το είδος της μουσικής όσο και τις ιδιαιτερότητες κάθε ενορχήστρωσης, προκειμένου να αποκαταστήσει τον ήχο στην πρωτότυπη υψηλή του ευκρίνεια, συμπληρώνοντας τις λεπτομέρειες που θυσιάστηκαν κατά τη διαδικασία της συμπίεσης.

Απομονωθείτε χωρίς να… αποξενωθείτε

Προαναφέραμε τον επεξεργαστή εξουδετέρωσης θορύβου HD QN1, καλύπτοντας τον ρόλο του ως «φίλτρο» κατά των παραμορφώσεων του ήχου, αλλά ο κύριος λόγος της ύπαρξής του προφανώς είναι διαφορετικός. Τα WH-1000XM4 διακρίνονται για τις noise-cancelling αρετές τους και ο HD QN1 είναι ένας από τους βασικότερους συντελεστές αυτής της επιτυχίας. Φορώντας τα ακουστικά της Sony η βοή της πόλης, η βαβούρα των μέσων μαζικής μεταφοράς ή το… ψυχοφθόρο ηχητικό υπόβαθρο μιας αίθουσας αναμονής εξαφανίζονται, αφού πρώτα καταγραφούν από τα διπλά μικρόφωνα της συσκευής και αποσταλούν στον επεξεργαστή, για να «εξουδετερώσει» τις συγκεκριμένες συχνότητες.

Αν η εν λόγω τεχνολογία περιοριζόταν στην πλήρη απομόνωση από το περιβάλλον, θα προέκυπταν αρκετά πρακτικά προβλήματα: δεν θα μπορούσατε να ακούσετε κάποιον που σας μιλάει, μια σημαντική ανακοίνωση στο αεροδρόμιο ή ένα κορνάρισμα δίπλα σας στο δρόμο. Για το λόγο αυτό, τα «έξυπνα» WH-1000XM4 μπορούν να αφήσουν μόνο τους «χρήσιμους» ήχους να περάσουν στα αυτιά σας. Εξαιρετικά πρακτική είναι και η λειτουργία Speak-to-Chat: με το που μιλήσετε, η μουσική διακόπτεται, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν βγάζετε τα ακουστικά σας (υπάρχει αισθητήρας εγγύτητας και δύο αισθητήρες επιτάχυνσης). Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους γύρω σας χωρίς να χρειάζεται να αφαιρείτε κάθε φορά τα ακουστικά. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να χαμηλώσετε και χειροκίνητα αμέσως την ένταση της μουσικής, για να ακούσετε τον ήχο του περιβάλλοντος, απλώς ακου-μπώντας το χέρι σας πάνω στο περίβλημα των ακουστικών. Τέλος, για όσους ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο υπάρχει και βελτιστοποίηση ατμοσφαιρικής πίεσης, σχεδιασμένη ειδικά για πτήσεις.

Βυθιστείτε στο 360º Reality Audio

Το πρότυπο 360 Reality Audio χρησιμοποιεί την τεχνολογία χωρικού ήχου (spatial sound) της Sony που βασίζεται σε α-ντικείμενα. Κάθε διακριτός ήχος ενός μουσικού κομματιού από τα φωνητικά και τα όργανα μέχρι τους ήχους του κοινού σε live εκτελέσεις, αποτελεί μια αυτόνομη ο-ντότητα και τοποθετείται στην κατάλληλη θέση σε ένα σφαιρικό ηχητικό πεδίο 360ο, δίνοντας στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να «χαρτογραφήσουν» με κάθε λεπτομέρεια το ηχητικό πεδίο, το οποίο θα περιβάλλει τα αυτιά των ακροατών. Μπορείτε να απολαύσετε μουσικό περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί σε αυτή τη νέα μορφή για το 360 Reality Audio μέσω μιας συμβατής εφαρμογής υπηρεσίας streaming μουσικής για smartphone (Tidal, Deezer, nugs.net) και να νιώσετε πως βρίσκεστε στην καρδιά μιας συναυλίας ή στο εσωτερικό ενός στούντιο, τη στιγμή που γίνεται η ηχογράφηση!