Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το ελαφρύτερο ThinkPad που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, ένα πανίσχυρο laptop με βάρος που θυμίζει περισσότερο tablet, παρά φορητό υπολογιστή των συγκεκριμένων δυνατοτήτων και αντοχών.

Το ThinkPad X1 Nano δεν είναι ακόμα ένα ελαφρύ κι ανθεκτικό laptop υψηλών επιδόσεων από τη Lenovo. Βασίζεται στην πλατφόρμα Intel Evo, που στοχεύει μεταξύ άλλων στο συνδυασμό κορυφαίων επιδόσεων και διευρυμένης αυτονομίας, με τη βοήθεια των επεξεργαστών Intel Core 11ης γενιάς. Η μονάδα που πήραμε στα χέρια μας, ενσωμάτωνε έναν πανίσχυρο i7 επεξεργαστή τελευταίας γενιάς, ο οποίος εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωματωμένη Iris Xe GPU. Με τη βοήθειά της, το ThinkPad X1 Nano μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις γραφικών, ακόμα και σε σύγχρονα games. Ταυτόχρονα, η 16GB LPDDR4x μνήμη RAM είναι σε θέση να προκαλέσει οποιαδήποτε εφαρμογή να δοκιμάσει τα όριά της. Με βάρος που ξεκινά από τα 907 γρ. (κυμαίνεται ελαφρώς ανάλογα με την έκδοση), το ThinkPad X1 Nano μπορεί να σας ακολουθεί όλη μέρα, όσο γεμάτο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, δίχως να προσθέτει ακόμα ένα βάρος στους ώμους σας και χωρίς να αφαιρεί τίποτα από την υπολογιστική δεινότητα του ψηφιακού σας «συνεργάτη»!

Πόσος… ενθουσιασμός χωράει σε 13 ίντσες;

Lenovo ThinkPad X1 NanoΑν θεωρείτε πως η… πουπουλένια ελαφρότητα του Χ1 Nano αποτελεί προϊόν συμβιβασμών σε τεχνικά χαρακτηριστικά, η Lenovo θα σας διαψεύσει εμφατικά. Στο πλευρό του κορυφαίου επεξεργαστή που προαναφέραμε, τάσσεται μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής σε κάθε επίπεδο, σκορπώντας κάθε ίχνος αμφιβολίας. Πρόκειται για το απόλυτο εργαλείο παραγωγικότητας αλλά και ψυχαγωγίας, με μια 13 ιντσών 2Κ οθόνη με αναλογίες 16:10, ικανή να φιλοξενήσει κάθε περιεχόμενο, από μακροσκελή email και ατελείωτα excel μέχρι ταινίες και videogames. Στα 2160x1350 pixels της ανάλυσής της μπορεί να αναπαραχθεί Dolby Vision περιεχόμενο, ενώ η 100% κάλυψη του sRGB χρωματικού φάσματος την καθιστά ιδανική για επαγγελματική χρήση. Διαθέσιμη θα είναι και η επιλογή οθόνης αφής, ενώ για να περιοριστούν οι διαστάσεις (29,28×20,77×1,39 εκ.) τα bezels είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Δεν «φωνάζει» μόνο, ακούει κιόλας!

Τέσσερα δυνατά ηχεία και Dolby Atmos ήχος συμπληρώνουν ιδανικά το οπτικοακουστικό προφίλ του… ελλιποβαρούς ThinkPad. Αλλά επειδή κανείς δεν αποκτά ένα τόσο ικανό εργαλείο δουλειάς μόνο για να βλέπει σειρές στο Netflix, τέσσερα µικρόφωνα 360 µοιρών σάς επιστρέφουν στην εποχή της τηλεργασίας, καθώς επιτρέπουν την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων, χωρίς να υποχρεούστε να βρίσκεστε καθηλωμένοι λίγα εκατοστά μπροστά από την οθόνη.

Μονίμως συνδεδεμένο

Το X1 Nano έχει κατασκευαστεί για χρήστες που θεωρούν αδιανόητο να βρίσκονται offline, ασχέτως που βρίσκονται. Για να επιτύχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με το ψηφιακό σας σύμπαν… πάση θυσία, το υπερσύγχρονο ThinkPad επιστρατεύει την τελευταία γενιά ασύρματης δικτύωσης (WiFi 6), ενώ για των φρονίμων τα παιδιά, στο τραπέζι υπάρχει και η επιλογή της 5G έκδοσης.

Ας μην ξεχνάμε πως η φιλοσοφία της συσκευής είναι «always on/always connected», γεγονός που σημαίνει πως το εν λόγω laptop έχει φτιαχτεί για να είναι πιο ενεργό και συνδεδεμένο κι από το smartphone σας! Από μια τέτοια φιλοσοφία δεν θα μπορούσε να λείπει και η θύρα Thunderbolt 4, προσφέροντας αστραπιαία σύνδεση µε ένα και μοναδικό καλώδιο τροφοδοσίας, για εξωτερικές οθόνες, μέσα αποθήκευσης και πολλές ακόμη εξωτερικές συσκευές.

Με κοστούμι και… πανοπλία

Lenovo ThinkPad X1 NanoH εξωτερική εμφάνιση του ThinkPad X1 Nano παραπέμπει σε σύμβολο status, σε ένα πανέμορφο premium laptop που αν έπαιρνε ανθρώπινη μορφή, μάλλον θα φόραγε ένα ακριβό καλοραμμένο κοστούμι. Ή μήπως μια ατσάλινη πανοπλία; Ακούγεται οξύμωρο, μα είναι πραγματικότητα: το X1 Nano παντρεύει κομψότητα και φινέτσα με αξιοθαύμαστες αντοχές, ακόμα και απέναντι σε απερίσκεπτη χρήση! Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι παραμένει απτόητο από πτώσεις και… άθλια μεταχείριση (ThinkPad γαρ), αλλά επιπρόσθετα θωρακίζει και τα δεδομένα που φιλοξενεί απέναντι σε αδιάκριτους επισκέπτες. Χάρη στην ενημερωμένη σουίτα ΑΙ και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά ασφαλείας ThinkShield (όπως π.χ. αναγνώριση φωνής, Match on Chip αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος, IR κάμερα με ThinkShutter κλείστρο και αυτόματος εντοπισμός ανθρώπινης παρουσίας), το X1 Nano μπορεί να ξεκλειδώνει ακόμα και ανέπαφα, κλείνοντας ωστόσο ερμητικά τις «πύλες» του σε οποιονδήποτε άλλον, πλην του ιδιοκτήτη του. Το συγκεκριμένο laptop έχει στο DNA του τη φιλοξενία δεδομένων που αξίζουν… χρυσάφι και ανάλογα είναι τα επίπεδα ασφάλειας που παρέχει…