Ο αυτοκράτορας επιστρέφει

Τα παιχνίδια της σειράς GTA (Grand Theft Auto) έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του σύγχρονου gaming. Το τέταρτο GTA, λοιπόν, γράφει μια ακόμα λαμπρή σελίδα στο χώρο, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προσδοκίες μας…

gtaivΑπό τότε που βγήκαν οι nextgen κονσόλες Xbox 360 και PS3, αναζητούσαμε έναν τίτλο που θα μας ταξιδέψει πραγματικά στην νέα εποχή του gaming, ένα παιχνίδι που δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Το άλμα αυτό, το πραγματοποιεί για πρώτη φορά το «Grand Theft Auto IV», αναγκάζοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε το… χάσμα των γενεών μεταξύ παλιών και νέων παιχνιδομηχανών. Το καινούριο GTA (Grand Theft Auto) προσφέρει μια οπτικοακουστική πανδαισία που αρκεί από μόνη της να δικαιολογήσει κάθε ευρώ που δαπανήσατε για την αγορά ενός Xbox 360 ή ενός PS3.

Ωστόσο, ο νέος τίτλος της Rockstar δεν περιορίζεται απλά σε επίδειξη των γραφικών δυνατοτήτων των παραπάνω πανίσχυρων συστημάτων. Φέρνει αρκετά νέα στοιχεία στο franchise GTA, στοιχεία που ενισχύουν το ήδη εξαιρετικό gameplay της σειράς. Πιο συγκεκριμένα, στους νεωτερισμούς του GTA IV συγκαταλέγονται τα online multiplayer modes, η δυνατότητα να καλύπτεστε όταν πυροβολείτε, ο ακόμα πιο αχανής και διαδραστικός κόσμος της Liberty City και η πιο έντονη κινηματογραφική δράση που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε videogame. Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι αυτή τη φορά ο Niko Belic, ένας μετανάστης στη Liberty City, η οποία θυμίζει πιο έντονα από ποτέ τη Νέα Υόρκη. Η Αμερική βέβαια, δεν ανταποκρίνεται στο όνειρο που έχει κάθε μετανάστης πριν πατήσει το πόδι του στη «γη των ευκαιριών», όπως πολλοί την αποκαλούν. Έτσι, λοιπόν, ο Niko δεν αργεί να μπλέξει στον υπόκοσμο για να επιβιώσει. Οι αποστολές όχι απλά δεν είναι επαναλαμβανόμενες, αλλά ακόμα και αν επιλέξετε να επαναλάβετε την ίδια αποστολή με διαφορετική προσέγγιση, αλλάζουν τα πάντα, από τους διαλόγους μέχρι και τις cutscenes!

Το σύστημα σκόπευσης λειτουργεί ως εξής: πατώντας την αριστερή σκανδάλη ο Niko σημαδεύει αυτόματα τον πιο κοντινό αντίπαλο και πατώντας την δεξιά σκανδάλη πυροβολεί. Με τον δεξιό μοχλό μπορείτε να προσαρμόσετε την κατεύθυνση των πυρών σας. Για παράδειγμα, πιέζοντας τον μοχλό προς τα πάνω, ο Niko σημαδεύει το κεφάλι του αντιπάλου, ενώ προς τα κάτω τα πόδια. Παράλληλα, με την πάνω δεξιά σκανδάλη (bumper) ο πρωταγωνιστής καλύπτεται πίσω από τοίχους και οχήματα. Από την ασφάλεια που παρέχει η εκάστοτε κάλυψη μπορείτε να πυροβολήσετε στα τυφλά προς μια κατεύθυνση ή να πατήσετε το «Α» για να τρέξετε προς το επόμενο κάλυμμα. Αισθητή βελτίωση έχει σημειωθεί και στην σκόπευση μέσα από οχήματα, η οποία πλέον είναι εντελώς ελεύθερη και διεξάγεται με πατημένο το αριστερό bumper και με κίνηση του δεξιού αναλογικού μοχλού.

Κλείνοντας την παρουσίασή μας με την multiplayer πτυχή του τίτλου, αξίζει να αναφέρουμε πως είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή της σε παιχνίδι GTA. Η ίδια αχανής πόλη του single player mode πρωταγωνιστεί και στο online multiplayer, όπου έως 16 παίκτες μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα σε modes όπως το κλασικό Deathmatch, το Cops and Crooks (κλέφτες & αστυνόμοι), το Racing (αγώνας ταχύτητας) κ.α. Στο multiplayer προφανώς δεν ελέγχετε τον Niko, αλλά έναν χαρακτήρα, άνδρα ή γυναίκα, τον οποίο δημιουργείτε εσείς. Εν κατακλείδι, το GTA IV, αποτελεί ίσως τον κορυφαίο τίτλο της χρονιάς και, δίχως επιφύλαξη, έναν από τους καλύτερους τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει για παιχνιδομηχανές μέχρι σήμερα.

ΣΥΣΤΗΜΑ

X360, PS3

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ: 10

ΗΧΟΣ: 9,5

GAMEPLAY: 9,5

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ: 10

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 9,5

ΔΙΑΘΕΣΗ

CD-Media