Το πρόσωπο της μουσικής βιομηχανίας αλλάζει καθώς τα ψηφιακά downloads αναμένεται να φτάσουν τα CD μέχρι το τέλος του έτους, παρόλο που οι πωλήσεις των μουσικών CD στις ΗΠΑ έφτασαν σε ποσοστό 65% των πωλήσεων προϊόντων μουσικής το πρώτο εξάμηνο του 2009.


Filesharing«Πολλοί εκπλήσσονται που τα CD είναι ακόμη το κυρίαρχο μέσο για να απολαμβάνει κάποιος μουσική, δεδομένης της τάσης που παρατηρείται στα downloads», δήλωσε ο Ρους Κρούπνικ, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων αγοράς NPD που πραγματοποίησε την έρευνα. «Ομως, με τις πωλήσεις των τραγουδιών σε ψηφιακή μορφή να αυξάνονται με ρυθμό 15-20% και με την πορεία των CD να βαίνει μειούμενη, τα δύο φορμά θα κατέχουν ίσα ποσοστά μέχρι το 2010», επεσήμανε ο ίδιος.


Το ποσοστό πωλήσεων των επί πληρωμή downloads τραγουδιών στις ΗΠΑ έφτασε το 35%, παρουσιάζοντας αύξηση 50%, αφού το 2007 τα downloands αντιστοιχούσαν στο 20% των συνολικών πωλήσεων τραγουδιών. Οι πωλήσεις τραγουδιών μέσω της υπηρεσίας iTunes της Apple αντιστοιχούν στο 25% όλων των μουσικών πωλήσεων, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο, σε σχέση με το 14% του 2007 και 21% του 2008.


«Η ανάπτυξη των νόμιμων μουσικών downloads και η επιτυχία της Apple στη διατήρηση σημαντικού μεριδίου σε αυτή την αγορά έχει συμβάλλει στην ενίσχυση των iTunes στην κατηγορία λιανικής μουσικής», είπε ο Κρούπνικ. «Ωστόσο, η σημασία των φυσικών καταστημάτων λιανικής δεν θα πρέπει να υποτιμάται, για όσο θα υπάρχουν καταναλωτές που αγοράζουν CD».


Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, η υπηρεσία iTunes κατείχε μερίδιο 69% στην αγορά των μουσικών downloads, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το AmazonMP3, με μερίδιο 8%.