Βραβευμένο με «CES Innovation Award», το flagship μοντέλο της LG μπορεί με τη βοήθεια δύο ασύρματων οπίσθιων ηχείων να αποδώσει 7.1.4 κανάλια και μια εμπειρία ακρόασης 360º…

Oι σύγχρονες soundbars δεν αρκεί να έχουν κορυφαία ποιότητα ήχου και ελκυστικό design, καλούνται, επίσης, να καταθέσουν καινοτομίες σε αρκετούς επιπλέον τομείς, από τη συνδεσιμότητα μέχρι τις smart λειτουργίες. Αυτό έκανε και η τελευταία ναυαρχίδα της LG και το φυσικό επακόλουθο ήταν αρχικά να κλέψει την παράσταση στην έκθεση CES 2020, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε, και ακολούθως να αποτελέσει διακαή πόθο των απανταχού σινεφίλ, που πάντα ήθελαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε κινηματογράφο.

Μόλις ανοίξαμε το «θηριώδες» κουτί της SN11R, από μέσα ξεπρόβαλε μια μεγάλου μήκους μα σχετικά λεπτή και αναντίρρητα κομψή μπάρα, ενώ από κάτω της περίμεναν καρτερικά στη συσκευασία το subwoofer και τα δυο ασύρματα οπίσθια «up-firing» ηχεία που κάνουν τα ειδικά εφέ να… πέφτουν από τον ουρανό! Με ενθουσιασμό που συνήθως απαντάται μόνο κάτω από… χριστουγεννιάτικα δέντρα, σπεύσαμε να στήσουμε στο χώρο το 7.1.4 σύστημα. Τα πάντα μπορούν να στερεωθούν σε τοίχους, η σύνδεση της κύριας μπάρας με το subwoofer και με τα δυο ηχεία που στοχεύουν… ψηλά γίνεται χωρίς καλώδια με αυτόματο pairing, ενώ η τηλεόρασή σας μπορεί να συνδεθεί είτε με οπτικό καλώδιο είτε με HDMI (υποστηρίζεται eARC/ARC). Σε αυτό το σημείο, να επισημάνουμε σε όσους ετοιμάζονται να αποκτήσουν μια παιχνιδομηχανή επόμενης γενιάς πως υπάρχουν υποδοχές HDMI 2.1 (2x in/1x out), μιας και η έκδοση 2.1 αποτελεί το πρότυπο που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Η υπογραφή της Meridian Audio μας προϊδέασε για την ενσωμάτωση τεχνολογιών που απορρέουν από τα 43 χρόνια εμπειρίας της βρετανικής εταιρείας, όπως οι Bass και Space, για ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων και την μεγιστοποίηση του εύρους του ήχου, αλλά και για την τεχνολογία Image Elevation, η οποία δίνει έμφαση στο ύψος ήχου οργάνων και φωνής. Παράλληλα, η υποστήριξη προτύπων όπως Dolby Atmos και DTS:X δε θα μπορούσε να απουσιάζει από μια ηχόμπαρα που πρεσβεύει τον επιβλητικό, κινηματογραφικό ήχο.

AI Room Calibration: Ρυθμίσεις στον αυτόματο πιλότο!

Ενας από τους πονοκεφάλους μιας ποιοτικής soundbar που επιτρέπει το αναλυτικό «καλιμπράρισμά» της, είναι η αρχική παραμετροποίηση. Στην περίπτωση της κορυφαίας soundbar της LG, όμως, την αγγαρεία αυτή ανέλαβε η τεχνητή νοημοσύνη και η δυνατότητα «AI Room Calibration», η οποία και προσαρμόζει αυτόματα την απόδοση του ήχου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δωματίου που θα στήσουμε το σετ. Η SN11R βαθμονομείται αυτόματα, μιας και έχει τη δυνατότητα να αναλύει τους τόνους, να αξιολογεί τις διαστάσεις και τα φυσικά εμπόδια της εκάστοτε αίθουσας και να προσαρμόζει ανάλογα τις ρυθμίσεις της.

Τι ταινία θα… ακούσουμε;

Με πρωτόγνωρα ρεαλιστικό surround ήχο να «βάλλει» στα αυτιά από κάθε κατεύθυνση, η όραση παραχωρεί τη θέση της ως κυρίαρχη αίσθηση στην ακοή. Oσο εντυπωσιακή κι αν είναι η εικόνα της 4Κ τηλεόρασής σας, αυτό το οποίο θα βιώσετε ακούγοντας περιεχόμενο Dolby Atmos ή DTS:X μέσω της SN11R, σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας. Επειδή, όμως, μπροστά από μια τηλεόραση καταναλώνουμε και αρκετό περιεχόμενο που δεν έρχεται με κινηματογραφικών προδιαγραφών ήχο, η soundbar της LG κάνει χρήση προηγμένων αλγόριθμων επεξεργασίας, προκειμένου να αναβαθμίσει τις συμβατικές μορφές αρχείων σε μια στουντιακή σχεδόν ποιότητα, κάτι αντίστοιχο με το upscaling που γίνεται στην εικόνα.

Αναρίθμητες ευκολίες

Η λίστα των προτερημάτων της SN11R δείχνει να μην έχει τέλος. Μερικά εξ αυτών είναι η 4K Pass-Through δυνατότητα, η υποστήριξη φωνητικών εντολών (Google Assistant), η πλήρης ένταξη στην πλατφόρμα «έξυπνου» σπιτιού Google Home, η bluetooth 5.0, η WiFi αναπαραγωγή απευθείας από smartphone και η ύπαρξη ενισχυμένου καναλιού επιστροφής ήχου (eARC), ώστε οι εξωτερικές συσκευές που συνδέονται απευθείας σε τηλεοράσεις συμβατές με το eARC να μας χαρίζουν τρισδιάστατο ήχο υψηλής πιστότητας σε Dolby True HD ή DTS Master Audio, χάρη στο αυξημένο bandwidth.