Για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε γραφείο, η μετάβαση στην εργασία από το σπίτι αποτέλεσε μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Εάν η εργασία σας γινόταν αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, τότε η μετάβαση αυτή δεν αποτέλεσε μια τεράστια αλλαγή.

Τι συμβαίνει όμως με όσους εργάζονταν σε ένα απαιτητικό εργαστηριακό περιβάλλον; Τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αλλά όχι απαγορευτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς του PARC, του περίφημου ερευνητικού κέντρου της Xerox.

Ο Sean Garner, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Εργαστηριακών Συστημάτων και ο Ross Bringans, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Ηλεκτρονικών Υλικών και Εργαστηριακών Συσκευών στο PARC, είναι δύο καταρτισμένοι κι έμπειροι επιστήμονες και επικεφαλής ομάδων. Αναφέρουν ότι για τους μηχανικούς, τους φυσικούς και τους επιστήμονες υλικών με τους οποίους συνεργάζονται – καθώς και για εκείνους οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο εργαστήριο – η νέα αυτή μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία είναι δυνατή, αρκεί να γίνουν μερικές προσαρμογές.

Διατηρήστε την εστίαση στην έρευνά σας.

Μην υιοθετήσετε την ιδέα ότι η πρόοδος και η εξέλιξη της εργασίας σας θα σταματήσει. Παρόλο που οι μηχανικοί και οι επιστήμονες δεν θα μπορούν να υλοποιούν φυσικά πειράματα στο εργαστήριο, θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εργασιών τους, που στηρίζονται σε κάποιο λογισμικό, συνεπώς η εξέλιξη της εργασίας τους δεν θα επιβραδυνθεί απαραιτήτως.

«Οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να δαπανούν το χρόνο τους σε έργα με τα οποία ασχολούνταν, σαν να είναι η πρώτη τους προτεραιότητα» λέει ο Bringans. «Η ανάλυση και η ερμηνεία δεδομένων, ο σχεδιασμός νέων πειραμάτων, καθώς και η σύνταξη εργασιών και προτάσεων αποτελούν δραστηριότητες που πραγματοποιούν όλοι οι επιστήμονες υπό φυσιολογικές συνθήκες και σαφώς μπορούν να συνεχίσουν να τις κάνουν και από το σπίτι».

Αποκτήστε νέες δεξιότητες.

Ανεξαρτήτως κλάδου, στη λίστα ενός επαγγελματία υπάρχουν πάντοτε ενέργειες που αφορούν στην προσωπική του βελτίωση, οι οποίες όμως πολύ συχνά μετατίθενται πιο πίσω χρονικά, λόγω άλλων προτεραιοτήτων που σχετίζονται με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Η εργασία από το σπίτι μπορεί να αποτελέσει την τέλεια ευκαιρία για τέτοιες πρωτοβουλίες – όπως είναι για παράδειγμα η εκμάθηση ενός νέου λογισμικού.

«Οι εργαστηριακοί επιστήμονες βρίσκουν συχνά ωφέλιμο να χρησιμοποιούν κάποιο νέο λογισμικό, αλλά η καμπύλη εκμάθησης είναι αρκετά απότομη» δηλώνει με τη σειρά του ο Garner. «Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό υπάγεται στην κατηγορία: “Το είχα πάντα κατά νου”. Εάν η εταιρεία στην οποία απασχολείστε μπορεί να εξασφαλίσει άδειες για τη χρήση εξελιγμένων λογισμικών ή σχεδιαστικών πακέτων, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσετε την απόκτηση μιας νέας δεξιότητας ως προτεραιότητα».

Ασχοληθείτε περισσότερο με το διάβασμα και το γράψιμο.

Ο Bringans συμφωνεί ότι υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία εργασιών των οποίων οι επιστήμονες και οι μηχανικοί αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα, αλλά ταυτόχρονα τις παραμερίζουν εξ’ αιτίας της πίεσης και των ευθυνών.

«Η ανάγνωση επιστημονικών άρθρων και βιβλίων αποτελεί μια ακόμη ποιοτική επιλογή για να αφιερώσετε κάπου τον χρόνο σας» προσθέτει. Η ενημέρωση γύρω από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες, σας επιτρέπει να παρακολουθήσετε τις εξελίξεις στο γνωστικό σας πεδίο, να καταγράψετε ποιος σημειώνει πρόοδο, να σκεφτείτε ιδέες για νέες συνεργασίες και, πιθανά, να βρείτε νέες κατευθύνσεις που αφορούν στην έρευνά σας.

Αυτή είναι μια ευκαιρία και για να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα των ερευνών σας σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά. «Για τους επιστήμονες που εργάζονται σε εταιρείες, η δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά δεν είναι κάτι που απαιτείται στον ίδιο βαθμό, όσο για τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά σημαντικό να κάνετε τέτοιες δημοσιεύσεις αν δεν υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό» τονίζει ο Garner. «Είναι μέρος της συμμετοχής σας στην επιστημονική κοινότητα – και είναι επίσης χρήσιμο όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε επίγνωση για αυτό με το οποίο ασχολείστε».

Κάντε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

«Οι εργαστηριακοί επιστήμονες αναβάλλουν συνήθως τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας επειδή πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και συνήθως οι ίδιοι είναι επικεντρωμένοι αλλού», λέει ο Garner. «Η εργασία από το σπίτι προσφέρει μια ευκαιρία για να σημειώσετε πρόοδο και σε αυτό το θέμα».

Η πνευματική ιδιοκτησία είναι η ψυχή της βιομηχανίας. Προστατεύει τη μοναδικότητα των εφευρέσεων και διατηρεί τις εταιρείες ανταγωνιστικές, δίνοντάς τους τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τυχόν σφετερισμό από τρίτους.

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που δεν εργάζεστε για να τροφοδοτήσετε τη δημιουργικότητά σας.

Ο επιπλέον διαθέσιμος χρόνος, όσο αναπάντεχα και αν προέκυψε, μπορεί να αποτελέσει ένα δώρο για εσάς. Η μικρότερη πίεση στην καθημερινότητα, δίνει χώρο στη φαντασία, ώστε να αναρωτηθείτε: «Τι θα συνέβαινε εάν…»;

«Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για όσους ασχολούνται με υπολογισμούς και με τη βιβλιογραφική έρευνα» αναφέρει ο Garner. «Θέλω να ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα είναι αρκετά εφευρετικοί ώστε να κυνηγήσουν φρέσκιες ιδέες τις οποίες είχαν εδώ και καιρό στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Αν συμβεί αυτό, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά ενδιαφέρον».