Βελτιώνοντας κάθε πτυχή του πρώτου foldable κινητού της, η εταιρεία αποδεικνύει πως σέβεται την άποψη καταναλωτών και κριτικών, καθώς μετέτρεψε τις λιγοστές ενστάσεις σε πλεονεκτήματα…

Samsung Galaxy Z Fold2Οταν το 2019 κάναμε το… unfolding του πρώτου αναδιπλούμενου κινητού που έφτασε στα χέρια μας, του Galaxy Fold, τον ενθουσιασμό μας ακολούθησαν ορισμένες παρατηρήσεις με στοιχεία που θα θέλαμε να ήταν διαφορετικά, για να διεκδικήσει η εν λόγω συσκευή τον… θρόνο, που πραγματικά της αξίζει στην ιστορία των smartphones. Ο κορεατικός κολοσσός αφού έλαβε όλο το feedback που πυροδότησε η επαφή δημοσιογράφων και χρηστών, δεν επαναπαύθηκε στις «δάφνες» της καινοτομίας που εξορισμού κοσμούν κάθε foldable συσκευή, αλλά εργάστηκε σκληρά για να διορθώσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται με περηφάνια στο «Galaxy Z Fold2», ένα πανίσχυρο, αναδιπλούμενο smartphone που πλέον γνέφει ως μια πληρέστατη, απόλυτη λύση παραγωγικότητας και ψυχαγωγίας σε όσους έχουν την οικονομική άνεση να δαπανήσουν ένα ποσό που υπερβαίνει τις 2.000€. Τι αποκτάτε με ένα τόσο μεγάλο κόστος; Ο,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη στη βιομηχανία των smartphones, ένα εργαλείο δουλειάς, ένα σύμβολο status και φυσικά μια πρόγευση από το τεχνολογικό μας μέλλον. Από τις Mystic Βlack και Μystic Βronze αποχρώσεις, στα χέρια μας έπεσε η λιγότερο κλασική μα σαφώς πιο εντυπωσιακή δεύτερη.

Βελτιώσεις ουσίας

Οι αλλαγές σε σχέση με το πρώτο Fold είναι ουκ ολίγες και όλες προς τη σωστή κατεύθυνση. Η οθόνη που επωμίζεται την αλληλεπίδραση όταν πραγματοποιούμε χρήση συμβατικού smartphone, όσο δηλαδή η συσκευή παραμένει διπλωμένη, έχει μεγαλώσει αισθητά. Πλέον, έχουμε να κάνουμε με μια 6.23 ιντσών Super AMOLED οθόνη, ανάλυσης 2260×816 pixels (αναλογίας 25:9), η οποία θα μας γλιτώσει από αρκετά άσκοπα ανοίγματα του foldable τηλεφώνου. Μπορούμε με τη βοήθειά της να χρησιμοποιήσουμε κανονικότατα το κινητό, σε αντίθεση με τη σχεδόν… συμβολική 4.6 ιντσών οθόνη του προγόνου του, η οποία μας ανάγκαζε να καταφεύγουμε συνεχώς στην εσωτερική οθόνη. Και η μέσα οθόνη, όμως, έχει μεγαλώσει, αγγίζοντας πλέον τις 7.6 ίντσες.

Η Foldable Dynamic AMOLED 2X HDR10+ οθόνη (ανάλυσης 2208×1768 pixels) έρχεται με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και το σημαντικότερο, δίχως τo εκνευριστικά μεγάλο και παρεμβατικό notch των selfie-cams του περσινού Fold. Πλέον, η selfie κάμερα είναι μια και φιλοξενείται σε μια διακριτικότατη οπή. Αλλωστε, μπορεί κάποιος να τραβήξει selfies και με την κύρια κάμερα, χρησιμοποιώντας την εξωτερική οθόνη ως viewfinder.

Samsung Galaxy Z Fold2Το «άνοιξε-κλείσε» γίνεται με μεγαλύτερη άνεση και μπορείτε να αφήσετε τη συσκευή ανοιχτή υπό οποιαδήποτε κλίση, καθώς ο μηχανισμός άρθρωσης έχει εξελιχθεί αρκετά. Το λογισμικό ανταποκρίνεται στην κλίση που θα δώσετε και προσαρμόζει την προβολή αντίστοιχα, συνυπολογίζοντας τον προσανατολισμό της συσκευής. Το… τρικ που είχαμε κάνει στο προηγούμενο Galaxy Fold με τη χειροκίνητη αναπροσαρμογή του εικονικού πληκτρολογίου στην κάτω πλευρά της οθόνης και το περιεχόμενο στην άλλη, ώστε η εμπειρία χρήσης να θυμίζει μικροσκοπικό laptop, πλέον γίνεται αυτόματα κάθε φορά που ανοίγουμε το κινητό σε αντίστοιχη κλίση, το τοποθετούμε σε ένα τραπέζι και καλούμαστε να πληκτρολογήσουμε. Σε υπολογιστή παραπέμπει και η drag & drop λειτουργικότητα, όταν έχουμε σε παράθεση δυο εφαρμογές: απλά κρατήστε το δάχτυλό σας πάνω από το περιεχόμενο του ενός app που θέλετε να μεταφέρετε και σύρτε το μέχρι να το αποθέσετε στο παράθυρο του δεύτερου app.

Samsung Galaxy Z Fold2Επιπρόσθετα, η λειτουργία App Pair μάς επιτρέπει να φτιάξουμε γκρουπ έως και τριών εφαρμογών, ώστε να ανοίγουν ταυτόχρονα στην κεντρική οθόνη, εξυπηρετώντας τις καθημερινές μας συνήθειες. Αποθηκεύοντας τριάδες apps ταχείας πρόσβασης, μπορούμε με το πάτημα ενός εικονιδίου να δούμε σε διάταξη που έχουμε προαποφασίσει το περιεχόμενο π.χ. του youtube, του twitter και του browser.

Το ίχνος διπλώματος της ράχης στο εσωτερικό της μεγάλης οθόνης (γνωστό και ως crease) έχει γίνει ακόμα πιο αμελητέο και πρακτικά αόρατο, όταν βρισκόμαστε ακριβώς απέναντί της και δεν την κοιτάμε υπό γωνία.

Εξακολουθούμε να έχουμε μια απίστευτα ομαλή μετάβαση από την εξωτερική οθόνη στην εσωτερική: μπορούμε να ανοίξουμε μια εφαρμογή στην 6.23 ιντσών Super AMOLED display και με το που θα ανοίξουμε το Fold2 σε διάταξη tablet, το περιεχόμενο μεταφέρεται αυτοστιγμεί στη… μεγαλοπρεπή επιφάνεια των 7.6 ιντσών.

Συνεργάτης και όχι gadget

Μια συσκευή με κόστος που ξεπερνά τρεις αξιοπρεπείς φορητούς υπολογιστές αθροιστικά, δεν θα μπορούσε απλά να «ποζάρει» ως ένα lifestyle αντικείμενο πόθου. Αναμφίβολα είναι ένα smartphone που επιχειρεί μια εμφατική δήλωση «άμα τη εμφανίσει», ωστόσο οφείλει να εξασφαλίσει… απόσβεση της επένδυσης, παραμένοντας αξιόμαχο στο πλευρό του ιδιοκτήτη του για αρκετό καιρό. Ετσι, λοιπόν, το Samsung Galaxy Z Fold2 έρχεται προετοιμασμένο για το 5G αύριο, ενώ ο επεξεργαστής του δίνει τέλος σε κάθε «μουρμούρα» για ευρωπαϊκές και αμερικανικές εκδόσεις με διαφορετικά specs. Το Snapdragon 865+ της Qualcomm είναι αδιαφιλονίκητα το κορυφαίο chipset που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή σε Android συσκευή και με 12GB RAM στο πλευρό του, άνετα καυχιέται πως δεν θα υπάρξει καμία εφαρμογή ή game μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια που θα κατορθώσει να το προβληματίσει.

Φωτογραφίζοντας… διαφορετικά

Ηδη αναφερθήκαμε στη δυνατότητα χρήσης της εξωτερικής οθόνης ως viewfinder εφόσον επιθυμείτε να βγάλετε selfies με την τριπλή κύρια κάμερα. Ακόμα όμως κι αν φωτογραφίζετε κάποιον άλλον, μπορείτε να του δώσετε τη δυνατότητα να… ποζάρει, βλέποντας το κάδρο του ταυτόχρονα με εσάς, αξιοποιώντας και τις δυο οθόνες.

Η τριπλή κύρια κάμερα έρχεται με τρεις αισθητήρες 12MP που συγκεντρώνουν την οπτική πληροφορία ισάριθμων φακών: ενός ευρυγώνιου f/1.8, ενός τηλεφακού f/2.4 (με 2x οπτικό zoom) και ενός f/2.2 υπερευρυγώνιου (123˚). Οι δύο πρώτες κάμερες απολαμβάνουν και τα οφέλη της οπτικής σταθεροποίησης, ενώ η πρώτη έρχεται με Dual Pixel PDAF και η δεύτερη με PDAF. Ετσι, είτε εσείς κινείστε είτε το θέμα σας, η εστίαση θα γίνεται απροβλημάτιστα. Τα βίντεό σας μπορούν να καταγραφούν σε αναλύσεις 4K@60fps, 1080p@60/240fps (gyro-EIS), 720p@960fps (gyro-EIS), υποστηρίζεται HDR10+, ενώ μια 10MP κάμερα μάς περιμένει σε μια διακριτική (επιτέλους) οπή στο εσωτερικό. Παρά το μικρό της μέγεθος, δεν στερείται δυνατοτήτων, καθώς το διάφραγμα του φακού είναι f/2.2, υποστηρίζει HDR και 4K βίντεο στα 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Παραγγελιές για το επόμενο!

Από τη στιγμή που σχεδόν όλες μας οι επιθυμίες εισακούστηκαν στο Fold2, δεν θα μπορούσαμε να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε μια σύντομη wish list και για το επόμενο! Δεδομένου πάντα του κόστους της συσκευής, θα θέλαμε η κύρια κάμερα να μην υστερεί ούτε στο ελάχιστο σε σχέση με τα αντίστοιχα setup των λοιπών flagships της εταιρείας (π.χ. δεν μπορούμε να έχουμε 2x οπτικό ζουμ στο Fold2 και 5x στο Galaxy Note 20). Οι αντοχές σε νερό μάλλον απέχουν πολύ ακόμα λόγω των απαιτήσεων που επιβάλλει ο ιδιαίτερος μηχανισμός άρθρωσης, ωστόσο δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε!

Τέλος, η μπαταρία μπορεί να μην είναι εύκολο να αυξήσει τη χωρητικότητά της, είναι εξίσου σημαντικό όμως να μπορεί να φορτίζει σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Για το λόγο αυτό, η ταχεία φόρτιση των 25W που ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα δεν τοποθετείται στην κορυφή του ανταγωνισμού, οφείλει να βελτιωθεί…


Mας άρεσε

  • Η εξωτερική οθόνη είναι πλέον αρκετά μεγάλη
  • Η εσωτερική οθόνη απαλλάχθηκε από την παρεμβατική εγκοπή της κάμερας
  • Βαθιά υπόκλιση στις επιδόσεις του Snapdragon 865+

Δεν μας άρεσε

  • Η κάμερα είναι εξαιρετική, αλλά όχι η κορυφαία της Samsung
  • Περιμέναμε ταχύτερη γρήγορη φόρτιση από αυτή των 25W
  • Αν και θα ήταν τεχνολογικός άθλος, θα θέλαμε να ήταν και αδιάβροχο!

SPECS

  • Οθόνη: 7,6 ιντσών Dynamic AMOLED 2X foldable display, HDR10+, ανάλυσης 2208×1768 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων, με ρυθμό ανανέωσης 120Hz και εξωτερική οθόνη 6,23 ιντσών Super AMOLED 2260×816 pixels, αναλογίας 25:9 • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 865+ (7 nm+) με 1xKryo 585@3.09GHz, 3xKryo 585@2.42GHz και 4xKryo 585@1.8GHz , GPU Adreno 650 • Μνήμη: 12GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 256GB/512GB UFS 3.1(επεκτάσιμος με microSD έως 1TB) • Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με 12MP, f/1.8, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 12MP, f/2.4, 52mm (τηλεφακός), 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optical zoom + 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (υπερευρυγώνιος φακός), 1.12µm με LED flash, βίντεο 4K@60fps, 1080p@60/240fps (gyro-EIS), 720p@960fps (gyro-EIS), HDR10+ και selfie κάμερα 10MP, f/2.2, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1.22µm, HDR, βίντεο 4K@30fps, 1080p@30fps, gyro-EIS • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band (2.4 GHz + 5 GHz), Bluetooth 5.0, NFC • Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB 3.1 Type-C 1.0 On-The-Go, σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, Samsung Wireless DeX, ANT+, Bixby, stereo ηχεία, AKG ακουστικά • Δίκτυο: 5G • Μπαταρία: 4.500mAh με ταχεία φόρτιση 25W, Fast Qi/PMA wireless φόρτιση 15W και reverse wireless charging 4.5W • Λειτουργικό: Android 10 (σύντομα αναβαθμίσιμο σε 11) • Διαστάσεις: 159,2x68x16.8 χιλ. (διπλωμένο) | 159,2×128,2×6,9 χιλ. (ανοιχτό) • Βάρος: 282 γρ.