Τα premium χαρακτηριστικά που λάτρεψαν οι οπαδοί της σειράς S20 έρχονται σε μια σαφώς πιο προσιτή έκδοση που ξεχωρίζει και για το πλήθος των ζωηρών χρωμάτων της.

Tην καινοτομία της σειράς S20 επιχειρεί να μεταλαμπαδεύσει η Samsung σε ένα ευρύτερο κοινό, εγκαινιάζοντας την Fan Edition (FE) του flagship μοντέλου της. Μερικές από τις κορυφαίες λειτουργίες των Galaxy S20 που κέρδισαν τον θαυμασμό των φίλων του κορεατικού κολοσσού, όπως ο ρυθμός ανανέωσης των 120Hz της εντυπωσιακής οθόνης, η εξελιγμένη τριπλή κάμερα, ο πανίσχυρος επεξεργαστής και η 5G συνδεσιμότητα (στην έκδοση που δοκιμάσαμε), έρχονται με λιγότερο… αλμυρή τιμή. Προφανώς εξακολουθούμε να μιλάμε για μια high-end συσκευή, καθώς το S20 FE σε καμία περίπτωση δεν είναι κινητό μεσαίας κατηγορίας, ούτε σε επίπεδο δυνατοτήτων αλλά ούτε και σε επίπεδο κόστους. Το στοίχημα της Samsung είναι να χτυπήσει την κατηγορία 600€ έως 800€. Εκεί κυριαρχούν smartphones κατασκευαστών που ποζάρουν ως «flagship killers», οπότε εύλογο ήταν με τη σειρά της η κορεατική εταιρεία να αντεπιτεθεί και να λανσάρει έναν… killer των «flagship killers», όσο αδόκιμος κι αν ακούγεται ο όρος!

Fan edition με fun χρώματα

Samsung Galaxy S20 FEΕνα από τα πρώτα πράγματα που προσέχει κανείς στην έκδοση FE του S20 είναι η ποικιλία των διαθέσιμων χρωμάτων. Το νέο μέλος της οικογένειας κυκλοφορεί σε έξι ζωηρά χρώματα, προκειμένου να γίνει πόλος έλξης για όσους θέλουν να προσθέσουν μια νότα ζωντάνιας σε μια συσκευή που βρίσκεται μονίμως στο πλευρό τους τις περισσότερες στιγμές της ημέρας. Οι διαθέσιμες αποχρώσεις είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τα ονόματα που τους έχει δώσει η Samsung: Cloud Red, Cloud Orange, Cloud Lavender, Cloud Mint, Cloud Navy και Cloud White. Ενα ιδιαίτερο φινίρισμα προστατεύει το καλαίσθητο smartphone από δαχτυλιές, με το αρκετά ποιοτικό πλαστικό που έχει χρησιμοποιηθεί στην πλάτη να κατορθώνει να μην έρχεται σε αντίθεση με το premium επίπεδo των τεχνικών χαρακτηριστικών που φιλοξενεί στο εσωτερικό. Το σασί είναι από αλουμίνιο και η οθόνη προστατεύεται από Corning Gorilla Glass.

Οθόνη στα 120Hz

Η Super AMOLED always-on display δεν δυσκολεύεται να προκαλέσει ένα πλατύ χαμόγελο στον χρήση της, κάθε φορά που την αντικρίζει. Με τις 6,5 ίντσες της να χωρίζονται σε 2.400×1080 pixels, η 20:9 αναλογιών οθόνη της Samsung ξεπερνά σε ευκρίνεια την Full HD ανάλυση, έπειτα η ασυναγώνιστη αντίθεσή της, το βαθύ της μαύρο και τα ολοζώντανα χρώματα την καθιστούν ιδανικό μέσο για αναπαραγωγή ψυχαγωγικού περιεχομένου, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας πως πλαισιώνεται από στερεοφωνικά ηχεία που φέρουν την υπογραφή της AKG. Τα 120Hz του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης (refresh rate) προκαλούν μια μοναδική αίσθηση ρευστότητας στην κίνηση, η οποία συνοδεύεται από την αντίστοιχη αμεσότητα απόκρισης.

Κάμερα που αρμόζει στη σειρά S20

Ως γνήσιο μέλος της οικογένειας S, το Galaxy S20 FE διαθέτει μια αξιοζήλευτη τριπλή κύρια κάμερα επαγγελματικού επιπέδου. Ο βασικός αισθητήρας των 12MP (1/1.76″), τροφοδοτείται από έναν ευρυγώνιο φακό, διαφράγματος f/1.8. Με Dual Pixel PDAF και οπτική σταθεροποίηση, ανταποκρίνεται σε μια πλειάδα σεναρίων.  Για τα πιο μακρινά πλάνα, υπάρχει ο τηλεφακός διαφράγματος (f/2.0) με 3x οπτικό ζουμ και φυσικά το… περιβόητο υβριδικό 30x Space Zoom. Ο αισθητήρας του είναι 8MP, ενώ και εδώ υπάρχει οπτική σταθεροποίηση. Την τριάδα συμπληρώνει ο υπερ-ευρυγώνιος (123ο) φακός διαφράγματος f/2.2, πάνω από έναν 12MP αισθητήρα. Η 32MP selfie cam διαθέτει ευρυγώνιο φακό με διάφραγμα f/2.0 και χάρη στην τεχνολογία tetra-binning μπορεί να αντιστοιχήσει την οπτική πληροφορία της επιφάνειας μιας τετράδας pixels σε ένα, με στόχο να παγιδεύσει περισσότερο φως, όταν οι συνθήκες δεν είναι βέλτιστες. Η δυνατότητα βιντεοσκόπησης σε ανάλυση 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο δηλώνει παρούσα τόσο στην εμπρόσθια, όσο και στην πίσω κάμερα. Η δυνατότητα εκτεταμένης επεξεργασίας και επέμβασης από πλευράς χρήστη στο τελικό αποτέλεσμα, είναι στο DNA της σειράς S20 και ως εκ τούτου κληροδοτείται και σε αυτό το μοντέλο.

Επιτέλους Snapdragon (τουλάχιστον στην 5G έκδοση)!

Το chipset Snapdragon 865 της Qualcomm έχει θέσει νέα στάνταρτ για τη γενιά αυτή smartphones, κερδίζοντας έτσι (στα σημεία έστω) το αντίστοιχο Exynos 990, το chipset με το οποίο εξοπλίζει η Samsung τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς S20 που καταλήγουν σε όλες τις αγορές (πλην αυτής των ΗΠΑ). Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Samsung Galaxy S20 FE 5G, όπου η Samsung εφοδιάζει με Snapdragon 865 όλες της τις συσκευές, ακόμα και αυτές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Μπορεί να μην μιλάμε για την 865+ έκδοση του επεξεργαστή, ωστόσο η εξίσου εντυπωσιακή 865 εκδοχή του τελευταίου chipset της Qualcomm παραμένει σημαντική αιτία αγοράς. Ερχεται με οκτώ πυρήνες Kryo 585, έναν χρονισμένο στα 2.84GHz, τρεις στα 2.42GHz και τέσσερις στα 1.8GHz. Παράλληλά, η GPU, η Adreno 650, σίγουρα θα χαροποιήσει τους απανταχού gamers!

Ηρθε για να μείνει

Ακόμα κι αν δεν επιλέξετε την ακριβότερη «future proof» 5G έκδοση, αλλά προτιμήσετε την πιο προσιτή 4G, το Galaxy S20 FE είναι ένα κινητό που δύσκολα θα σας βάλει στη διαδικασία να το αλλάξετε μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Βάσει της πολιτικής της Samsung, η συσκευή θα υποδεχθεί αναβαθμίσεις τριών γενιών του λειτουργικού συστήματος Android, γεγονός που σας εξασφαλίζει πως το smartphone σας θα παραμένει σύγχρονο και ενημερωμένο ακόμα και έπειτα από λίγα χρόνια. Παράλληλα, διαθέτει πιστοποίηση ΙΡ68 για ανθεκτικότητα στο νερό και τη σκόνη, οπότε δύσκολα θα αποτελέσει θύμα… ατυχήματος. Ακόμα και η μεγάλη μπαταρία των 4.500mAh, δεν είναι σχεδιασμένη μόνο για να προσφέρει εκτεταμένη αυτονομία και δυνατότητα υπερ-ταχείας φόρτισης 25W (στη συσκευασία βέβαια συναντάμε απλό φορτιστή),  αλλά και για να διατηρήσει αναλλοίωτες τις επιδόσεις της σε βάθος χρόνου.


Mας άρεσε

  • Επιτέλους ένα S20 με Snapdragon 865 και στη χώρα μας (μόνο η 5G έκδοση)
  • Super AMOLED οθόνη στα 120Hz και στερεοφωνικός AKG ήχος
  • Τριπλή κύρια κάμερα υψηλών επιδόσεων

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε δυνατότητα ταχύτερης φόρτισης για την μπαταρία των 4.500mAh

SPECS

  • Οθόνη: 6,5 ιντσών Super AMOLED Infinity-O Display, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων, HDR10+, 120Hz refresh rate, Corning Gorilla Glass 3 • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 865 (7 nm+) με 1xKryo 585@2.84GHz, 3xKryo 585@2.42GHz και 4xKryo 585@1.8GHz , GPU Adreno 650 (υπάρχει και 4G έκδοση με Exynos 990) • Μνήμη: 6GB ή 8GB RAM (αναλόγως της έκδοσης) • Αποθηκευτικός χώρος: 128GB ή 256GB (επεκτάσιμος με microSD έως 1TB) • Κάμερα: τριπλή κύρια κάμερα με 12MP+8MP+12MP (1/1.76″+1/4.5″+1/3″) και φακούς f/1.8, 26mm, Dual Pixel PDAF, OIS(ευρυγώνιος), f/2.0, 73mm, PDAF, OIS, 3x οπτικό zoom (τηλεφακός) και f/2.2, 123˚, 13mm (υπερευρυγώνιος), LED flash, panorama, HDR, βίντεο 4K@60fps και selfie κάμερα 32MP (1/2,74″) με φακό f/2.0, 26mm, βίντεο 4K@60fps με gyro-EIS   • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band (2.4 GHz + 5 GHz), Bluetooth 5.0, NFC • Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB 3.0 Type-C 1.0, οπτικός αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, stereo AKG ηχεία, ήχος Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, IP68 αντοχές  • Δίκτυο:  5G (υπάρχει και 4G έκδοση με Exynos 990) • Μπαταρία: 4.500mAh με ταχεία φόρτιση 25W, wireless φόρτιση 15W, reverse wireless charging 4.5W • Λειτουργικό: Android 10 (σύντομα αναβαθμίσιμο σε 11)  • Διαστάσεις: 159,8×74,5×8,4 χιλ. • Βάρος: 190 γρ.