Με design που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε χώρο, το WiFi 6 Plus router της Huawei δρομολογεί… εξελίξεις στην καθημερινή σας online εμπειρία.

To νέο router της Huawei WiFi AX3 διατίθεται σε δύο μοντέλα (quad- core και dual-core), με το πρώτο εξ αυτών, δηλαδή την τετραπύρηνη έκδοση, να έρχεται στα χέρια μας για δοκιμή. Πριν καλά-καλά ασχοληθούμε με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τις ανεξάντλητες δυνατότητές του, η εμφάνισή του μας κέρδισε με το που ξεπρόβαλε από τη συσκευασία. Κατάλευκο, με τέσσερις αναδιπλούμενες κεραίες και… wife-friendly κομψές διαστάσεις (μόλις 22,5×15,92×3,97 εκ.), το AX3 δεν θα επιβαρύνει αισθητικά τον χώρο σας, αλλά αντιθέτως θα δώσει μια high-tech πινελιά, χάρη στον καλλίγραμμο φουτουριστικό του σχεδιασμό.

Συνεργάζεται με τον πάροχό μου;

Οταν καλύπτουμε modem/routers, συνήθως το πρώτο πρόβλημα που συναντάμε είναι θέματα συμβατότητας με τις ρυθμίσεις του εκάστοτε παρόχου internet, μιας και δυστυχώς οι Ελληνες providers στην πλειονότητά τους δείχνουν να αδιαφορούν για όλες τις υπόλοιπες συσκευές πλην αυτών που παρέχουν οι ίδιοι. Στην περίπτωση του Huawei WiFi AX3, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, για τον πολύ απλό λόγο πως το AX3 αφήνει τον ρόλο του modem στην εκάστοτε συσκευή του παρόχου και αναλαμβάνει αποκλειστικά τον ρόλο του router. Σε απλά ελληνικά; Το internet στο σπίτι έρχεται από το modem/router του παρόχου και το router της Huawei «παραλαμβάνει» με ένα απλό καλώδιο gigabit «έτοιμη» τη σύνδεση από αυτό. Από εκεί και πέρα, το AX3 επιστρατεύει όλες τις προηγμένες του δυνατότητες, για να «μεταλαμπαδεύσει» το internet σε όλο το σπίτι μέσω μιας πανίσχυρης WiFi «ομπρέλας» και για να δικτυώσει αρμονικά και ταχύτητα κάθε συσκευή σας. Συνεπώς το ερώτημα «συνεργάζεται με τον πάροχό μου;» δεν έχει νόημα, μιας και διατηρείτε το modem/router του παρόχου σας, απλά μπορείτε να απενεργοποιήσετε το WiFi του και να προτιμήσετε τις καινοτόμες λειτουργίες του AX3. Οι δυο συσκευές λειτουργούν ταυτόχρονα.

Γιατί χρειάζομαι επιπρόσθετο router;

Η πλειονότητα των προβλημάτων των χρηστών διαδικτύου δεν εντοπίζεται τόσο στην ποιότητα της γραμμής που καταλήγει στο «πριζάκι» του τοίχου, ούτε στην τερματική τους συσκευή (laptop, smartphone, παιχνιδιομηχανή, smart TV κ.λπ.), αλλά στον φτωχής ποιότητας «μεσάζοντα», το modem/router του παρόχου. Δυστυχώς, για λόγους εξοικονόμησης κόστους, η δωρεάν συσκευή που συνοδεύει κάθε σύνδεση συνήθως δεν είναι υψηλών προδιαγραφών. Το AX3, λοιπόν, δεν την αντικαθιστά πλήρως, αλλά της αφήνει μόνο τον ρόλο του modem (ώστε να έχει και την αποκλειστική ευθύνη των ρυθμίσεων ο πάροχος) και αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Ενα καλώδιο συνδέει τις δύο συσκευές και από εκεί και πέρα, όλο σας το οικιακό (ή και εταιρικό) δίκτυο στήνεται πάνω στον πολυτάλαντο δρομολογητή (router) της Huawei. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζετε την τελευταία γενιά WiFi 6 ασύρματης συνδεσιμότητας, ένα πρότυπο που σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τα πρώτα flagship smartphones των εταιρειών και αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το AX3 δεν είναι πλήρως συμβατό και με παλαιότερες συσκευές που υποστηρίζουν προγενέστερα πρότυπα WiFi. Απλά να είστε σίγουροι πως εκτός από τα οφέλη του παρόντος, με το εν λόγω router κάνετε και μια επένδυση για το μέλλον.

Στα ελαφρώς πιο… τεχνικά

Στην quad-core έκδοση του Huawei WiFi AX3 που δοκιμάσαμε πρωταγωνιστεί το πανίσχυρο chipset της Huawei, το Gigahome CPU χρονισμένο στα 1.4GHz με 12880 DMIPS υπολογιστικής ισχύος. Ο ρόλος του είναι κομβικός, καθώς ευθύνεται για τη σταθερότητα του τοπικού δικτύου, ανεξαρτήτως του αριθμού των συσκευών που είναι συνδεδεμένες (αντέχει έως και 128 και στις δύο του μπάντες!). Υποστηρίζοντας OFDMA multi-user τεχνολογία μπορεί, μάλιστα, να στείλει δεδομένα σε έως 4 συσκευές στο φάσμα των 2.4GHz και σε έως 16 συσκευές στο φάσμα των 5GHz ταυτόχρονα και όχι σειριακά (στη μία μετά την άλλη), όπως συνηθίζεται στα απλά routers. Με 160MHz εύρος συχνότητας και 1024- Quadrature Amplitude Modulation (QAM) υποστήριξη, η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μπορεί να αγγίξει αθροιστικά τα 3.000Mbps (574Mbps στα 2.4GHz και 2.402Mbps στα 5GHz)! Και εδώ μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κανείς: «τι χρειάζομαι τα 3.000Mbps, όταν η σύνδεσή μου στο internet πασχίζει να φτάσει τα 24Mbps;». Η απάντηση έγκειται στο γεγονός πως τοπικό δίκτυο δεν σημαίνει μόνο πρόσβαση στο internet, αλλά και επικοινωνία μεταξύ των συσκευών σας. Για παράδειγμα, όταν αναπαράγετε ένα 4Κ βίντεο από ένα κινητό, ένα δίσκο NAS ή ένα desktop PC απευθείας στην τηλεόρασή σας μέσω WiFi, όταν σε έναν εργασιακό χώρο μεταφέρετε μεγάλα αρχεία από και προς τον file server ή στους υπολογιστές των συναδέλφων σας, η ταχύτητα κάθε τέτοιας «τοπικής» δουλειάς θέλετε να είναι η βέλτιστη, ανεξαρτήτως της ταυτόχρονης χρήσης του διαδικτύου.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, είναι οι τέσσερις ενισχυτές σήματος που διαθέτει το quad-core μοντέλο, προκειμένου να καλύπτει πολλά τετραγωνικά μέτρα, χωρίς να χρειάζεστε οποιαδήποτε επιπρόσθετη λύση. Αν παρ’ όλα αυτά, ζείτε σε… μέγαρο, το  Huawei WiFi AX3 μπορεί να συνεργαστεί με αντίστοιχα ή παλιότερα μοντέλα router της Huawei, δημιουργώντας ένα ενιαίο, διευρυμένο πλέγμα κάλυψης (mesh), χωρίς αποσυνδέσεις και επανασυνδέσεις κάθε φορά που αλλάζετε δωμάτιο.

Συγχρόνως, οι gamers θα εκτιμήσουν τον περιορισμό του latency στο ελάχιστο, γεγονός ικανό να κάνει τη διαφορά μεταξύ του νικητή και του ηττημένου στις online αναμετρήσεις, καθώς και τις τρεις Gigabit Ethernet θύρες για ενσύρματες συνδέσεις (επιπλέον τις WAN Gigabit θύρας). Βέβαια, για να επιστρέψουμε στο κυριότερο ατού του AX3, η WiFi 6 (802.11ax) γενιά ασύρματου δικτύου είναι εντυπωσιακά ταχύτερη από τον ήδη εξαιρετικό WiFi 5 (802.11ac) πρόγονό της και το AX3 είναι ο ιδανικός τρόπος για να μυηθείτε στα προτερήματά της.

Huawei Share: Τouch & connect

Εχετε βαρεθεί να… εξιστορείτε στους επισκέπτες σας μακροσκελείς κωδικούς WiFi, προκειμένου να μπουν στο δίκτυό σας; Πλέον, όσα Android smartphones διαθέτουν NFC μπορούν να συνδεθούν στο WiFi απλά με ένα άγγιγμα πάνω στο Huawei WiFi AX3, χωρίς πληκτρολόγηση κωδικών… σιδηρόδρομων, χωρίς να βροντοφωνάζετε τους μυστικούς κωδικούς σας! Και μιας και θίξαμε το θέμα της ασφάλειας, η πλατφόρμα Huawei HomeSec θωρακίζει την ψηφιακή σας γαλήνη απέναντι σε απόπειρες hacking, παρέχοντας πλήθος από «καλούδια» που θα επιτρέψουν στους πιο έμπειρους να παραμετροποιήσουν το δίκτυό τους ακριβώς όπως επιθυμούν (χρονόμετρο στη χρήση του WiFi, ειδικό Guest WiFi για επισκέπτες, περιορισμός ταχύτητας ανά συσκευή, φίλτρο βάσει MAC address, γονικός έλεγχος, VPN pass through, virtual server κ.ά.), κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα στους κακόβουλους επισκέπτες (TrustZone Security, Anti-brute force algorithms, WPA3, Firewall, DMZ, PAP/CHAP, DMZ/DoS attack protection κ.ά.).