H Sony αποφάσισε να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πρακτική της και να επιχειρήσει να προσαρμόσει το ηλεκτρονικό της κατάστημα για ebooks, καθώς και τη συσκευή e-reader που έχει παρουσιάσει για την ηλεκτρονική ανάγνωση βιβλίων σε πρότυπα ανοιχτού κώδικα.


sony-reader-limitedΗ ιαπωνική εταιρεία ανέφερε ότι θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το ανοιχτό φορμά ePub, αντικαθιστώντας το υπάρχον, δικής της ανάπτυξης. Επιπλέον, σκοπεύει να αλλάξει όλο το ηλεκτρονικό της κατάστημα μέχρι το τέλος του έτους. Οι περισσότεροι e-readers της εταιρείας μπορούν ήδη να χειριστούν σε μορφή ePub. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη δε σημαίνει ότι η Sony θα διαθέτει ελεύθερα όλα τα ebooks για τις συσκευές, αφού το ePub παρέχει επιλογές ελέγχου πνευματικών δικαιωμάτων.


«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη συμβατότητα της συσκευής με το ηλεκτρονικό κατάστημα», επεσήμανε ο πρόεδρος του τμήματος Digital Reading της Sony, Στιβ Χάμπερ. Πρόσθεσε ότι η αλλαγή αυτή δίνει την ευκαιρία στην εταιρεία να καταστήσει την ηλεκτρονική της υπηρεσία συμβατή με τους περισσότερους e-book Readers, ενώ θα μπορούν να εκμεταλλευτούν περισσότερες πηγές περιεχομένου.


Πολλοί εκδοτικοί οίκοι δημιουργούν τις δικές τους υπηρεσίες πώλησης e-books, κυρίως για να προωθήσουν έργα νέων συγγραφέων. Η κίνηση της Sony μπορεί επίσης να θεωρηθεί απάντηση στην επιτυχία του e-book reader της Amazon, αν και η εταιρεία δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία πωλήσεων.


Η Sony και η Amazon αντιμετωπίζουν επίσης ανταγωνισμό από άλλες συσκευές που σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ προς το παρόν υπάρχουν περίπου 20 συσκευές στο εμπόριο, ή υπό ανάπτυξη. Πρόκειται για ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του International Digital Publishing Forum. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 25,8 εκατομμύρια δολάρια σε 37,6 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου 2009.