Η Samsung καταθέτει το νέο της ορισμό για παραγωγικότητα και ψυχαγωγία εν κινήσει με μια συσκευή ικανή να αλλάξει την καθημερινότητα του κατόχου της.

Samsung Galaxy Note20 UltraΜια πανίσχυρη συσκευή ικανή να υποκαταστήσει επάξια το laptop σας, το ηχοσύστημά σας, την τηλεόραση αλλά και την παιχνιδομηχανή σας υποσχέθηκε ο κορεατικός κολοσσός και όπως διαπιστώσαμε έπειτα από τη δοκιμή μας, τήρησε στο έπακρο την υπόσχεσή του!

Η σειρά Note20 διατίθεται σε δύο εκδόσεις: το κορυφαίο Galaxy Note20 Ultra και το ελαφρώς οικονομικότερο Galaxy Note20. Το «απλό» Note20 έχει προβεί προφανώς σε κάποιους συμβιβασμούς που δεδομένης της τάξης τιμής, μάλλον οδηγούν τους χρήστες να μην λυπηθούν λίγα χρήματα παραπάνω και να καταφύγουν στο Ultra μοντέλο. Με αυτό ασχοληθήκαμε και εμείς και ομολογουμένως μείναμε έκπληκτοι με την ποιότητα κατασκευής του και με την έμφαση στη λεπτομέρεια που έχει δοθεί από τη Samsung. Το τελικό αποτέλεσμα, αποπνέει μια επιβλητική αίσθηση πολυτέλειας, με το γυαλί να αγκαλιάζει αρμονικά τις γοητευτικές καμπύλες της αμφίπλευρα κυρτής οθόνης. Η τελευταία Victus έκδοση του Corning Gorilla Glass θωρακίζει τη συσκευή και βάζει το λιθαράκι της σε ένα αποτέλεσμα που διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του ομορφότερου smart-phone που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. H Mystic Bronze απόχρωση, μάλιστα, με την ελαφρώς ματ πλάτη κάνει τη ναυαρχίδα της Samsung ακόμα πιο ξεχωριστή, μαρτυρώντας το «αλμυρό» κόστος της και μαγνητίζοντας τα βλέμματα…

S Pen: Το μαγικό ραβδί του Note20!

Samsung Galaxy Note20 UltraΑπό την πρόσοψη της συσκευασίας, η βελτιωμένη γραφίδα της Samsung «βροντοφωνάζει» τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της συσκευής. Το προηγμένο S Pen, χάρη στα μόλις 9ms latency, χαρίζει μια ανεπανάληπτη εμπειρία γραφής που μας έκανε να ξεχάσουμε ότι γράφουμε σε μια οθόνη με ψηφιακό τρόπο και όχι με το παραδοσιακό μολύβι μας. Με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ και πρωτόγνωρη απόκριση με τη βοήθεια του 240Hz touch sampling και του 120Hz ρυθμού ανανέωσης της οθόνης, το S Pen θα μεταφέρει τις σκέψεις σας στις σελίδες του σημειωματάριου του Note20 Ultra με τρόπο αξιοθαύμαστο. Το Samsung Notes αναγνωρίζει και διορθώνει αυτόματα τα χειρόγραφα, ενώ επιτρέπει αυτόματη αποθήκευση και συγχρονισμό, για να έχετε τα πάντα διαθέσιμα σε smartphone, tablet ή PC. Η συνεργασία με πελάτες και συναδέλφους επιταχύνεται με σχολιασμό και επισημάνσεις σε PDF αρχεία και η δυνατότητα εγγραφής ήχου παράλληλα με τις σημειώσεις αποδεικνύεται μοναδικό εργαλείο σε meeting rooms ή αμφιθέατρα συνεδρίων. Αγγίζοντας μετέπειτα κάποια λέξη από τις σημειώσεις, μπορείτε να ακούτε το αντίστοιχο ηχητικό απόσπασμα εκείνης της στιγμής. Επιπρόσθετα, πέντε νέες λειτουργίες «Anywhere Actions» του S Pen διευκολύνουν την πλοήγηση ανεξαρτήτως εφαρμογής, απλά κρατώντας πατημένο το κουμπί της γραφίδας και πραγματοποιώντας τις κατάλληλες χειρονομίες στον αέρα με το… μαγικό σας ραβδί!

Android με Windows πινελιές!

Οι σχέσεις… στοργής μεταξύ Samsung και Microsoft μετουσιώνονται στην αναβαθμισμένη λειτουργία «Σύνδεση σε Windows», η οποία διευκολύνει την πρόσβαση στις εφαρμογές του κινητού σας από τη μεγάλη οθόνη ενός Windows 10 PC. Ετσι, μπορείτε να στέλνετε SMS, να διαχειρίζεστε τις ειδοποιήσεις σας ή ακόμα να απαντάτε και στις κλήσεις σας από τον υπολογιστή σας. Οι εφαρμογές δεν κατακερματίζουν την προσοχή σας, αλλά αντιθέτως συστρατεύονται στις υπηρεσίες σας. Το Samsung Notes συγχρονίζεται με το Microsoft OneNote και το Outlook, όπως και τα Reminders συγχρονίζονται με Outlook, To Do και Teams. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η κατασκευάστρια εταιρεία εξακολουθεί να προτιμά να προβάλλει τις εφαρμογές της Microsoft έναντι των εναλλακτικών που έχει να προσφέρει η Google, δίχως αυτό, βέβαια, να σημαίνει πως ο χρήστης δεν διατηρεί την ελευθερία να προτιμήσει όποιο άλλο app τον εξυπηρετεί.

Αγάπη μου συρρίκνωσα το Xbox

Η συνεργασία με τη Microsoft επεκτάθηκε και στις gaming αρετές των Note20, οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν πολύπλευρες, χάρη στην Mali-G77 MP11 GPU. Οι συνδρομητές του Xbox Game Pass Ultimate θα μπορούν να παίζουν δημοφιλή παιχνίδια Xbox από το smartphone τους μέσω streaming απευθείας από το cloud (beta σε συγκεκριμένες χώρες προς το παρόν). H τεχνολογία ΑΙ game booster, η βελτιστοποίηση απόκρισης ήχου μέσω Bluetooth και η απόκριση αγγίγματος (touch sampling) στα 240Hz θα δελεάσουν και τον πιο πολυάσχολο επιχειρηματία να εξερευνήσει τον συναρπαστικό κόσμο του mobile gaming!

Samsung DeX: Μετατρέποντας το κινητό σε σταθμό εργασίας

Το Note20 Ultra από μόνο του έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το multitasking σε άλλο επίπεδο, επιτρέποντάς σας να περιηγείστε από εφαρμογή σε εφαρμογή στη στιγμή. Κάνοντας χρήση όμως της πλατφόρμας Samsung DeX, η εμπειρία αυτή μεταμορφώνεται, προσομοιάζοντας ακόμα περισσότερο αυτή της χρήσης ενός πλήρους desktop υπολογιστή, καθώς παρέχεται η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με Smart TV, με παράλληλη διαχείριση και των δυο οθονών.

Βίντεο και φωτογραφία

Είτε ως μέρος μιας δημιουργικής δουλειάς, είτε ως χόμπι, η φωτογραφία πλέον αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας της πλειονότητας των χρηστών smartphone. Η ογκώδης, στα όρια του… μπαρόκ, πλατφόρμα που στεγάζει την τριπλή κύρια κάμερα, υποδηλώνει τη φωτογραφική αυτοπεποίθηση του Note20 Ultra. Οι αισθητήρες των 108MP+12MP+12MP κάτω από έναν ευρυγώνιο f/1.8 φακό, έναν f/3.0 τηλεφακό (5x οπτικό zoom / 50x υβριδικό zoom) και έναν υπερευρυγώνιο f/2.2 φακό γωνίας 120ο σίγουρα δεν απογοητεύουν, ωστόσο προβαίνουν σε μικρούς συμβιβασμούς σε σχέση με το setup της σειράς S20 Ultra. Για να μην σας προκαλέσουμε, όμως, λάθος εντυπώσεις, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως η κάμερα εξακολουθεί να παρέχει κορυφαίες επιδόσεις, με βιντεοσκόπηση κινηματογραφικού επιπέδου και μάλιστα στα 8Κ! Η λειτουργία Pro Video ενσωματώνει επαγγελματικές λειτουργίες εστίασης, ήχου, έκθεσης, ταχύτητας zoom, και λήψη 120fps σε ανάλυση FHD, για ακόμα αυστηρότερο έλεγχο του τελικού αποτελέσματος. Με εξαίρεση την υπερευρυγώνια κάμερα, οι υπόλοιπες δύο διαθέτουν σύστημα οπτικής σταθεροποίησης. Η selfie κάμερα μάς έρχεται ελαφρώς πιο… συντηρητική στον αισθητήρα, στα 10MP, με f/2.2 ευρυγώνιο φακό, Dual Pixel PDAF, υποστήριξη dual video call, Auto-HDR και 4K βίντεο.

Τεχνολογικά highlights

Θα χρειαζόμασταν αρκετές παραπάνω σελίδες για να αναλύσουμε ένα-ένα τα τεχνολογικά προτερήματα του Note20 Ultra, μιας future proof 5G (Sub-6 και mmWave) συσκευής που δείχνει να γνωρίζει πως ο κάτοχός της δεν την εμπιστεύεται μόνο για μια χρονιά, αλλά απαιτεί να σταθεί άξια στο πλάι του για αρκετό καιρό παραπάνω.

Τα 12GB της μνήμης RAM αξιοποιούνται από έναν επεξεργαστή που δεν διστάζει να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο όσες εφαρμογές κι αν τον «φορτώσετε» ταυτόχρονα. Οποιον αποθηκευτικό χώρο κι αν επιλέξετε (256GB ή 512GB), σίγουρα επαρκεί για τα δεδομένα σας, ενώ αν θέλετε να κουβαλάτε μαζί σας και τον file server της δουλειάς (!), μια microSD κάρτα έως 1TB δίνει λύση. Η αξιοπρεπέστατη μπαταρία των 4.500mAh με ταχεία φόρτιση 25W και ασύρματη φόρτιση 15W μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, φορτίζοντας ασύρματα (στα 4.5W) τα αξεσουάρ που θα τοποθετήσετε στην πλάτη του Note20 Ultra. Το υπερσύγχρονο WiFi 6 και τα στερεοφωνικά ηχεία που αποδίδουν ήχο σε ένταση που προκαλεί παρατήρηση από τους γείτονες, επισφραγίζουν τη θετική μας άποψη.

Τελευταία αφήσαμε αυτή που μας σαγήνευσε πρώτη, την 6.9 ιντσών Dynamic AMOLED 2X Infinity-O οθόνη, με 1500 nits φωτεινότητας, HDR10+ και ανάλυση 3088×1440 pixels, την οποία ωστόσο καλούμαστε να περιορίσουμε στα 1080p, αν θέλουμε να απολαύσουμε την εμπειρία των 120Hz ρυθμού ανανέωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ρευστότητα της κίνησης του περιεχομένου και η αίσθηση που αφήνει η απόκρισή του σε κάθε μας άγγιγμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή!

Οι λιγοστές μας ενστάσεις

Αφού απαριθμήσαμε τα σημαντικότερα μόνο από το πλήθος των θετικών στοιχείων του Note20 Ultra, ήρθε η ώρα και για μερικά… παράπονα. Κυριότερο όλων είναι η κυκλοφορία δύο εκδόσεων, αυτής με τον κατά γενική ομολογία ταχύτερο Snapdragon 865+ για την αγορά των ΗΠΑ και της έκδοσης με τον Exynos 990 για τον υπόλοιπο πλανήτη. Πιθανότατα αν η συσκευή κυκλοφορούσε αποκλειστικά με τον πανίσχυρο Exynos 990, κανείς να μην είχε παράπονο, αλλά η αίσθηση πως οι καταναλωτές των ΗΠΑ αποκτούν μια συσκευή έστω και οριακά καλύτερη, προκαλεί έναν εκνευρισμό σε όσους έχουν δαπανήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό απλά για να αποκτήσουν… το τέλειο! Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να μην μας βάζει η Samsung στο δίλημμα να επιλέξουμε τη λειτουργία της οθόνης με 120Hz refresh rate ή QHD ανάλυση, αλλά να μπορούμε να τα συνδυάσουμε και τα δυο. Οσον αφορά στο design, η τοποθέτηση του S Pen στην αριστερή πλευρά της συσκευής δεν θα χαροποιήσει τους δεξιόχειρες (καθώς κρατάμε με το αριστερό χέρι το Note20, όταν χρησιμοποιούμε το πενάκι), αλλά αν για λόγους χώρου και περιορισμού του πάχους έπρεπε να αποφασίσουμε τι θα φιλοξενηθεί στην αριστερή πλευρά του κινητού, τα κουμπιά ή το S Pen, θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την επιλογή της Samsung. Η μπαταρία υπηρετεί αρμονικά το υψηλό επίπεδο προδιαγραφών του Note20 Ultra, αλλά τα 25W του φορτιστή κρίνονται λίγα για συσκευή αυτού του κόστους. Τέλος, η απαγωγή θερμότητας δεν μπορούμε να πούμε πως είναι η βέλτιστη, με αποτέλεσμα μετά από αρκετή ώρα βαριάς χρήσης (όπως π.χ. gaming), η συσκευή να… αυτοπεριορίζει ελαφρώς τις επιδόσεις της, κάτι που όμως η πλειονότητα των χρηστών δεν θα παρατηρήσει.

Σε ποιους απευθύνεται;

Για αρχή, σίγουρα σε όσους έχουν λεφτά να το αποκτήσουν! Από εκεί και πέρα, τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η πληρότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών, μαρτυρούν μια συσκευή που έχει δημιουργηθεί για όσους δεν ανέχονται συμβιβασμούς. Η υπολογιστική ισχύς, η παραγωγικότατη γραφίδα και η δυνατότητα να υποκαταστήσει ακόμα και ένα πλήρες laptop με τη βοήθεια του Samsung DeX, καθιστούν το Note20 Ultra μοναδικό συνεργάτη για όσους θέλουν να έχουν την επιχείρησή τους… στην παλάμη τους. Επειδή όμως και οι δραστήριοι επαγγελματίες έχουν ψυχή, οι gaming αρετές, ο δυνατός ήχος και η απολαυστική οθόνη, συμπληρώνουν το «εργασιομανές» προφίλ του superphone της Samsung με ευπρόσδεκτα ψυχαγωγικά highlights! Και φυσικά, μια από τις καλύτερες κάμερες του πλανήτη έρχεται για να ολοκληρώσει το πακέτο που για πλήθος καταναλωτών αποτελεί μια τεχνολογική… φαντασίωση.


Mας άρεσε

  • Η γραφίδα παραμένει αναντικατάστατη για όσους την έχουν δοκιμάσει
  • Ισως η καλύτερη οθόνη που θα βρείτε στην αγορά
  • Κορυφαίες επιδόσεις…

Δεν μας άρεσε

  • … αλλά η έκδοση με τον Snapdragon 865+ που δεν έρχεται στην Ευρώπη είναι ανώτερη
  • Θα θέλαμε ο ρυθμός ανανέωσης των 120Hz να είναι διαθέσιμος και στην 1440p ανάλυση
  • Τα 25W φόρτισης είναι λίγα για κινητά αυτού του επιπέδου

SPECS

  • Οθόνη: 6.9 ιντσών Dynamic AMOLED 2X capacitive Always-on display, HDR10+, ανάλυσης 3088×1440 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων, με ρυθμό ανανέωσης 120Hz@FHD/60Hz@QHD και προστασία Corning Gorilla Glass Victus • Επεξεργαστής: Octa-core Exynos 990 (7 nm+) με 2xMongoose M5@2.73GHz & 2xCortex-A76@2.5GHz & 4xCortex-A55@2GHz, GPU Mali-G77 MP11 • Μνήμη: 12GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 256GB/512GB (επεκτάσιμος με microSD έως 1TB) • Κάμερα: τριπλή κύρια κάμερα με 108MP, f/1.8, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS + 12 MP, f/3.0, 120mm (τηλεφακός), 1.0µm, PDAF, OIS, 5x οπτικό zoom, 50x υβριδικό zoom + 12 MP, f/2.2, 120˚, 13mm (υπερευρυγώνιος φακός), 1/2.55″, 1.4µm με LED flash, auto-HDR, panorama, βίντεο 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS & OIS και selfie camera 10MP, f/2.2, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1/3.2″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF με υποστήριξη dual video call, Auto-HDR και βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@30fps. • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band (2.4 GHz + 5 GHz), Bluetooth 5.0, NFC • Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB 3.2 Type-C 1.0 On-The-Go, Ultrasonic σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, Samsung Wireless DeX, ANT+, Bixby, stereo ηχεία, AKG ακουστικά, S Pen • Δίκτυο: 5G  • Μπαταρία: 4.500mAh με ταχεία φόρτιση 25W, Fast Qi/PMA wireless φόρτιση 15W και reverse wireless charging 4.5W • Λειτουργικό: Android 10 (σύντομα αναβαθμίσιμο σε 11)  • Διαστάσεις: 164,8×77,2×8.1 χιλ. • Βάρος: 208 γρ.