Η Rakuten Viber, η εταιρεία πίσω από μία από τις κορυφαίες εφαρμογές στον κόσμο για δωρεάν και εύκολη επικοινωνία, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ψηφοφορίας της, στην οποία ψήφισαν περίπου 185.000 άνθρωποι.

Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα online σε 24 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, δείχνει ότι όσοι απάντησαν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα με ζήλο, από κοινού με τα εξειδικευμένα εργαλεία τηλεεκπαίδευσης, για να διευκολύνουν την επικοινωνία τους. Παγκοσμίως, πάνω από το 70% των χρηστών είπαν ότι την επόμενη χρονιά θα χρησιμοποιήσουν το Viber για επικοινωνία και με τις τρεις ομάδες (γονείς, καθηγητές, μαθητές).

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 και τα σχολεία σε όλον τον κόσμο ακόμη μελετούν το πώς θα προχωρήσουν με τη σχολική χρονιά. Σε πολλές χώρες οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις, τηρώντας διαδικασίες κοινωνικής απομάκρυνσης. Άλλες χώρες θα υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο, ή θα ξεκινήσουν με τηλεεκπαίδευση, μια επιλογή που αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής.

Στην Ελλάδα, πάνω από το 65% όσων απάντησαν στα ερωτήματα της ψηφοφορίας στην επίσημη Κοινότητα του Viber στη χώρα μας, θεωρούν ότι το σχολείο θα ξεκινήσει με φυσική παρουσία στις τάξεις. Η ίδια ερώτηση έγινε και στην κοινότητα των εκπαιδευτικών, όπου 63% έδωσαν την ίδια απάντηση.

Όλες οι μορφές εκπαίδευσης, ωστόσο, θα χρειαστούν νέες μεθόδους για να διατηρήσουν την κανονικότητα αλλά και να εξασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στα υλικά που θα χρειαστούν. Το Viberυποστηρίζει τους καθηγητές και τους μαθητές ως ένα χρήσιμο εργαλείο είτε online, είτε offline, τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο σπίτι.

Κατά μέσο όρο, 22% όσων απάντησαν είπαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το Viber τόσο σε υπολογιστή όσο και στην κινητή τους συσκευή ως βασικό εργαλείο εκπαίδευσης. Το ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ουκρανία είναι ακόμη υψηλότερο (27% και 24% αντίστοιχα, είπαν ότι θα χρησιμοποιήσουν και τις δύο εκδόσεις του Viber για εκπαίδευση). Άλλες χώρες που συμμετείχαν στην παγκόσμια ψηφοφορία ήταν, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και χώρες από την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι απ’ όσους ψήφισαν, είπαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το Viber την επόμενη σχολική χρονιά ως μέσο επικοινωνίας όχι μόνο με καθηγητές και μαθητές, αλλά και με τους γονείς. Η πολυμήχανη φύση του Viber (αφού η πλατφόρμα προσφέρει υπηρεσίες από βιντεοκλήσεις μέχρι και ψηφοφορίες, όλες πάντα προστατευμένες από κορυφαία κρυπτογράφηση) το καθιστούν ένα ικανό συμπληρωματικό εργαλείο τόσο για την online όσο και για την παραδοσιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα.

«Πριν από ένα χρόνο, αν λέγαμε ότι το 100% της εκπαίδευσης θα γινόταν από μακριά, θα έμοιαζε με μια μη ρεαλιστική πρόβλεψη για το μέλλον. Ωστόσο, λόγω της κρίσης του COVID, το είδαμε να συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες! Ως γονιός, χρησιμοποιούσα το Viber για να επικοινωνώ με τα παιδιά μου, καθώς είναι ο ασφαλέστερος τρόπος που υπάρχει και θέλω να τα προστατεύσω από τη συλλογή δεδομένων που κάνουν κάποιες εταιρείες. Αλλά τους τελευταίους δύο μήνες είδα πολλούς γονείς, μαθητές και καθηγητές που χρησιμοποιούν το Viber, να μένουν σε επαφή χάρη σε αυτό και να συνεχίζουν έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία -κι αυτό παντού στον κόσμο. Είμαστε πολύ περήφανοι που προσφέρουμε αυτήν την ευελιξία και ασφάλεια σε καθηγητές, μαθητές και γονείς» είπε ο Djamel Agaoua, CEO της Rakuten Viber.

Για να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς σε αυτήν τη νέα κανονικότητα και να υποστηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία, η Rakuten Viber παρουσίασε πολλές τοπικές κοινότητες για καθηγητές σε όλη την Ευρώπη, όπου παρουσιάζονται οι διαφορετικές λειτουργίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της εκπαίδευσης. Για την Ελλάδα, μπορείτε να επισκεφθείτε την κοινότητα «Οδηγός Viber για Καθηγητές» εδώ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστούν επίσης νέες λειτουργίες, όπως μια υπηρεσία κουίζ για τις ψηφοφορίες, υπενθυμίσεις για τις «Σημειώσεις Μου» και βελτιώσεις στη γκαλερί πολυμέσων. Στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, το Viber χρησιμοποιούνταν ευρέως για διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότηες σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε νωρίτερα φέτος εσωτερικά από το Viberσε οκτώ χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, το 65% των καθηγητών είπαν ότι χρησιμοποιούν την εφαρμογή ως υποστηρικτικό εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των μαθημάτων.