Η Acronis, ο παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία του κυβερνοχώρου, ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση του Acronis Cyber Protect 15, μια εταιρική σουίτα η οποία ενσωματώνει backup, αποκατάσταση καταστροφών, antimalware επόμενης γενιάς, κυβερνοασφάλεια, και εργαλεία διαχείρισης υπολογιστικών συσκευών σε διάφορα σημεία, σε μια ενιαία λύση.

Αυτή η μοναδική ολοκλήρωση εξαλείφει την πολυπλοκότητα της διασφάλισης στον κυβερνοχώρο για έναν οργανισμό, βελτιώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ανεμπόδιστη λειτουργία.

Το νέο προϊόν έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προστατεύσουν τα δεδομένα και τις υποδομές τους από τους κινδύνους του νέου «απομακρυσμένου» εργασιακού τοπίου ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε και η έρευνα Acronis Cyber Readiness, η οποία εξέτασε 3.400 παγκόσμιες εταιρείες και εργαζομένους εξ αποστάσεως στη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 92% των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτή έχουν υιοθετήσει νέες τεχνολογίες για να επιτρέψουν την απομακρυσμένη εργασία των υπαλλήλων τους, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων συνεργασίας στο χώρο εργασίας και εκτός, των λύσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και της κυβερνοασφάλειας απο άκρο σε άκρο των συνδέσεων και των δικτύων.

Η πρόκληση για τους οργανισμούς έγκειται στο γεγονός ότι η διαχείριση της προστασίας των δεδομένων σε όλο το δίκτυο της εταιρείας και σε όλες αυτές τις νέες συσκευές, χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και περίπλοκη. Η απουσία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης δημιουργεί επίσης κενά στις άμυνες του οργανισμού, τα οποία εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Η έκθεση ετοιμότητας των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο της Acronis αποκαλύπτει ότι οι χάκερ στοχεύουν εργαζομένους σε τηλεργασία, ενώ οι τακτικές phishing, οι επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσιών (DDoS) και οι επιθέσεις τηλεδιάσκεψης είναι οι πιο κοινές τακτικές που χρησιμοποιούνται.

  • Το 39% των εταιρειών αντιμετώπισαν μια επίθεση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι βασίζονται σε εφαρμογές όπως το Zoom, το Cisco Webex και το Microsoft Teams. Η Cisco αποκάλυψε πρόσφατα ένα θέμα ευπάθειας στην εφαρμογή Webex που θα μπορούσε να επιτρέψει στους εισβολείς να ανοίξουν, να διαβάσουν και να κλέψουν δυνητικά πολύτιμο περιεχόμενο.

  • Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, όπως το ransomware, έχουν επίσης αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το 31% των εταιρειών να αναφέρουν καθημερινές κυβερνοεπιθέσεις, με τις μισές (50%) να συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Για παράδειγμα ένας κορυφαίος κατασκευαστής τεχνολογιών GPS φέρεται να κατέβαλε 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια επίθεση του ransomware WastedLocker. Τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας του Κυβερνοχώρου (CPOCs) της Acronis διαπίστωσαν ότι το 35% των υπολογιστικών σημείων πρόσβασης των πελατών εκτέθηκαν σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού πριν από την ανάπτυξη του Acronis Cyber Protect στο εταιρικό δίκτυο.

  • Επιθέσεις Phishing συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η έκθεση της Acronis διαπίστωσε ότι μόνο το 2% των εταιρειών υλοποιούν φιλτράρισμα διευθύνσεων web κατά την αξιολόγηση μιας λύσης κυβερνοασφάλειας. Αυτή η αμέλεια αφήνει τους απομακρυσμένους εργαζόμενους ευάλωτους σε sites «ηλεκτρονικού ψαρέματος» – Με τα κέντρα ελέγχου της Acronis να ανακαλύπτουν ότι περίπου το 10% των χρηστών έκαναν κλικ σε κακόβουλους ιστότοπους το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αυτά τα ευρήματα της Acronis αλλά και άλλες εξωτερικές έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα το γιατί οι οργανισμοί χρειάζονται μια λύση προστασίας στον κυβερνοχώρο που μειώνει την πολυπλοκότητα και βελτιώνει την ασφάλεια για την καλύτερη υποστήριξη απομακρυσμένων εργασιακών περιβαλλόντων, και αυτή η λύση πρέπει να είναι οικονομική και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απομακρυσμένης εργασίας.

Το σημερινό τοπίο του κυβερνοχώρου απαιτεί εξελιγμένη προστασία

«Το τοπίο των κυβερνοαπειλών έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες. Οι παραδοσιακές αυτόνομες λύσεις προστασίας από ιούς και αντίγραφα ασφαλείας δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν από τις σύγχρονες απειλές στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο  Σεργκέι Μπελούσοβ, (Serguei “SB” Beloussov), ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Acronis. «Οι επιχειρήσεις που εκσυγχρονίζουν τις υποδομές software και hardware με μια ολοκληρωμένη προστασία δεδομένων και κυβερνοασφάλεια όχι μόνο αποκτούν μεγαλύτερη αύξηση της γενικης ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα μειώνουν τα κόστη και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Η αυτοματοποίηση και η εξορθολογισμένη διαχείριση που προσφέρει το Acronis Cyber Protect 15 σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, να αποφύγει τη διακοπή λειτουργίας της αλλά και να αυξήσει την παραγωγικότητα της ομάδας IT».

Με τη μοναδική ολοκλήρωση προστασίας δεδομένων από το Acronis Cyber Protect 15 και τις δυνατότητες κυβερνοασφάλειας επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης συμπεριφοράς χρηστών βάσει τεχνητής νοημοσύνης που σταματά ακόμα και τις επιθέσεις zero-day, το φιλτράρισμα URL, τις αξιολογήσεις ευπάθειας, την προστασία τηλεδιάσκεψης και την αυτοματοποιημένη διαχείριση ενημερωμένων εκδόσεων κώδικα – οι οργανισμοί προστατεύουν από τις σύγχρονες απειλές στον κυβερνοχώρο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορούν να ανακτήσουν τα δεδομένα και τα συστήματά τους ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη λύση.

  • Το 10% των χρηστών μπορεί να κάνει κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους που οδηγούν σε επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος», αλλά το φιλτράρισμα διευθύνσεων web στο Acronis Cyber Protect μπλόκαρε όλες αυτές τις τοποθεσίες – προστατεύοντας τους χρήστες, τις συσκευές τους και τα δεδομένα της εταιρείας τους.

  • Η προστασία στις βιντεοδιασκέψεις εμποδίζει την κακόβουλη εκμετάλλευση εφαρμογών όπως το Zoom, το Webex και το Microsoft Teams. Αξίζει να σημειωθεί, το Acronis Cyber Protect εμπόδισε την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα στο Webex πριν από την επιδιόρθωσή του από τη Cisco.

  • Δοκιμές από ανεξάρτητα εργαστήρια κυβερνοασφάλειας, όπως το AV-Test και το Virus Bulletin δείχνουνότι το Acronis Cyber Protect Antimlaware ανιχνεύει το 100% των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού με μηδέν ψευδώς θετικές περιπτώσεις. Αν ο κατασκευαστής GPS που προαναφέρθηκε είχε εγκαταστημένο το Acronis Cyber Protect, δεν θα έιχε πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια για λύτρα.

Με βάση τον τρέχον ρυθμό κυβερνοεπιθέσεων, ο μοναδικός συνδυασμός της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και της κυβερνοασφάλειας επιτρέπει στο Acronis Cyber Protect να αποτρέπει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε άμεσες απώλειες για τους χρήστες του κάθε χρόνο.

Το μέλλον της προστασίας

Η ολοκληρωμένη προστασία στον κυβερνοχώρο που παρέχεται από το Acronis Cyber Protect θα συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας για το τοπίο μετά την πανδημία. Με το 88% των απομακρυσμένων εργαζομένων που ερωτήθηκαν από την Acronis να αναμένουν να εργάζονται από το σπίτι σε κάποιο βαθμό, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, η εξασφάλιση της κυβερνοασφάλειάς τους θα απαιτήσει την ολοκλήρωση και την αυτοματοποίηση που συναντάμε μόνο στο Acronis Cyber Protect 15.

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επαινούνται από τους οργανισμούς που έχουν δοκιμάσει Acronis Cyber Protect 15. Ο διαχειριστής δικτύου του HomeBuys.com, Jorge Alexandres, για παράδειγμα σημείωσε ότι: «το να είναι σε θέση να πραγματοιήσει backup και restore, με απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας, τη διαχείριση patches και να υπάρχει antimalware σε ένα ενιαίο εργαλείο παρέχει μεγάλη αξία. Αντί να χρησιμοποιεί δύο ή τρία εργαλεία, ο IT Admin έχει ένα μόνο εργαλείο σε μία κονσόλα!».