Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τους μεγάλους νικητές του υψηλού κύρους φωτογραφικού διαγωνισμού, Sony World Photography Awards 2020. Με τον πολυπόθητο τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς και το έπαθλο των $25.000 (USD), τιμήθηκε ο καλλιτέχνης Pablo Albarenga από την Ουρουγουάη, για το έργο του «Seeds of Resistance». Ακόμα, αποκαλύφθηκαν οι νικητές των 10 κατηγοριών του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών», ανάμεσα στους οποίους ανακοινώθηκαν και όσοι κατέκτησαν τη 2η και την 3η θέση, καθώς και οι νικητές των κατηγοριών «Ανοιχτού Διαγωνισμού», «Νέων» και «Student».

Το «Seeds of Resistance» είναι έργο που συνδυάζει φωτογραφίες τοπίων και περιοχών, που κινδυνεύουν από τις εξορύξεις και τις αγροτικές επιχειρήσεις, με πορτραίτα των ακτιβιστών που αγωνίζονται για τη διατήρησή τους. Το 2017, τουλάχιστον 207 ηγέτες και περιβαλλοντολόγοι σκοτώθηκαν προστατεύοντας τις κοινότητές τους από έργα που απειλούσαν τα εδάφη τους. Σύμφωνα με μια έκθεση του Global Witness του 2018, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις σημειώθηκαν στη Βραζιλία, όπου καταγράφηκαν 57 δολοφονίες, εκ των οποίων το 80% ήταν εναντίον ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τον Αμαζόνιο.

Η συλλογή του Albarenga εξερευνά το δεσμό μεταξύ των υπερασπιστών και των περιοχών τους – ένας ιερός τόπος στον οποίο αναπαύονται εκατοντάδες γενιές των προγόνων τους. Στις φωτογραφίες, οι κεντρικοί χαρακτήρες των ιστοριών φαίνονται από ψηλά, σαν να καταθέτουν την ψυχή τους για την επικράτειά τους.

Ο Mike Trow, Πρόεδρος του Διαγωνισμού Επαγγελματιών 2020, σημειώνει: «Ο φετινός νικητής προέρχεται από την κατηγορία «Δημιουργικότητα» και πρόκειται για ένα λαμπρό σύνολο εικόνων που αποτελεί μία ισχυρή οπτική καταγραφή, του πώς η αποψίλωση των δασών συμβαδίζει με την καταστροφή των κοινοτήτων και των λαών. Η επιλογή φέτος ήταν δύσκολη – υπήρχαν πολλές εξαιρετικές ιστορίες και σύνολα εικόνων που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει τον τίτλο, αλλά το «Seeds of Resistance» ξεχώρισε πραγματικά. Ο Pablo είναι από την Ουρουγουάη και αυτό το έργο είναι βαθιά προσωπικό για αυτόν, ως φωτογράφος. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε για την σύλληψη, την παραγωγή και τη λήψη αυτής της συλλογής είναι αξιέπαινη με κάθε τρόπο.»

Ο Albarenga, σχολιάζοντας τη διάκριση του, είπε: «Αυτό το σημαντικό βραβείο υποδηλώνει δύο νί