Την 1η Πέμπτη του Μαΐου έχει οριστεί να γιορτάζεται η «παγκόσμια ημέρα κωδικού πρόσβασης» ή Internationalpassword day. Με αφορμή τη μέρα αυτή αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση στο Internetπαγκοσμίως, η devolo ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των Powerlines και του MeshWiFi, εξηγεί και συμβουλεύει σχετικά με μία από τις πιο διαδεδομένες ασχολίες της καθημερινότητας όλων μας στο σπίτι.

489760402

Το Internet είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να είναι και ασφαλές

Όσο περισσότερο μένουμε στο σπίτι ή εργαζόμαστε στο Internet, κατανοούμε και περισσότερο, πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια – σε όλα τα επίπεδα – ως προς την πρόσβαση μας στο Διαδίκτυο. Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με την έλλειψη ασφάλειας ως προς τις διαδικτυακές μας συναλλαγές, τις αγορές μας, την εργασία μας μέσω video κλήσεων έως και το απλό σερφάρισμα.

Επίσης, είναι πολύ σημαντική η προστασία των παιδιών, τα οποία μπορεί να προσαρμόζονται εύκολα και να κατανοούν τη χρήση του Internet, δεν μπορούν όμως να αποκωδικοποιήσουν εύκολα τους κινδύνους που κρύβονται σε αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να καταστεί απόλυτα σαφές το πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια μας ως προς τους διαδικτυακούς κινδύνους.

Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης βοηθούν στην προστασία σημαντικών δεδομένων από πιθανούς χάκερς. Ποιοι κωδικοί πρόσβασης όμως είναι ενδεδειγμένοι για να και δύσκολο να σπάσουν αν βρεθούν σε λάθος χέρια; Πως μπορούμε να ελέγξουμε την πρόσβαση στο Internet προς τρίτους; Πως μπορούμε να είμαστε ήσυχοι όταν το παιδί μας είναι online;

Καλύτερα περίπλοκο παρά «εύκολο και γρήγορο»

Η ασφάλεια ενός κωδικού δεν αποτελεί κίνητρο μόνο εξαιτίας των εξωτερικών κινδύνων αλλά σημαίνει και ασφάλεια για τα παιδιά. Καθημερινά ενήλικοι και παιδιά έχουν πρόσβαση στο Internet από διάφορες συσκευές μέσα στο σπίτι. Ειδικά αυτή την εποχή πολλοί γονείς αφήνουν, λίγο παραπάνω ανεξέλεγκτη την κατάσταση με την διάρκεια χρήσης του Internet καθώς και με τον έλεγχο πρόσβασης.

Πολλά λοιπόν είναι τα παιδιά αλλά και αρκετοί ανήλικες, που χάριν ευκολίας και συντομίας πολλές φορές, τα χρησιμοποιούν εύκολους κωδικούς πρόσβασης όπως για παράδειγμα το “123456” και “password1” προκειμένου γρήγορα να βρεθούν στο περιεχόμενο της επιθυμίας τους. Ο κωδικός μάλιστα 123456 είναι από του πιο δημοφιλείς, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Hasso Plattner. Αυτό συμβαίνει επειδή, δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στο «γρήγορο και εύκολο». Αν λοιπόν θέλετε ασφάλεια για το παιδί, αλλά και ασφάλεια ως προς τα προσωπικά σας δεδομένα να μην πέσουν σε λάθος χέρια, είναι καλύτερα να βασίζεστε σε πιο περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης. Συνιστάται μεγάλος κωδικός πρόσβασης που αποτελείται από κεφαλαία και πεζά γράμματα, καθώς και αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Ο συνδυασμός του ονόματος και του επωνύμου σας με τα γενέθλιά σας δεν αποτελεί καλή λύση, αφού μπορεί να είναι γνωστά στοιχεία για κάποιον. Η γενική ιδέα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι δυνατότητες για έναν κωδικό πρόσβασης είναι απεριόριστες!

Πόσο συχνά αλλάζουμε password;

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες παλαιότερα, ήταν ότι οι κωδικοί πρόσβασης για λογαριασμούς email, τραπεζικούς λογαριασμούς και υπολογιστές θα πρέπει να αλλάζουν τακτικά. Κι αυτό επειδή πολλοί ειδικοί ασφαλείας υπέθεταν ότι κάτι τέτοιο θα προστατεύσει καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα από χάκερς και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Αυτή η σύσταση έχει πλέον αλλάξει. Ο λόγος είναι, ότι οι χρήστες που αλλάζουν συχνά τους κωδικούς πρόσβασης τείνουν να χρησιμοποιούν ολοένα και πιο αδύναμους. Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί να είναι εύκολο να τους θυμούνται, αλλά είναι εξίσου εύκολο να σπάσουν. Μπορείτε να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (υπάρχουν δωρεάν εργαλεία στο Internet), καθώς αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να δημιουργείτε και να διαχειρίζεστε νέους και σύνθετα passwords.

Στην devolo προέχει η ασφάλεια

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας – ειδικά εάν αυτές οι συσκευές επιτρέπουν σύνδεση στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, οι προσαρμογείς devolo Magic, υποστηρίζουν ασφαλής κρυπτογράφηση AES 128-bit και WPA2 / WPA3 με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό εγγυάται υψηλό επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων των χρηστών.

Ένα ακόμα συν είναι η βελτιωμένη άνεση από την οποία επωφελούνται οι χρήστες κατά την εγκατάσταση και τη ρύθμιση των νέων προϊόντων Magic. Οι νέοι προσαρμογείς devolo Magic που βασίζονται σε G.hn συνδέονται μετά την τοποθέτηση αυτόματα μεταξύ τους και χτίζουν απευθείας ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο σύμφωνα με το πρότυπο AES 128 Bit (Advanced Encryption Standard). Έτσι, το νέο οικιακό σας δίκτυο υψηλής ταχύτητας είναι προστατευμένο από όσους υποκλέπτουν δεδομένα, αλλά και από αδιάκριτες ματιές.

Εάν έχετε επισκέπτες, σαν καλός οικοδεσπότης, θα θέλετε να τους παρέχετε Wi-Fi. Το ενσωματωμένο software delos 5.2 που θα βρείτε σε όλους τους προσαρμογείς devolo, κάνει την εν λόγω διαδικασία ακόμη πιο εύκολη και αποτελεσματική. Θα χρειαστούν μόνο μερικά κλικ, μέχρι να δημιουργήσετε ένα δίκτυο για τους καλεσμένους σας στο Home Network app και εκείνοι θα μπορούν να συνδεθούν σε χρόνο μηδέν. Η εφαρμογή επιτρέπει τη δημιουργία όχι μόνο guest access key για χειροκίνητη εισαγωγή και σύνδεση στο δίκτυο, αλλά και αντίστοιχα QR code. Έτσι, διευκολύνετε τους φίλους σας και με ένα smartphone ή ένα tablet μπορούν φωτογραφίζοντας τον QR code, να συνδεθούν αυτόματα στο guest Wi-Fi που έχετε δημιουργήσει για εκείνους.

Χάρη στην ενημέρωση, τα guest networks μπορούν να ρυθμιστούν για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα χρήσης και να απενεργοποιηθούν αυτόματα μετά τη λήξη του χρόνου αυτού. Με τον τρόπο αυτό, οι καλεσμένοι σας θα απολαμβάνουν εύκολα γρήγορο Wi-Fi τα βράδια που βλέπετε μαζί τους ποδόσφαιρο, στα γενέθλια σας ή κατά τη διάρκεια του πάρτι στον κήπο.

Εκτός όμως από τους φίλους σας που θέλετε να τους κρατάτε σε …απόσταση ασφαλείας από το οικιακό σας δίκτυο, πρέπει να έχετε πάντα στο νου σας και τα παιδιά. Μέσω του νέου update, το devolo Magic δίνει μία χείρα βοηθείας, προσφέροντας τη δυνατότητα του γονικού ελέγχου (parental control). Οι γονείς μπορούν να ελέγχουν το χρόνο που βρίσκονται τα παιδιά τους online πολύ εύκολα, αλλά και να εποπτεύουν την πρόσβαση τους θέτοντας μέγιστο όριο χρήσης ανά ημέρα ή επιτρέποντας το άνοιγμα συγκεκριμένων, προκαθορισμένων σελίδων και μόνο. Μετά το πέρας των προκαθορισμένων χρονικών ορίων τα συνδεδεμένα smartphones και τα tablets αποσυνδέονται αυτόματα. Η δυνατότητα αυτή διασφαλίζει την ενασχόληση των παιδιών με τις εργασίες που έχουν να κάνουν για το σχολείο ή να περνούν τον χρόνο τους με κάποια άλλη δημιουργική απασχόληση. Το ευέλικτο μενού ρυθμίσεων του Home Network app δίνει επιπλέον τη δυνατότητα για διαφοροποίηση των εν λόγω ρυθμίσεων τις καθημερινές, από τις αντίστοιχες τα σαββατοκύριακα, όπου μπορεί τα παιδιά να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να έχετε ένα τέλειο οικιακό δίκτυο, επισκεφθείτε το www.devolo.gr