Η νέα πρόταση της συνδρομητικής υπηρεσίας της εμπλουτισμένης σουίτας Office είναι πιο ελκυστική από ποτέ, έτοιμη να υπηρετήσει έως και 6 άτομα της οικογένειάς σας. Είναι ικανή όμως για να την προτιμήσουμε από τις δωρεάν λύσεις ή έστω από την εφάπαξ αγορά ενός κουτιού από το ράφι;

Mε 99€ το χρόνο (ή εναλλακτικά με 10€ το μήνα), η Microsoft καθιστά άμεσα διαθέσιμη για έως και 6 άτομα μια σειρά παροχών που υπερβαίνουν της απλής διάθεσης των δημοφιλών εφαρμογών της. Το οικογενειακό της πακέτο, το Microsoft 365 Family (ή «Microsoft 365 για Οικογένειες» όπως είναι η ελληνική του μετάφραση) αντικαθιστά το «Office 365 για Οικιακή Χρήση» παρέχοντας όλες τις γνωστές εφαρμογές γραφείου της εταιρείας και όχι μόνο! Αναλυτικότερα, η συνδρομή περιλαμβάνει:

  • Τις πιο πρόσφατες premium εφαρμογές της σουίτας Office, δηλαδή Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook για Windows, macOS, iOS και Android, καθώς και Access, Publisher (διαθέσιμα μόνο για PC).
  • 1TB αποθηκευτικού χώρου στο cloud ανά άτομο μέσω του OneDrive (συνολικά έως 6TB χώρου).
  • 60 δωρεάν λεπτά κλήσεων Skype ανά μήνα για κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα και σταθερές γραμμές.
  • Προηγμένες δυνατότητες ασφαλείας απέναντι σε επιθέσεις malware και phishing.
  • Παροχή βοήθειας από ειδικούς της Microsoft, μέσω τηλεφώνου ή συνομιλίας, για τα Windows 10 και όλες τις εφαρμογές Microsoft 365.

Αν συγκρίνουμε το παραπάνω πακέτο με το κόστος της εφάπαξ αγοράς της έκδοσης «Office 2019 για οικιακή χρήση και μαθητές» (149€), η οποία επιτρέπει μόνο την εγκατάσταση Word, Excel και PowerPoint σε ένα και μοναδικό PC ή Mac, εύκολα συνειδητοποιούμε πως στην εποχή της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης το συνδρομητικό μοντέλο είναι προτιμητέο για μια οικογένεια ακόμα και δυο ατόμων!

O,τι πιο σύγχρονο, άμεσα στη διάθεσή σας

Το κυριότερο πλεονέκτημα της συνδρομητικής φύσης της υπηρεσίας σε σχέση με το παραδοσιακό μοντέλο της αγοράς του «κουτιού» μιας συγκεκριμένης έκδοσης του Office από το ράφι είναι η αμεσότητα της αναβάθμισης των υπαρχουσών λειτουργιών, καθώς και η αδιάκοπη προσθήκη νέων. Αν… επιβιβαστείτε στο «τρένο» του Microsoft 365, θα έχετε μονίμως ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η εταιρεία σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα των μαζικών αναβαθμίσεων των δυνατοτήτων αρκετών εφαρμογών της πλατφόρμας. Στο PowerPoint για παράδειγμα, ένα ωραίο πρωί και δίχως κανένα επιπρόσθετο κόστος μάς περίμενε ο Presenter Coach, μια λειτουργία που επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη, για να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε την ιδανική παρουσίαση. Παρέχει ένα πληρέστατο σύνολο βοηθημάτων και προτάσεων που δίνουν μια άκρως επαγγελματική χροιά σε κάθε μας slide. Μπορούμε, μάλιστα, να ηχογραφήσουμε την ομιλία  μας και να επιτρέψουμε στον Presenter Coach να αξιολογήσει τον ρυθμό, τον τόνο, το πόσο ενδιαφέρουσα ή πληκτική ακούγεται η παρουσίαση, να εντοπίσει λέξεις που ενδεχομένως να ακούγονται προσβλητικές σε κοινά άλλης κουλτούρας και να προτείνει τρόπους για να πραγματοποιήσουμε μια ακόμα πιο άρτια ομιλία στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή στην εργασία μας. Χρήσιμη είναι η πλευρική μπάρα της λειτουργίας «Ιδέες σχεδίασης», η οποία μας παρέχει πλούσιο υλικό, από πρότυπα slide και εικόνες μέχρι βίντεο και γραμματοσειρές, όλα προσαρμοσμένα στο εκάστοτε ύφος και θέμα μας.

Εξίσου ευχάριστη ήταν η έκπληξη του Microsoft Editor (ή «Επιμέλεια» όπως το συναντάμε στην ελληνική έκδοση του Word), μιας λειτουργίας που αναλαμβάνει να εντοπίσει όχι μόνο τα ορθογραφικά λάθη των κειμένων μας, αλλά και γραμματικές ή συντακτικές αστοχίες. Μας προτείνει βελτιώσεις στο γραπτό μας λόγο, καθώς μπορεί να εντοπίσει αν ένα κείμενο διαθέτει την απαιτούμενη επισημότητα, αν είναι σαφές και ξεκάθαρο και αν δεν πρόκειται να μας εκθέσει! Το Microsoft Editor είναι διαθέσιμο και ως επέκταση στους browsers Microsoft Edge και Google Chrome, προσφέροντας τη δυνατότητα επιμέλειας των κειμένων σας είτε κάνετε live μετάδοση στο Facebook είτε σχολιάζετε στο Twitter είτε απλά γράφετε ένα email!

Ακόμα ένα στοιχείο που μας κάνει να εκτιμούμε ιδιαιτέρως την πλατφόρμα της Microsoft είναι η άμεση πρόσβαση σε πάνω από 8.000 εικόνες, 175 video loops, 300 fonts και 2.800 εικονίδια, για να εμπλουτίσετε άμεσα τις δημιουργίες σας σε PowerPoint, Word και Excel. Χωρίς να ψάχνετε ατέρμονα στο internet για φωτογραφίες, με κίνδυνο μάλιστα παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Πολύτιμο χρόνο και κόπο μας γλιτώνουν και τα πάνω από 200 premium templates αρχείων για πολλά διαφορετικά σενάρια που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε, από τη δημιουργία τιμολογίων μέχρι ημερολογίων!

Στα… highlights του ανανεωμένου Microsoft 365 συγκαταλέγεται και το OneDrive Personal Vault, ένας ειδικά προστατευμένος φάκελος στο ήδη θωρακισμένο OneDrive. Για την πρόσβαση σε αυτό απαιτείται και ένα επιπρόσθετο, δεύτερο βήμα ταυτοποίησης (σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος, αναγνώριση προσώπου, PIN ή κωδικός μιας χρήσης που αποστέλλεται μέσω SMS ή email). Αξια αναφοράς και άκρως εκτιμητέα τις εποχές που ζούμε είναι και η δυνατότητα  Meet Now στο Skype, χάρη στην οποία έως και 50 άτομα μπορούν να συνδεθούν δωρεάν μέσω βίντεο ταυτόχρονα.

Γιατί να μην προτιμήσω μια δωρεάν εναλλακτική;

Η ειλικρινής άποψή μας είναι πως αν απλά θέλετε να γράφετε δυο λέξεις σε μια σελίδα κειμενογράφου ή να δημιουργήσετε έναν απλό πίνακα αθροισμάτων για προσωπική σας χρήση σε ένα λιτό λογιστικό φύλλο, υπάρχουν αρκετά αξιόλογες και δωρεάν προτάσεις, όπως για παράδειγμα το εξαιρετικό LibreOffice. Αν, όμως, απαιτείτε ένα εγγυημένα επαγγελματικό αποτέλεσμα, με διευρυμένες δυνατότητες, κανένα συμβιβασμό σε επίπεδα συμβατότητας με τα διάφορα έγγραφα που θα κληθείτε να επεξεργαστείτε και με ένα πλήθος επιπλέον ευκολιών και πανίσχυρων εργαλείων, τότε μάλλον θα αναγκαστείτε να… χτυπήσετε την πόρτα της Microsoft. Οταν μάλιστα οι δημοφιλείς εφαρμογές της με το περιβάλλον χρήσης, των οποίων είναι ήδη εξοικειωμένοι  μικροί και μεγάλοι, πλαισιώνονται από μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνοδευτικών υπηρεσιών όπως Skype, Teams και OneDrive, η επιλογή μιας συνδρομής Microsoft 365 ενδέχεται να αποδειχθεί πως τελικά σας εξοικονόμησε χρήματα, όταν κάνετε τον συνολικό απολογισμό σας. Αν της αναθέσετε μέρος των τηλεπικοινωνιακών σας αναγκών, καθώς και το ρόλο της ασφαλέστατης μεθόδου backup των πολύτιμων δεδομένων σας, θα πιάσει τόπο μέχρι και το τελευταίο ευρώ του κόστους της. Παράλληλα, οι επιλογές κεντρικής διαχείρισης, η αμεσότητα με την οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε τις εφαρμογές γραφείου σε οποιαδήποτε συσκευή σας (smartphone, tablet και υπολογιστή – Windows, macOS, iOS και Android) και η ολιστική προσέγγιση των αναγκών σας, σίγουρα θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες (αλλά και οι ιδιώτες) που… ευγνωμονούν τα εκάστοτε updates εξαιτίας για παράδειγμα μιας μεμονωμένης συνάρτησης που προστέθηκε στο αναβαθμισμένο Excel και τους λύνει τα χέρια (όπως η XLOOKUP πέρυσι). Αν, λοιπόν, δεν ψάχνετε πολλές επιμέρους λύσεις για κάθε σας μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για όλες σας τις ανάγκες, θα σας διαβεβαιώσουμε πως αξίζει η επένδυση.