Οι ευκολίες του αναβαθμισμένου S Pen που μας σύστησε το Galaxy Note20 «απλώνονται» στο χώρο που τους αξίζει, δηλαδή σε μια οθόνη 120Hz διαγωνίου 12,4 ιντσών.

Oσες φορές κι αν εκκινήσουμε μια high-end Galaxy συσκευή με Super AMOLED οθόνη, το εκθαμβωτικά λευκό λογότυπο της Samsung συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει μέσα στο απόλυτο μαύρο, υπενθυμίζοντάς μας πως δύσκολα μπορεί να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα panels. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια HDR10+ οθόνη 12,4 ιντσών, με ελάχιστα περιθώρια (84.6% screen-to-body ratio), ανάλυση 2800×1752 pixels και ρυθμό ανανέωσης (refresh rate) διπλάσιο από αυτόν μιας τυπικής οθόνης. Τα 120Hz είναι αυτά που εξασφαλίζουν μια απίστευτα ρευστή κίνηση, η οποία «εξαργυρώνεται» τόσο στην καθημερινή χρήση και στην πλοήγηση στα μενού όσο και σε καθήκοντα πιο πολυσύνθετης φύσης, όπως το gaming και η καταγραφή χειρόγραφων σημειώσεων. Στην τελευταία δραστηριότητα, βέβαια, τα εύσημα διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό τους το αναβαθμισμένο S Pen, η γραφίδα που μεταφέρει όλη τη λειτουργικότητα που λατρέψαμε στη σειρά Galaxy Note20 σε μια τεράστια διαγώνιο 12,4 ιντσών, με αναλογίες 16:10, προκειμένου να υπηρετεί ταυτόχρονα εργασιακές, αλλά και ψυχαγωγικές απαιτήσεις.

Ακόμα, όμως, και όταν η εκπληκτική Super AMOLED οθόνη δεν αιχμαλωτίζει το βλέμμα μας με την ανυπέρβλητη αντίθεσή της, μια ματιά στο σασί από αλουμίνιο είναι ικανή να μας πείσει για την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει σε κάθε τομέα. Σχεδιαστικά, λοιπόν, το Galaxy Tab S7+ αντανακλά πλήρως τον premium χαρακτήρα των τεχνικών χαρακτηριστικών που φιλοξενεί στο εσωτερικό του, διατηρώντας τις διαστάσεις του στα 28,5×18,5×0,57 εκατοστά (ναι, δεν είναι τυπογραφικό, έχει πάχος μόλις 5,7 χιλιοστά!) και το βάρος του στα εύκολα μεταφέρσιμα 575 γραμμάρια.

Η πένα βρίσκει τον χώρο που της αξίζει!

Στο πάνω μέρος της πίσω πλευράς, μια μαύρη λωρίδα γυαλί δίπλα από την dual camera αναλαμβάνει να φορτίσει το S Pen ασύρματα, κρατώντας το στη θέση του με έναν ισχυρό μαγνήτη (τον οποίο όμως θα θέλαμε ένα κλικ ισχυρότερο). Το S Pen φορτίζει μόνο όταν είναι τοποθετημένο με τη μύτη του προς την πλευρά της κάμερας, μια μικρή αστοχία που μπορεί να σας μπερδέψει αρχικά, αλλά σύντομα θα τη συνηθίσετε. Τα 9ms latency της πένας χαρίζουν μια μοναδική αίσθηση γραφής, η οποία δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει σε σχέση με την… πατροπαράδοτη διαδικασία του μολυβιού πάνω στο χαρτί.

Αντιθέτως, πρόχειρα χειρόγραφα που θα δυσκόλευαν ακόμα φαρμακοποιούς στην ανάγνωση μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να μετατραπούν σε ψηφιακό κείμενο (υποστηρίζονται και τα ελληνικά). Αυτή είναι μία μόνο από τις ευκολίες με τις οποίες μπορεί να πλαισιώσει την καθημερινότητά σας το S Pen, μιας και με τη βοήθειά του μπορείτε να ελέγξετε το tablet σας από απόσταση, απλά πατώντας το κουμπί του και «κραδαίνοντάς» το στον αέρα (Air Actions). Άλλο ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έχει ενδιαφέρον είναι η δημιουργία animated gif από ένα βίντεο του youtube, απλώς  χαράσσοντας ένα τετράγωνο στην περιοχή της εικόνας που σας ενδιαφέρει. Εξίσου διαισθητικά, μπορείτε να σχολιάσετε pdf, να υπογράψετε έγγραφα, να ξεδιπλώσετε την καλλιτεχνική σας φύση, να αποθηκεύσετε «αποκόμματα»  από ιστοσελίδες, να σχεδιάσετε στο χώρο που σημαδεύει η κάμερα με τη βοήθεια AR (Augmented Reality) και πολλά, πολλά άλλα.

Με υπογραφή Snapdragon 865+

Το κορυφαίο οκταπύρηνο chipset της Qualcomm δίνει τέρμα σε κάθε συζήτηση γύρω από τις επιδόσεις, διότι εξασφαλίζει τη βέλτιστη εμπειρία που μπορεί να βιώσει κανείς σε μια Android συσκευή αυτή την εποχή. Συνδέοντας ένα ασύρματο gamepad, επιτρέπεται στην Adreno 650 GPU να μετατρέψει το tablet σας σε παιχνιδομηχανή, γεγονός που αναγνωρίζει και η Microsoft, προτείνοντας τη συγκεκριμένη συσκευή για την streaming gaming πλατφόρμα του Xbox. Ο… έρωτας Samsung-Microsoft είναι έκδηλος και στο προεγκατεστημένο folder που μας προτείνει τη χρήση της σουίτας εφαρμογών Office και της cloud πλατφόρμας OneDrive, υπογραμμίζοντας έτσι και τον business χαρακτήρα της ταμπλέτας, με το Wireless DeX mode πάντα έτοιμο να την μετατρέψει σε… σταθμό εργασίας. Κυκλοφορούν εκδόσεις 5G ή μόνο WiFi, ο αποθηκευτικός χώρος κυμαίνεται στα 128GB (επεκτάσιμος με κάρτα microSD έως 1ΤΒ) και η μνήμη RAM αγγίζει τα 6GB. Ο ήχος είναι ακόμα ένας τομέας που το Galaxy Tab S7+ διαπρέπει, με ένα «κουαρτέτο» AKG ηχείων να μοιράζεται στις τέσσερις γωνίες της συσκευής. Η υποστήριξη Dolby Atmos δίνει μια ακόμα κινηματογραφική νότα στις προδιαγραφές του flagship tablet της κορεατικής εταιρείας. Δυστυχώς η υποδοχή 3,5 χιλ. για ακουστικά απουσιάζει, αλλά η 3.2, Type-C 1.0 USB θύρα μας έκανε σύντομα να το ξεχάσουμε.

Η διπλή κάμερα της πλάτης απαρτίζεται από δυο αισθητήρες 13MP και 5MP που συνεργάζονται αντίστοιχα με έναν ευρυγώνιο (f/2.0, 26mm) και έναν υπερευρυγώνιο φακό (f/2.2, 12mm). Μπορείτε μάλιστα να τραβήξετε ακόμα και 4K βίντεο στα 30fps. Στην πρόσοψη, η 8MP selfie κάμερα θα επιμεληθεί τις τηλεδιασκέψεις σας, καταγράφοντας βίντεο 1080p στα 30fps.

Τι θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό

Μιας και αναφερθήκαμε στην πένα, η οποία ευτυχώς συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως από τη συσκευασία απουσιάζει ο ταχυφορτιστής των 45W. Στη θέση του συναντάμε έναν εξαιρετικά φτωχό 15W φορτιστή, ο οποίος αργεί μαρτυρικά να καλύψει την γενναιόδωρη κατά τα άλλα χωρητικότητα των 10.090mAh της μπαταρίας. Υπάρχουν κινητά στο ένα τρίτο της τιμής του Tab S7+ που έρχονται με σαφώς καλύτερους φορτιστές, γεγονός που αγγίζει τα όρια της… προσβολής για κάποιον που δαπάνησε περίπου 1.000€ για την αγορά ενός high-end tablet. Σίγουρα, βέβαια, μπορείτε να αποκτήσετε ξεχωριστά τον ταχυφορτιστή αλλά αν είναι να μπούμε σε αυτή τη φιλοσοφία, καλύτερα θα ήταν να απουσίαζε και ο 15W εντελώς από το πακέτο, ώστε και το κόστος να περιοριστεί και η συσκευασία να μικρύνει. Εμείς αντιθέτως, θα περιμέναμε ακόμα και την θήκη/πληκτρολόγιο να συμπεριλαμβάνεται στην αρχική πρόταση της Samsung, μιας και ένα τόσο προηγμένο 12,4 ιντσών tablet έχει εξ αρχής δημιουργηθεί με στόχο να υποκαταστήσει το laptop σας. Ακόμα και μόνο από την οπτική του έξυπνου marketing, το πληκτρολόγιο θα μπορούσε να περάσει ένα πιο σαφές μήνυμα στο καταναλωτικό κοινό για τις δυνατότητες του Tab S7+ και για τους ρόλους που είναι ικανό να επωμιστεί.


Mας άρεσε

  • Η καλύτερη οθόνη που έχουμε δει σε tablet μέχρι αυτή τη στιγμή
  • Το S Pen προσφέρει αναρίθμητες δυνατότητες
  • Ο Snapdragon 865+ απογειώνει τις προοπτικές της συσκευής και με ένα πληκτρολόγιο μπορεί να υποκαταστήσει το laptop σας

Δεν μας άρεσε

  • Ο φορτιστής των 15W στη συσκευασία αποτελεί… προσβολή για τα υψηλά στάνταρτ της συσκευής
  • Το πληκτρολόγιο θα έπρεπε να δίδεται μαζί με το Tab S7+ καθώς αποτελεί μέρος του λόγου ύπαρξης ενός τέτοιου tablet

SPECS

  • Δίκτυο: 5G ή μόνο WiFi (αναλόγως της έκδοσης) • Οθόνη: Super AMOLED 12,4 ιντσών, αναλογίας 16:10, ανάλυσης 2800×1752 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων, HDR10+, 120Hz refresh rate • Chipset: Octa-core Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+ (7 nm+) με με 1xKryo 585@3.09GHz, 3xKryo 585@2.42GHz και 4xKryo 585@1.8GHz , GPU Adreno 650 • Μνήμη: 6GB RAM • Λειτουργικό: Android 10 (με One UI 2.5 περιβάλλον χρήσης) • Αποθηκευτικός χώρος: 128GB UFS 3.0 (επεκτάσιμος με κάρτα microSDXC έως 1TB) • Κάμερα: Διπλή 13 MP, f/2.0, 26mm, 1/3.4″, 1.0µm, AF και 5 MP, f/2.2, 12mm, 1.12µm, video 4K@30fps και selfie-cam 8MP, f/2.0, 26mm (wide), 1/4″, 1.12µm, video 1080p@30fps • Ηχος: 4 stereo ηχεία, AKG, Dolby Atmos • Συνδεσιμότητα: WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, 5.0 Bluetooth, A2DP, LE, ANT+ • Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, Samsung DeX, S Pen (9ms latency, Bluetooth, accelerometer, gyro, ασύρματη φόρτιση), οπτικός σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, 3.2, Type-C 1.0 USB • Μπαταρία: 10.090 mAh με ταχεία φόρτιση 45W (15W φορτιστής στη συσκευασία) • Διαστάσεις: 28,5×18,5×0,57 εκ. • Βάρος: 575 γρ.

Δείτε το βίντεο