Τρία μεγάλα ονόματα του κόσμου της τεχνολογίας ενώnουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να κερδίσουν στο πεδίο του ανταγωνισμού για το βιβλίο του μέλλοντος, καθώς η Google προσπαθεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, την οποία και ονομάζει Google Books.


google-booksΟι Amazon, Microsoft και Yahoo πρόκειται να υπογράψουν τη λεγόμενη “Συμμαχία Ανοιχτού Βιβλίου”. Οι τρεις εταιρείες είναι αντίθετες στη νομική διευθέτηση που θα μπορούσε να καταστήσει τη Google ως την κύρια πηγή πολλών συγγραφικών έργων στο Ίντερνετ.


«Η Google επιχειρεί να μονοπωλήσει το σύστημα βιβλιοθηκονομίας», σχολίασε ο ιδρυτής του Αρχείου Ίντερνετ, Μπρούστερ Καλ. «Αν αυτή η συμφωνία προχωρήσει, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να είναι η μόνη βιβλιοθήκη». Το 2008, η Google έφτασε σε συμφωνία με εκδότες και συγγραφείς για την τακτοποίηση δύο μηνύσεων που κατηγορούσαν την εταιρεία για παραβίαση των νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας. Με βάση τη διευθέτηση, η Google συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 125 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός Αρχείου Δικαιωμάτων Βιβλίων, όπου συγγραφείς και εκδότες μπορούν να καταχωρήσουν τα έργα τους και να λάβουν αποζημίωση. Οι συγγραφείς και οι εκδότες θα έπαιρναν το 70% των πωλήσεων του βιβλίου, ενώ η Google το υπόλοιπο 30%.


Επίσης, η Google, με βάση τη διευθέτηση, θα είχε δικαίωμα να ψηφιοποιήσει ορφανά έργα, εκείνα δηλαδή των οποίων οι κάτοχοι δικαιωμάτων είναι άγνωστοι, που ανέρχονται σε ποσοστό 50-70% των βιβλίων που εκδόθηκαν μετά το 1923. Οποιεσδήποτε αντιδράσεις στη συμφωνία πρέπει να καταγραφούν μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Στις αρχές Οκτωβρίου, δικαστής της Νέας Υόρκης θα αποφασίσει σχετικά με την έγκριση της συμφωνίας, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιεί έρευνα για την ενδεχόμενη μονοπωλιακή επίπτωση της συμφωνίας.


Οι επικριτές της συμφωνίας θεωρούν ότι θα αλλάξει ριζικά το μέλλον της αγοράς του βιβλίου και της δημόσιας πρόσβασης στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπιάς που έχει αποτυπωθεί σε βιβλία. Όσο πλησιάζουμε την 4η Σεπτεμβρίου, αυξάνονται οι φωνές αντίδρασης, ενώ η προσθήκη τριών από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες αποτελεί εγγύηση για τις διαστάσεις που θα πάρει το θέμα τις επόμενες εβδομάδες.