Ισως παραπάνω αληθοφανές από όσο αντέχει το στομάχι κάποιων και σίγουρα πιο σκοτεινό από τον προκάτοχό του, ακόμα ένα αριστούργημα έρχεται πλήρως εξελληνισμένο, αποκλειστικά για PlayStation 4.

Oσο κάποιοι έχουν ήδη ταξιδέψει νοερά στα Χριστούγεννα και ονειρεύονται το PlayStation 5, η Sony αποδεικνύει έμπρακτα πως το PS4 δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα! Μετά από κάθε game που θεωρούμε πως οριοθετεί τις δυνατότητες της παρούσας γενιάς παιχνιδομηχανών, η ιαπωνική εταιρεία κυκλοφορεί ένα ακόμα καλύτερο, ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη. Το «The Last of Us: Part II» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Κατά διαβολική σύμπτωση, μάλιστα, το πρώτο «The Last of Us» είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2013 για PS3, λίγους μήνες πριν την έλευση του PlayStation 4 στα ράφια των καταστημάτων! Με παρόμοιο timing, το δεύτερο μέρος του franchise έρχεται ως «μάννα εξ ουρανού», έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο gaming «ανομβρίας», καθώς λόγω COVID-19 (και όχι μόνο) τα λανσαρίσματα αρκετών παιχνιδιών αναβλήθηκαν, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο, καθώς ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει σχεδόν 4 μήνες νωρίτερα. Δεν είναι, όμως, μόνο η… όρεξη του «πεινασμένου» που μας κάνει να εκτιμήσουμε απεριόριστα το «The Last of Us: Part II». Αφενός, ο εξελληνισμός ακόμα ενός τίτλου της Sony (πλήρως μεταγλωττισμένος, με ελληνικό μενού και υπότιτλους) δίνει για ακόμα μια φορά ένα ηχηρό… χαστούκι σε όσους θεωρούν τη χώρα μας μικρή ή αδιάφορη αγορά και δικαιολογεί πλήρως το μερίδιο αγοράς που διατηρεί το PlayStation απέναντι στην «αναιμική» παρουσία του Xbox. Αφετέρου, η ποιότητα του τίτλου, όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο γραφικών, αλλά και σε gameplay, σενάριο και ατμόσφαιρα, αποτελεί ικανό λόγο αγοράς ενός PS4, κι ας περιμένουμε τον διάδοχό του λίγους μήνες μετά…

Περάσαμε στο PS5 χωρίς να το καταλάβουμε;

The Last of Us: Part IIΞεκινώντας από το προφανές, τα γραφικά, έχει γίνει τόσο εντυπωσιακή δουλειά, που αν μας έλεγε κανείς πως ανήκουν σε τίτλο του PlayStation 5, μάλλον θα μας ξεγελούσε εύκολα. Από τις δασώδεις βουνοκορφές του Wyoming μέχρι τα παραδομένα στη φύση ερείπια του Seattle, κάθε περιοχή του παιχνιδιού αποθεώνει την εμμονή της Naughty Dog στη λεπτομέρεια. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα κτήρια, τα συμπαθέστατα μεταφορικά σας μέσα, τα άλογα, οι γερμανικοί ποιμενικοί που θα σας πάρουν στο κυνήγι, όλα έχουν σμιλευτεί με μεράκι. Το σκοτάδι και κάθε υποψία φωτισμού που το απειλεί συνθέτουν τα πλέον καθηλωτικά θεμέλια για να χτιστεί πάνω τους η επιβλητική ατμόσφαιρα του τίτλου. Τα τρισδιάστατα μοντέλα και τα animations των χαρακτήρων δείχνουν πιο ζωντανά από ποτέ, ενισχύοντας το εφιαλτικό κλίμα που απλώνεται σταδιακά, μα σταθερά σε κάθε σας βήμα. Συγχρόνως, το άκρως κινηματογραφικό soundtrack έρχεται να δέσει με τα ανατριχιαστικά ειδικά εφέ, αναλαμβάνοντας πλήρως τον έλεγχο των καρδιακών μας παλμών.

Συναρπαστικά σκοτεινό…

Oσον αφορά στο σενάριο, οι ήδη καλοδουλεμένοι χαρακτήρες αποκτούν ακόμα περισσότερο βάθος, παρασύροντάς μας με εξαιρετική ευκολία στις συναρπαστικές, μα άγριες ιστορίες τους. Τόσο άγριες που δεν είναι λίγες οι σκηνές που θα κάνουν το στομάχι σας να σφιχτεί. Oχι με φθηνά splatter κι αποκρουστικά πλάνα, αλλά με μια βουτιά στις πιο σκοτεινές πτυχές των ανθρώπων. Η κινηματογραφικού επιπέδου αφήγηση θα χαράξει αρκετές cutscenes για πάντα στη μνήμη σας. Αν μη τι άλλο, η Naughty Dog ξέρει να ξεδιπλώνει μαεστρικά τη συνταρακτική πλοκή των παιχνιδιών της με ρυθμούς, οι οποίοι εναλλάσσουν τον τρόμο με τη συγκίνηση και τη δράση με την περισυλλογή…

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

The Last of Us: Part IIΜια πανδημία που έχει μετατρέψει σε απόκοσμα πλάσματα τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού μαστίζει τις ΗΠΑ. Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το περιπετειώδες ταξίδι του Joel και της κόρης του Ellie. Αμφότεροι έχουν εγκατασταθεί στο Jackson του Wyoming, σε μια κοινότητα επιζώντων που έχει αρχίσει να βρίσκει τους ρυθμούς της στη νέα εποχή που ανέτειλε για την ανθρωπότητα. Οι ήρεμοι ρυθμοί της ζωής δεν αποτελούν παρά ένα σύντομο πρελούδιο για την καταιγίδα των γεγονότων που θα ακολουθήσει. Η 19χρονη πλέον Ellie αναγκάζεται να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανελέητης εκδίκησης, παλεύοντας με τις ηθικές αναστολές της και τη δίψα της για δικαίωση. Ταυτόχρονα, τα μέλη του κινήματος «Washington Liberation Front», γνωστά και ως «λύκοι», διεκδικούν τον ρόλο τους στη νέα τάξη πραγμάτων. Δεν σκοπεύουμε να σας χαλάσουμε τη συγκλονιστική εμπειρία με spoilers, αλλά πιστέψτε μας, το παιχνίδι αξίζει κάθε δευτερόλεπτο που θα του αφιερώσετε… Οσο και αν ο κόσμος του μετα-αποκαλυπτικού «The Last of Us: Part II» είναι βγαλμένος από την αχαλίνωτη φαντασία των δημιουργών του τόσο η ρεαλιστική προσέγγιση των χαρακτήρων, των αδυναμιών, των φόβων και των παθών τους μας κάνει να εγκλιματιζόμαστε αβίαστα σε μια αλλόκοτα πιστευτή ατμόσφαιρα.

Βελτιώνοντας το action-survival gameplay

Το ήδη εξαιρετικό gameplay του πρώτου «The Last of Us» εμπλουτίστηκε, βελτιώθηκε και εκσυγχρονίστηκε, χαρίζοντάς μας ακόμα περισσότερες στιγμές γεμάτες αδρεναλίνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ καλού και κακού θα γίνουν τόσο δυσδιάκριτες που η περιρρέουσα ωμή βία θα τις εξαφανίσει τελείως. Η αποκτήνωση των ανθρώπων σε έναν κόσμο γεμάτο βαρβαρότητα δεν αφήνει πολλές χαραμάδες αισιοδοξίας. Οι μάχες με κάθε είδους αντίπαλο, επιζώντες ή μεταλλαγμένους θα είναι ανελέητες και γεμάτες ένταση. Τα stealth στοιχεία εναλλάσσονται με καταιγιστική δράση. Η μεγάλη ποικιλία όπλων γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, χάρη σε ένα εκτεταμένο σύστημα crafting, ενώ ενθαρρύνεται η εξερεύνηση για ανεύρεση πολυτίμων πρώτων υλών. Η κατάλληλη επιλογή των ικανοτήτων που θα «ακονίσετε» θα προσαρμόσει το μαχητικό στιλ της πρωταγωνίστριας στο δικό σας στιλ παιχνιδιού.

The last of PS4;

Τεχνικά μεγαλειώδες, το «The Last of Us: Part II» παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα story-telling στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Αποτελεί ίσως τον καλύτερο επίλογο μιας κονσόλας που χάρη στους ασυναγώνιστους αποκλειστικούς της τίτλους κέρδισε με εμφατική ευκολία τον πόλεμο των παιχνιδομηχανών αυτής της γενιάς. Μήπως, όμως, βιαζόμαστε να αφήσουμε στο παρελθόν το PS4; Η πράξη κάτι τέτοιο δείχνει, μιας και η Sony μοιάζει αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τη δημοφιλή παιχνιδομηχανή στη σκιά του επερχόμενου PS5. To δεύτερο μέρος του «The Last of Us» σίγουρα δεν συνιστά το… the last of PS4. Με το εξίσου εκπληκτικό «Ghost of Tsushima» να βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν, το PlayStation 4 εξακολουθεί να συγκινεί, να συναρπάζει και να καταθέτει στις κυκλοφορίες των τίτλων του τη στόφα του βετεράνου!