Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, από τις αρχές του 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επενδύσει το ποσό των 18 εκατ. ευρώ στην έρευνα για την ανάπτυξη των μελλοντικών κινητών επικοινωνιών της λεγόμενης τέταρτης γενιάς, ή αλλιώς 4G με σκοπό την ευρεία χρήση της τεχνολογίας του LTE.


LTE_logoΗ χρηματοδότηση αφορά την τεχνολογία LTE (Long Term Evolution, Μακροπρόθεσμη Εξέλιξη), η οποία προσφέρει ταχύτητες κινητού Διαδικτύου, έως και εκατό φορές υψηλότερες σε σχέση με τα υφιστάμενα δίκτυα 3G. Η LTE είναι η τεχνολογία που επιλέγουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές για την επόμενη γενιά κινητών.


«Με τις τεχνολογίες LTE, η τεχνογνωσία της ευρωπαϊκής έρευνας θα εξακολουθήσει να επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη των κινητών υπηρεσιών και συσκευών παγκοσμίως , όπως ακριβώς συνέβη και κατά τις προηγούμενες δεκαετίες με το πρότυπο GSM» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ.


Τόνισε ακόμη ότι «οι τεχνολογίες LTE θα μετατρέψουν τα κινητά τηλέφωνα σε δυνατούς φορητούς υπολογιστές. Εκατομμύρια νέοι χρήστες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των φορητών συσκευών τους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν τεράστιες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας».


Η τεχνολογία LTE δοκιμάζεται επί του παρόντος από φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών στη Φινλανδία τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμη στη Σουηδία και τη Νορβηγία.


Αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές και φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών (Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei και Nokia Siemens Networks ) έχουν ήδη δεσμευθεί να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο LTE.


Μέχρι το 2013, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο επενδύσεις ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό LTE.


Εάν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω για τη συγκεκριμένη τεχνολογία που ετοιμάζεται να αλλάξει μια για πάντα τον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε το δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο του Αντώνη Χοντζέα, “LTE: Evolution In Communication”, κάνοντας κλικ στο ειδικό banner στην αρχική σελίδα του www.techpress.gr.