Με κυρίαρχο μήνυμα την ανάγκη για ορθότερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη χρήση νέων τεχνολογιών από τις αστυνομικές αρχές ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Homo Digitalis «Technologyled Policing: Μεταξύ Ιδιωτικότητας και Ασφάλειας». Η ημερίδα διεξήχθη, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Homo Digitalis στο Youtube.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε ως μέρος του έργου Digital Ri.Se (Digital Rights & Security),το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Homo Digitalis και με την στήριξη της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Η παρακολούθησή της εκδήλωσης ήταν δωρεάν και συγκέντρωσε πάνω από 700 μοναδικούς θεατές. Η ημερίδα μαγνητοσκοπήθηκε και είναι διαθέσιμη στο κανάλι της οργάνωσης για όσους δεν πρόλαβαν να την παρακολουθήσουν ζωντανά.

Ομιλητές εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής αξίας αντάλλαξαν τις απόψεις τους πάνω στα επίκαιρα ζητήματα της χρήσης νέων τεχνολογιών από την ΕΛ.ΑΣ. και τις διατάξεις των Ν.4624/2019 – 2016/680 (πάνελ 1) αλλά και της διατήρησης δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αναγκαία αναθεώρηση του Ν. 3917 / 2011 (πάνελ 2).

Σκοπός της ημερίδας ήταν μέσα από τον κύκλο συζητήσεων που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους ομιλητές και το διαδικτυακό κοινό, αφενός να επιτευχθεί η ορθή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών για την ισχύουσα κατάσταση και τις πιθανές προκλήσεις που ανακύπτουν, και αφετέρου να ενισχυθεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Η Homo Digitalis, η πρώτη ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη ψηφιακή εποχή, ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, τους συνεργάτες της και κάθε πολίτη που παρακολούθησε την ημερίδα αυτή διαδικτυακά και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να έρθουν κοντά της για να πληροφορηθούν και να συμμετέχουν στις δράσεις της.