Μια αδιάβροχη συσκευή, που φλερτάρει με… πολυτελή χαρακτηριστικά, χωρίς να θέλει να απαρνηθεί, όμως, τη λογική τιμή της, ακροβατεί μεταξύ μεσαίας και high-end κατηγορίας.

Sony Xperia 10 IIMε μια σχεδόν εκνευριστική ιαπωνική… μετριοφροσύνη, η Sony τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να «φωνάζει» για τα πλεονεκτήματα των κινητών της, αδικώντας τα σε σχέση με τον σαφώς πιο «φασαριόζικο» ανταγωνισμό, που ειδικά στις κατηγορίες των 200€-400€ είναι λυσσαλέος. Παρόλα αυτά, το ομολογουμένως πολύπαθο τμήμα κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας δεν έχει πάψει να μας χαρίζει μοντέλα που πραγματικά χαιρόμαστε να δοκιμάζουμε. Κομψό και σαφώς ελαφρύτερο από την πλειονότητα των συσκευών που έρχονται τελευταία στα χέρια μας, το Xperia 10 II φιλοδοξεί να επιτρέψει στη Sony να επανασυστηθεί στο καταναλωτικό κοινό σε μια κατηγορία που κάποτε κυριαρχούσε, στα… ανώτερα τεχνολογικά στρώματα της μεσαίας τάξης!

Αλεξίσφαιρος κινηματογράφος!

Sony Xperia 10 IIΤα μόλις 151 γραμμάρια του βάρους του, οι μικρές διαστάσεις του λόγω της 6 ιντσών και 21:9 αναλογιών οθόνης του, αλλά και το προστατευτικό Corning Gorilla Glass 6 γυαλί στην πλάτη και στην πρόσοψη δημιουργούν ένα smartphone που δεν διστάζει κανείς να το βάλει στην τσέπη. Το Xperia 10 II είναι ένα από τα ελάχιστα κινητά της μεσαίας κατηγορίας που είναι αδιάβροχα, με πιστοποίηση IP65 / IP68 για αντοχή σε νερό και σκόνη. Το σκληροτράχηλο και εύκολο στη μεταφορά του μέλος της οικογένειας Xperia μπορεί να σας χαρίσει, ωστόσο, μια εντυπωσιακή εμπειρία προβολής του αγαπημένου σας περιεχομένου. Η OLED οθόνη χαρίζει απόλυτα βαθύ μαύρο, με αποτέλεσμα τα χρώματα να ξεπηδούν ολοζώντανα, αξιοποιώντας στο έπακρο τη γενναιόδωρη ανάλυση των 2520×1080 pixels. Η απουσία οποιουδήποτε notch (η selfie-cam ενσωματώνεται στο μικρό bezel της πάνω πλευράς) μας επιτρέπει να βυθιστούμε στη θέαση ταινιών ή σειρών. Ο ήχος μπορεί να μην προκύπτει από διπλά στερεοφωνικά ηχεία, αλλά είναι δυνατός και καθαρός, με όποιον τρόπο και αν κρατήσετε τη συσκευή σας.

Επιπρόσθετα, το 21:9 format της οθόνης δίνει χώρο στη Sony για ενδιαφέρουσες καινοτομίες, όπως η λειτουργία πολλαπλών παραθύρων που σας επιτρέπει να έχετε δύο εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα, και η δυνατότητα εύκολης εναλλαγής μεταξύ των εφαρμογών που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Η λειτουργία «Side Sense» προσφέρει, επίσης, εύκολη πρόσβαση στις αγαπημένες σας εφαρμογές με ένα μόνο άγγιγμα του αντίχειρα.

Τρικάμερο

Με έναν αισθητήρα 12MP και δύο αισθητήρες 8MP, το Xperia 10 II διατηρεί τον ίδιο συνδυασμό εστιακού μήκους με το Xperia 1: υπερευρυγώνιο φακό (16mm), ευρυγώνιο φακό (26mm) και τηλεφακό (52mm). Ολες οι απαραίτητες προκαθορισμένες ρυθμίσεις για νυχτερινές λήψεις και φωτογραφίσεις φαγητού ή πορτρέτων εξασφαλίζουν αποτελέσματα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη φωτογραφική σας αξιοπρέπεια! Υπάρχει δυνατότητα λήψης φωτογραφιών αναλογίας 21:9 και εγγραφής ταινιών σε υψηλή 4Κ ποιότητα, αλλά στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η κάμερα της πρόσοψης είναι ίσως λίγο παραπάνω λιτή από ό,τι θα έπρεπε, με αισθητήρα 8MP που μπορεί να καταγράψει Full HD video στα 1080p.

Τεχνολογικός… μπαλαντέρ

Οσον αφορά στα υπόλοιπα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, αυτά που ορίζουν την ποιότητα της καθημερινής εμπειρίας χρήσης, το Xperia 10 II είναι ένας ταλαντούχος… all-around παίκτης. Ο οκταπύρηνος Snapdragon 665 της Qualcomm με δύο τετράδες Kryo 260 πυρήνων (Gold@2.00GHz και Silver@1.80 GHz) δεν υστερεί σε επιδόσεις, όπως και η Adreno 610 GPU. Η μνήμη των 4GB στέκεται άξια στο πλευρό του chipset. Τα 128GB αποθηκευτικού χώρου είναι κάτι παραπάνω από αρκετά, αλλά για τους «αχόρταγους» μπορούν να επεκταθούν έως και το 1TB με χρήση κάρτας microSD. Από τη λίστα των τεχνολογικών προτερημάτων του Xperia 10 II δεν θα μπορούσε να λείπει και η dual band WiFi συνδεσιμότητα ac γενιάς, η 5.0 έκδοση bluetooth και η υποστήριξη NFC. Ο σαρωτής δαχτυλικού αποτυπώματος έχει ενσωματωθεί στο power button και η απόκρισή του δεν μας δημιούργησε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Μπαταρία που θα σας βγάλει χρόνια

Περνώντας στην μπαταρία, μην περιμένετε καμία «μνημειώδη» χωρητικότητα που θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Τα εργατικά 3.600mAh αρκούν για να τροφοδοτήσουν επαρκώς τη συσκευή, μιας και η Sony έχει ρίξει περισσότερο βάρος σε μια παράμετρο που αρκετές εταιρείες παραμελούν: το χρόνο που η μπαταρία μπορεί να σας υπηρετεί δίχως αισθητή πτώση στις επιδόσεις της. Δεν είναι σπάνιο μια εντυπωσιακής χωρητικότητας μπαταρία (π.χ. των 5.000mAh) έναν χρόνο μετά από εντατική χρήση να έχει επιδόσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις πρώτες της… ένδοξες μέρες. Αντιθέτως, οι πρωτοποριακές τεχνολογίες φόρτισης της Sony βοηθούν την μπαταρία να παραμείνει λειτουργική, δίχως να εμφανίζει γρήγορα τις αναπόφευκτες φθορές του χρόνου. Πώς το κατορθώνουν αυτό; Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία που παραμένει συνδεδεμένη στην πρίζα ξεκινά να εμφανίζει συ-μπτώματα «κόπωσης» και για αυτό η λειτουργία «Batery Care» φορτίζει το τηλέφωνό σας στο 90%, παραμένει σε αναμονή, και συνεχίζει με «έξυπνη» φόρτιση έως το 100% λίγο πριν την ώρα αφύπνισής σας. Συγχρόνως, η λειτουργία «Xperia Adaptive Charging» ρυθμίζει τα επίπεδα φόρτισης για να βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία δεν υπερφορτώνεται. Κλείνοντας, η μπαταρία υποστηρίζει Quick Charge 3.0 για ταχεία φόρτιση έως 18W, αλλά ο φορτιστής στη συσκευασία φτάνει μόλις μέχρι τα 7,5W. Μπορεί όλα να δείχνουν πως πάμε σε μια εποχή που στη συσκευασία των κινητών δεν θα συμπεριλαμβάνεται κανένας φορτιστής, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, η ύπαρξη «φτωχών» λύσεων στο πακέτο παραμένει για εμάς «φάουλ».


Mας άρεσε

  • H… κινηματογραφικών αναλογιών 6 ιντσών OLED οθόνη είναι πραγματικά εντυπωσιακή
  • Ενα από τα ελάχιστα κινητά της μεσαίας κατηγορίας που είναι ανθεκτικό στο νερό
  • Corning Gorilla Glass 6 και στις δυο πλευρές
  • Ιδιαίτερα ελαφρύ και εύκολο στο κράτημα

Δεν μας άρεσε

  • Παρόλο που υποστηρίζει φόρτιση 18W, ο φορτιστής στη συσκευασία είναι μόλις 7,5W
  • Τόσο η τριπλή κύρια κάμερα όσο και η selfie χρειάζονται καλό φωτισμό για να αποδώσουν

SPECS

  • Οθόνη: 6.0 ιντσών OLED Triluminous display με Corning Gorilla Glass 6, αναλογίας 21:9, ανάλυσης 2520×1080 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 665 (11 nm) με 4xKryo 260 Gold@2.00GHz και 4xKryo 260 Silver@1.80 GHz, GPU Adreno 610 • Μνήμη: 4GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 128GB (επεκτάσιμος με microSD έως 1TB)
  • Κάμερα: τριπλή κάμερα 12MP ευρυγώνιος 78ο, f/2.0, PDAF + 8MP υπερευρυγώνιος 120°, f/2.2 + 8MP, f/2.4 τηλεφακός με 2x οπτικό zoom, LED flash, 4K video 2160@30fps, slow motion 720p@120fps, 1080p@30fps και selfie camera 8MP με f/2.0, HDR, video 1080p@30fps • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac dual band (5GHz+2.4GHz), bluetooth 5.0, NFC • Extras: GPS/A-GPS/GLONASS, USB 2.0 Type-C, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο power button, IP65/68 • Δίκτυο: 4G (Cat11 600/75 Mbps) • Μπαταρία: 3.600mAh (με Quick Charge 3.0 με ταχεία φόρτιση 18W, φορτιστής 7,5W στη συσκευασία) • Λειτουργικό: Android 10 • Διαστάσεις: 157x69x8,2 χιλ. • Βάρος: 151 γρ.