Το πρωτοποριακό, αναδιπλούμενο κινητό μάς υπενθυμίζει την ευκολία χρήσης των clamshell κινητών του παρελθόντος, χάρη σε μια οθόνη φερμένη… από το μέλλον!

Samsung Galaxy Z FlipΚάθε… προνομιούχος καταναλωτής που θα πάρει στα χέρια του το Galaxy Z Flip είναι σίγουρο πως θα νιώσει ότι κρατάει κάτι παραπάνω από ένα καινοτόμο smartphone. Πρόκειται για μια συσκευή ορόσημο στην ιστορία της Samsung, καθώς παρέα με το Galaxy Fold αποτελούν τις πρώτες απόπειρες της εταιρείας να καταθέσει ολοκληρωμένες, λειτουργικές και αξιοζήλευτες προτάσεις στον τομέα των foldable οθονών. Και αν το Galaxy Fold μας παρέπεμπε περισσότερο σε σύμβολο status ενός σύγχρονου επιχειρηματία που θέλει να υπογραμμίσει την ανάγκη του για παραγωγικότητα εν κινήσει, το Z Flip σίγουρα μας οδηγεί συνειρμικά σε ένα πιο νεανικό κοινό που δεν θέλει να περνά απαρατήρητο. Στην περίπτωσή του, δεν μιλάμε για ένα κινητό που ξεδιπλώνεται σε tablet, αλλά αντιθέτως για ένα 6.7 ιντσών smartphone που διπλώνει προκειμένου να γίνει ένα μικρό, συμπαγές, κομψότατο, σχεδόν τετράγωνο gadget που χωράει σε οποιαδήποτε τσέπη. Όπως κι αν το προσεγγίσουμε, ως fashion statement ή ως πρωτοποριακό smartphone, δεν έχουμε παρά να το θαυμάσουμε!

Πόσο αντέχει στη δεδομένη κατάχρηση του «άνοιξε-κλείσε»;

Samsung Galaxy Z FlipΤο παραπάνω ερώτημα νομοτελειακά αποτελεί το πρώτο ζήτημα που θα θίξουμε, καθώς δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε διαφορετικά την αφήγηση της εμπειρίας του να ζεις με το Galaxy Z Flip. Είναι σχεδόν δεδομένο πως όποιος έχει την τύχη να έχει στα χέρια του μια τέτοια συσκευή, δεν θα κάνει οικονομία στο να την ανοιγοκλείνει επιδεικτικά όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, αποζητώντας ικανοποίηση στα γεμάτα έκπληξη βλέμματα των γύρω του. Προς αυτή την κατεύθυνση συνδράμει και η αξιοπιστία του κρυφού μηχανισμού άρθρωσης, γνωστού και ως hinge (μεντεσές επί το λαϊκότερο!). Ο στιβαρός σχεδιασμός του εμπνέει εμπιστοσύνη κάθε φορά που ανοίγετε ή κλείνετε το Galaxy Z Flip, το ίδιο και η δοκιμή της γαλλικής Bureau Veritas που πιστοποιεί τουλάχιστον 200,000 απροβλημάτιστες αναδιπλώσεις. Το… γεροδεμένο «hinge», λοιπόν, δεν πρόκειται να σας βάλει στιγμή σε σκέψεις και αμφιβολίες γύρω από τον πόσο καιρό θα αντέξει στην ταλαιπωρία που θα το υποβάλλετε, με σχεδόν… επιδειξιομανείς τάσεις! Συνυπολογίστε και το γεγονός πως η τεχνολογία αυτοκαθαρισμού του αρθρωτού μηχανισμού (η επονομαζόμενη sweeper) απωθεί τη βρωμιά και τη σκόνη για να μην εμποδίσει τίποτα τις αλλεπάλληλες αναδιπλώσεις. Nάιλον ίνες κατασκευασμένες με τεχνολογία μικροκοπής επιστρατεύονται για να απομακρύνουν κάθε λογής σωματίδια.

Πόσο… γυάλινη είναι τελικά η οθόνη;

Samsung Galaxy Z FlipΆλλο ένα ερώτημα για το οποίο έχει ήδη προκύψει αρκετή συζήτηση είναι το κατά πόσο ευσταθεί ο ισχυρισμός της Samsung για την πρώτη foldable glass display της αγοράς. Είναι πραγματικά από εύκαμπτο γυαλί ή πρόκειται για marketing «κορώνα» υπερβολής από πλευράς του κορεατικού κολοσσού; Η απάντηση δεν είναι και τόσο σύνθετη τεχνικά, καθώς πράγματι, η Infinity Flex οθόνη έχει δημιουργηθεί από το αποκλειστικό, εύκαμπτο γυαλί (Ultra Thin Glass-UTG) της Samsung. Ωστόσο, η αίσθηση στην αφή είναι αυτή που θα άφηνε μια πλαστική οθόνη, καθώς πάνω από το ιδιαιτέρως λεπτό γυαλί υπάρχει μια προστατευτική επίστρωση πλαστικού, η οποία ευτυχώς για την ακεραιότητα της συσκευής, δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από τον χρήστη. Προστατεύει επαρκώς τη γυάλινη επιφάνεια καθώς είναι σχεδόν «συνυφασμένη» με αυτή, μα ταυτόχρονα είναι ευάλωτη σε γρατζουνιές, όπως άλλωστε κάθε πλαστική επιφάνεια οθόνης. Επομένως, η πολυδιαφημισμένη «Ultra Thin Glass» οθόνη της εταιρείας δηλώνει παρούσα, η αίσθηση όμως του να αγγίζεις μια γυάλινη οθόνη -δυστυχώς ή ευτυχώς- απουσιάζει.

Stand του εαυτού του!

Samsung Galaxy Z FlipΜε μέγεθος μικρότερο από ένα πορτοφόλι όταν είναι κλειστό και premium εμφάνιση, το Galaxy Z Flip μπορεί να μείνει σταθερά ανοιχτό σε ένα εύρος γωνιών, όπως μια οθόνη laptop. Η Samsung συνεργάστηκε με την Google για να σχεδιάσει τη λειτουργία Flex, μια προσαρμοσμένη εμπειρία χρήσης στον μοναδικό τρόπο αναδίπλωσης του Galaxy Z Flip. Οταν η συσκευή στέκεται σε γωνία (free-standing), η οθόνη αυτόματα μοιράζεται σε δύο οθόνες 4’’ για εύκολη παρακολούθηση περιεχομένου στο πάνω μισό της οθόνης και δυνατότητα ελέγχου τους από το άλλο μισό. Στο πάνω μέρος της οθόνης, μπορούν να προβληθούν βίντεο, ενώ παράλληλα στο κάτω μέρος γίνεται αναζήτηση άλλου βίντεο ή πραγματοποιείται σχολιασμός ή ανάγνωση περιγραφών. Επιπλέον, η συσκευή σταθεροποιείται σε γωνία, για να βοηθά τη λήψη περισσότερων στιγμιότυπων, όπως είναι οι χρονομετρημένες ομαδικές φωτογραφίες. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο για τα social media από την καλύτερη γωνία και να απολαύσουν καταγραφή βίντεο με αναλογία 16:9, που είναι ιδανική για αναρτήσεις σε αυτά. Και όλα γίνονται hands-free, χωρίς τρίποδο. Η καταγραφή Night Hyperlapse βίντεο ή ρεαλιστικών νυχτερινών λήψεων με τη λειτουργία Night δεν απαιτεί τη χρήση φλας. Αρκεί η συσκευή να είναι ανοικτή και τοποθετημένη σε σταθερό σημείο.

Μια εξωτερική οθόνη που διψά για προσοχή

Samsung Galaxy Z FlipΌσο κι αν προσπαθεί η 1,1 ιντσών Super AMOLED εξωτερική οθόνη της συσκευής (300×112 pixels) να σας αποτρέψει από το να ανοιγοκλείσετε τη συσκευή, μάλλον ματαιοπονεί. Παρόλαυτά, βρίσκεται εκεί για να σας παρέχει όλη την απαιτούμενη πληροφορία, όπως ώρα, ημερομηνία, κατάσταση μπαταρίας, ενδείξεις για ειδοποιήσεις και κλήσεις, κ.α. Οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο και οι κλήσεις απαντώνται, χωρίς να χρειάζεται αναδίπλωση. Η απάντηση σε γραπτό μήνυμα πραγματοποιείται με ένα άγγιγμα πάνω στην ειδοποίηση και ανοίγοντας το Galaxy Z Flip. Η ίδια οθόνη λειτουργεί και ως viewfinder για τις selfies σας, όταν το Galaxy Z Flip είναι διπλωμένο, χρησιμοποιώντας την εξωτερική κάμερα.

Τι άλλο θα θέλαμε

Στα ελάχιστα παράπονα που έχουμε να παραθέσουμε για το Galaxy Ζ Flip συγκαταλέγεται η θέση του power button, το οποίο φιλοξενεί μάλιστα και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Θα το θέλαμε στο κάτω μισό της συσκευής και όχι στο πάνω, μιας και η πλειονότητα των χρηστών δύσκολα το φτάνει με τον αντίχειρα όταν κρατάει τη συσκευή από την κάτω πλευρά της, όπως και είναι άλλωστε και το αναμενόμενο. Η αναδίπλωση από κλειστό σε ανοιχτό απαιτεί δυο χέρια, γιατί αν μπείτε στον πειρασμό να γλιστρήσετε τον αντίχειρά σας ανάμεσα στα δυο μέρη του smartphone και αποπειραθείτε να το αναδιπλώσετε πιέζοντας την οθόνη προς τα πάνω, κινδυνεύετε να την γρατζουνίσετε. Βέβαια η κίνηση του να ανοίγει κανείς το clamshell κινητό του με το ένα χέρι έχει καταγραφεί στη «μυϊκή μνήμη» μεγαλύτερων γενεών, οπότε οι νεότεροι πιθανότατα να μην έχουν τέτοιες παρορμήσεις! Τέλος, αν είχε προτιμηθεί το Snapdragon 865 chipset έναντι του εξαιρετικού -πλην περσινού- Snapdragon 855+, ακόμα και οι πλέον κακεντρεχείς θα υποκλίνονταν μπροστά στον flagship χαρακτήρα μιας ούτως ή άλλως ξεχωριστής συσκευής.

Κατά τα άλλα… απλά ένα flagship!

Η αναδιπλούμενη φύση του Galaxy Z Flip δίχως αμφιβολία κλέβει την παράσταση από τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά του, ωστόσο οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα πανίσχυρο smartphone, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και του πλέον απαιτητικού χρήστη. Το πανίσχυρο chipset της Qualcomm (Snapdragon 855+) συντροφεύεται από 8GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου. Η διπλή μπαταρία των 3.300mAh μοιράζει ιδανικά το βάρος και στα δυο αναδιπλούμενα μέρη του κινητού, βάρος που δεν ξεπερνά τα 183 γρ.

H Infinity Flex οθόνη δεν ξεχωρίζει μόνο για τον εύκαμπτο χαρακτήρα της, αλλά και για το Dynamic AMOLED πάνελ της, με ανάλυση 2636×1080 pixels. Η φωτεινότητα, η αντίθεση και η ζωντάνια των χρωμάτων είναι πραγματικά καθηλωτική.

Περνώντας στις κάμερες, αναφερθήκαμε ήδη στην κύρια κάμερα η οποία με τη βοήθεια της εξωτερικής οθόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις selfies σας. Πρόκειται για μια διπλή 12MP κάμερα με έναν υπερευρυγώνιο φακό και έναν ευρυγώνιο, που κληρονομεί σχεδόν όλα τα θετικά στοιχεία των φετινών premium μοντέλων της κορεάτικης εταιρείας, όπως οπτική σταθεροποίηση εικόνας, HDR10+ και Super Speed Dual Pixel AutoFocus. Φυσικά υπάρχει και η «παραδοσιακή» selfie camera των 10MP σε μια ανεπαίσθητη οπή στο μέσω της πάνω πλευράς της οθόνης.

Η αναμφίβολα ξεχωριστή συσκευή διατίθεται και στη χώρα μας σε περιορισμένη ποσότητα, στις αποχρώσεις Mirror Purple και Mirror Black, στα 1.599€.

SPECS

Οθόνη Εσωτερική 6.7 ιντσών, FHD+, Dynamic AMOLED (21.9:9), Infinity Flex, 2636×1080 pixels
Εξωτερική 1.1 ιντσών, Super AMOLED 300×112 pixels
Διαστάσεις &
βάρος
Διπλωμένο 73,6×87,4×17,3 χιλ. (hinge) – 15,4 χιλ. (sagging)
Αναδιπλωμένο 73,6×167,3×7,2 χιλ. – 6,9 χιλ. (οθόνη)
Βάρος 183 γρ.
Κάμερα Εσωτερική selfie-cam  10MP selfie camera: F2.4 • Pixel size: 1.22μm • FOV: 80˚
Διπλή εξωτερική κύρια κάμερα 12MP Ultra Wide Κάμερα: F2.2 • Μέγεθος Pixel: 1.12μm, FOV: 123˚
12MP ευρείας γωνίας κάμερα: Super Speed Dual Pixel AF, OIS, F1.8, μέγεθος pixel: 1.4μm, FOV: 78˚, OIS για την
πίσω ευρυγώνια κάμερα (οπτική σταθεροποίηση εικόνας), μέχρι και 8x digital zoom, HDR10+,Tracking AF
Chipset Octa-core Qualcomm Snapdragon 855+ (7nm)
Μνήμη 8GB RAM με 256GB αποθ. χώρου
Μπαταρία 3300mAh (διπλή μπαταρία)
Με μια ματιά
Samsung Galaxy Z Flip Review
Τίτλος
Samsung Galaxy Z Flip Review
Περίληψη
Παρουσίαση Samsung Galaxy Z Flip: Back to the future! Το πρωτοποριακό, αναδιπλούμενο κινητό μάς υπενθυμίζει την ευκολία χρήσης των clamshell κινητών του παρελθόντος, χάρη σε μια οθόνη φερμένη… από το μέλλον!
Συντάκτης
Εκδότης
OnLine-Techpress
Logo