Η νέα γενιά OLED 4K HDR τηλεοράσεων της Sony κυκλοφορεί σε 55 και 65 ίντσες για να… στοιχειώσει τα όνειρα κάθε gamer και σινεφίλ.

Oι λέξεις Sony και ψυχαγωγία δεν απέχουν ιδιαίτερα στη συνείδηση του Ελληνα καταναλωτή, μιας και ο ιαπωνικός κατασκευαστής έχει φανατικό κοινό στη χώρα μας. Με την κυκλοφορία της ολοκαίνουριας σειράς τηλεοράσεων A8, μάλιστα, η Sony έχει αρκετές πιθανότητες να διευρύνει τη βάση των θαυμαστών της, φυσικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Τόσο η KD-55A8H όσο και η μεγαλύτερη KD-65A8H, έχουν δημιουργηθεί για να επωμιστούν την καθημερινή σας διασκέδαση με τρόπο, όμως, που σίγουρα θα σας βγάλει από τη ρουτίνα!

Στον απόλυτο κόσμο της OLED

Sony A8 TVH OLED τεχνολογία είναι γνωστή για το… απόλυτο μαύρο που μπορεί να προσφέρει, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικές αντιθέσεις και χρώματα που ξεπηδούν ολοζώντανα μπροστά σας. Κάθε pixel μπορεί να «ανάψει» και να «σβήσει» αυτόνομα, επιτρέποντας το απόλυτο σκοτάδι στα σημεία της εικόνας που αυτό απαιτείται και ταυτόχρονα πλούσιο χρώμα σε περιοχές που το διεκδικούν. Η λειτουργία «Pixel Contrast Booster» λειτουργεί επικουρικά και βελτιώνει το χρώμα και την αντίθεση σε φωτεινές περιοχές, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε σκηνές με ρεαλιστικές σκιές, μεγαλύτερο βάθος, λεπτές υφές και αντίθεση στο μέγιστο. Εντυπωσιακή είναι και η ευρύτητα της γωνίας θέασης του panel, η οποία επιτρέπει αναλλοίωτη παρακολούθηση περιεχομένου ακόμα και υπό extreme γωνίες, ιδανικό χαρακτηριστικό για σαλόνια που οι θέσεις δεν βρίσκονται κατανεμημένες μόνο απέναντι από την TV.

Προηγμένες τεχνολογίες

Σε μια τηλεόραση δεν είναι μόνο το panel που καλείται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μιας και οι επεξεργαστές διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο σε αυτό που αντικρίζουν τα μάτια του θεατή. Ως εκ τούτου, ο πανίσχυρος επεξεργαστής εικόνας X1 Ultimate της Α8 αναλύει τα δεδομένα κάθε σκηνής για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητές της. Τεχνικές, όπως Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping 4K HDR και Dual database processing, επιστρατεύονται, προκειμένου να νιώσετε πως το σαλόνι σας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα σινεμά!

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως για πρώτη φορά η Sony ενσωματώνει την τεχνολογία «X-Motion Clarity» σε μια τηλεόραση OLED, βγάζοντας ασπροπρόσωπη την A8 σε σκηνές όπου η δράση είναι έντονη.

Το «Netflix Calibrated Mode» έχει στηθεί με γνώμονα το πρωτότυπο περιεχόμενο του Netflix να αναπαράγεται, όπως το οραματίζονταν οι δημιουργοί του. Και το περιεχόμενο IMAX μπορεί να βελτιστοποιηθεί, ενώ επιπρόσθετα υποστηρίζονται οι πλατφόρμες Dolby Vision και Dolby Atmos, για κινηματογραφικών προδιαγραφών εικόνα και ήχο. Η τεχνολογία «Ambient Optimization» προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινότητα της εικόνας στο φως του περιβάλλοντος στο δωμάτιο, ενώ βελτιστοποιεί και τον ήχο, καθώς ανιχνεύει ακόμη και αντικείμενα στο δωμάτιο (π.χ. κουρτίνες και έπιπλα) που μπορούν να απορροφούν ή να αντανακλούν τον ήχο.

Eτσι δεν θα πουλήσουμε soundbars!

Στο παρελθόν έχουμε δοκιμάσει πλήθος εξαιρετικών τηλεοράσεων, οι οποίες έπασχαν όλες στον ίδιο τομέα: στον ήχο. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η έκρηξη της κατηγορίας των soundbars (ηχόμπαρες ελληνιστί), προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που αφήνει η αδυναμία των κατασκευαστών να ενσωματώσουν στις… λεπτοκαμωμένες πλέον LED και OLED TV, ένα αξιόλογο σύστημα αναπαραγωγής ήχου. Οι A8 τηλεοράσεις βρήκαν το αντίδοτο σε αυτό το πρόβλημα σε ένα έξυπνο τέχνασμα, το οποίο τιτλοφορείται «Acoustic Surface Audio» και μετατρέπει ολόκληρη την επιφάνεια της οθόνης σε ηχείο. Ενας ενεργοποιητής στο πίσω μέρος της δονείται διακριτικά για να δημιουργήσει ήχο, τον οποίο ακούτε να παράγεται από το σημείο της οθόνης, όπου και συμβαίνει η δράση. Την ένταση των κινηματογραφικών… εκρήξεων και γενικότερα τα μπάσα στο σύνολό τους, επωμίζονται δύο subwoofer που φωλιάζουν στο πίσω μέρος της τηλεόρασης για να δημιουργήσουν ακόμα πιο δυναμικό ήχο.

Κέντρο ελέγχου του «έξυπνου» σπιτιού

Η σειρά A8 έχει εγκατεστημένο το λειτουργικό Android TV με το Google Assistant, το Google Play Store και το ενσωματωμένο Chromecast, να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας. Η έμφαση στις φωνητικές εντολές, αλλά και στην ελευθερία προσθήκης πλήθους Android εφαρμογών, μεταμορφώνει την τηλεόραση σε «μαέστρο» του smart home σας, συγκεντρώνοντας εποπτεία όλων των «έξυπνων» συσκευών σας. Εκτός από το οικοσύστημα της Google, βέβαια, και οι χρήστες της Apple μπορούν να απολαμβάνουν περιεχόμενο απευθείας από iPhone, iPad ή Mac, μέσω της Apple AirPlay 2 πλατφόρμας (υποστηρίζεται και Apple HomeKit).

Τι θα θέλαμε παραπάνω

Sony A8 TVΑν και η επόμενη γενιά παιχνιδομηχανών ευαγγελίζεται πως θα έχει την ικανότητα να αναπαράγει 4K ανάλυση στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, το πιθανότερο είναι ελάχιστα παιχνίδια να το κατορθώσουν, με την πλειονότητα των games να περιορίζεται στα 4Κ@60Hz. Ο διπλασιασμός των καρέ πιθανολογείται πως θα γίνει μάλλον εφικτός με κάποια μετέπειτα Pro έκδοση του PlayStation, οπότε μέχρι τότε, η απουσία HDMI 2.1 και ο αντίστοιχος ρυθμός ανανέωσης σε 4Κ ανάλυση, δεν προβλέπεται να δημιουργήσει πρόβλημα στους φανατικούς του gaming. Ωστόσο, αν η ανανεωμένη σειρά A8 ενσωμάτωνε και αυτή τη δυνατότητα, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για μια τηλεόραση που θα σας συντρόφευε σε gaming υψηλών απαιτήσεων για σχεδόν μια δεκαετία! Οπως και να έχει, οι gamers θα αποζημιωθούν για την παραπάνω έλλειψη, καθώς και για την απουσία VRR (Variable Refresh Rate) υποστήριξης με ένα εξαιρετικά χαμηλό input lag! Τέλος, όπως σε κάθε OLED τηλεόραση, το τίμημα για την ανυπέρβλητη ποιότητα εικόνας της είναι ο κίνδυνος μόνιμου burn-in, αλλά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να μην ξεχνάτε με τις ώρες την τηλεόρασή σας ανοιχτή, έχοντας μόνο μια στατική εικόνα να προβάλλεται.