Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοινώνειτους τελικούς υποψήφιους φωτογράφους του Student Διαγωνισμού, καθώς και νέες πληροφορίες σχετικά με τα φωτογραφικά έργα των αποδεκτών επιχορηγήσεων της Sony για τον Student Διαγωνισμό 2019.

Περιλαμβάνονται, επίσης, περισσότερες πληροφορίες για τους φωτογράφους που έχουν επιλεγεί ως τελικοί υποψήφιοι στον Διαγωνισμό Νέων. Τα έργα των φοιτητών, των νέων και των αποδεκτών επιχορηγήσεων της Sony για τον Student Διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards 2020 στο Somerset House τον Απρίλιο.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ STUDENT ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η λίστα των τελικών υποψηφίων του Student Διαγωνισμού περιλαμβάνει συλλογές έργων δέκα φοιτητών από κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές κλήθηκαν να υποβάλουν μια συλλογή από πέντε έως δέκα φωτογραφίες που ανταποκρίνονταν σε δύο διαφορετικές θεματικές. Και οι δέκα φωτογράφοι που επιλέχθηκαν από τη λίστα έχουν κερδίσει φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony για να τους βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου τους, με τον νικητή του βραβείου «Φωτογράφος της χρονιάς» στον  Διαγωνισμό Student να λαμβάνει φωτογραφικό εξοπλισμό Sony αξίας 30.000 ευρώ για το εκπαιδευτικό του ίδρυμα.

Η πρώτη θεματική «Invisible Lines» είχε ως ζητούμενο οι μαθητές να ασχοληθούν με ιστορίες ανθρώπων που προσπαθούν να «σπάσουν» αόρατους φραγμούς και φυσικούς, κοινωνικούς ή πνευματικούς κανόνες. Στο έργο του «The Name of My City is Dust and Smoke and Life» ο Reyad Abedin (Bangladesh, Counter Foto – A Center for Visual Arts) παρουσιάζει φωτογραφίες από την πατρίδα του Dhaka, στην οποία η ταχεία ανάπτυξη των υποδομών και η υπέρβαση των ορίων μεταξύ φύσης και ανθρώπινης δράσης είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία του περιβάλλοντος, εντός και γύρω από την πόλη. Στο έργο της «The Truth is in The Soil»,η Ιωάννα Σακελλαράκη (Ελλάδα, Royal College of Art) βρέθηκε κοντά σε παραδοσιακές κοινότητες, σε «μοιρολογίστρες», γυναίκες, δηλαδή, επαγγελματίες στο πένθος και το μοιρολόι, που κατοικούν στη χερσόνησο της Μάνης στην Ελλάδα. Με αφορμή την προσωπική θλίψη και απώλεια, οι εικόνες της Ι. Σακελλαράκη παρουσιάζουν σιλουέτες των γυναικών αυτών, να προβάλλονται μπροστά από αφηρημένα σκηνικά, για να αναδείξουν τη σχέση που έχουμε με τον θάνατο και την αποδοχή του. 

Η δεύτερη θεματική, «Sustainability Now», προκαλούσε τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα σύνολο έργων που να συνδέεται με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Στα σημαντικότερα έργα περιλαμβάνονται το «Guardians» του Fangbin Chen (Κίνα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Qilu), στο οποίο ο δημιουργός καταγράφει τις προσπάθειες της τοπικής κοινότητας στην οποία και ανήκει, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Με αναφορές στην κατανάλωση άγριων ζώων ως πιθανή πηγή της επιδημίας, μέσα από τις φωτογραφίες του ο Chen παροτρύνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τον φυσικό κόσμο. Στο «Roots of Cause», η Arantza Sánchez Reyes (Mexico, LCI Monterrey) παρουσιάζει τις προσπάθειες των κατοίκων του Μοντερέι του Μεξικού, γνωστή ως μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, να επιτύχουν μια νέα ισορροπία με τη φύση ακολουθώντας  έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Άλλοι φοιτητές που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι: Micaela del Sol Angulo (Περού, Centro de la Imagen), Robin Ansart (Γαλλία, Ecole Nationale Supérieure Louis Lumière), Amy Davis (Νότια Αφρική, CityVarsity Κέηπ Τάουν), Ashley Tofa (Νέα Ζηλανδία, Πανεπιστήμιο του Όκλαντ), Tobia Faverio (Ιταλία, Nuova Accademia di Belle Arti) και Chip Skingley (Ηνωμένο Βασίλειο, Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας – Μπρίστολ).

Η τελική λίστα των υποψηφίων φέτος έχει επιλεγεί από τον Tim Clark, επιμελητή, συγγραφέα και αρχισυντάκτη του «1000 Words».

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ SONY STUDENT 2019

Κατόπιν επιλογής από τους τελικούς υποψηφίους του Student Διαγωνισμού των βραβείων Sony World Photography Awards 2019, οι τελικοί παραλήπτες των Sony επιχορηγήσεων για τον Διαγωνισμό Student είναι οι :Joel Davies (Ηνωμένο Βασίλειο),  Sam Delaware (ΗΠΑ) και Tobias Kobborg Kristensen (Δανία). Κάθε φωτογράφος έλαβε 3.500 δολάρια (USD), καθώς, επίσης, του ζητήθηκε να χρησιμοποιήσει τις κάμερες Sony για την παραγωγή ενός έργου εμπνευσμένου από  τη θεματική «Changing Cities», ένα ταξίδι στις «πράσινες» πρωτοβουλίες διάφορων πόλεων.

Τα έργα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν στην έκθεση Sony World Photography Awards 2020 και θα περιλαμβάνουν:

Το έργο «We Reap What We Sow» από τον Joel Davies το οποίο παρουσιάζει το έργο της Φάρμας Freightliners, μια φιλανθρωπική οργάνωση που λειτουργεί στον δήμο του Islington στο Λονδίνο – την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι φωτογραφίες του Davies καταγράφουν τους εθελοντές και τους επισκέπτες για τους οποίους η φάρμα λειτουργεί ως απαραίτητος χώρος πρασίνου και κοινοτικής στήριξης. Το έργο «Cellular Culture» του Sam Delaware που περιλαμβάνει την πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιείται από την JUST Inc., μια εταιρεία παραγωγής τροφίμων που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και επιθυμεί να στραφεί σε εργαστηριακά αναπτυγμένα κρέατα για να μετριάσει τις επιπτώσεις που προκαλούν οι ανθρώπινες κοινότητες στους φυσικούς πόρους της γης. Το έργο «Green Copenhagen» από τον Tobias Kobborg Kristensen, το οποίο παρουσιάζει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των ιθυνόντων και των κατοίκων της πόλης, με στόχο η Κοπεγχάγη να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα απαλλαγμένη από άνθρακα έως το 2025.

ΤΕΛΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ  

Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας έδωσε νέα μορφή στον Διαγωνισμό Νέων 2020, ο οποίος είχε ως στόχο να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε νέους φωτογράφους και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 50% αύξηση των συμμετοχών. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2019, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υποβάλουν έως τρεις φωτογραφίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε μήνα. Τα θέματα περιλάμβαναν «Τοπία», «Ταξίδια», «Πορτραίτα» και «Φωτογραφία Δρόμου». Κάθε μήνα ανακοινωνόταν ένας νέος νικητής για τις κατηγορίες και συμπεριλαμβανόταν στους τελικούς υποψήφιους για το βραβείο «Φωτογράφος της Χρονιάς 2020» για τον Διαγωνισμό Νέων.

Η λίστα τελικών υποψηφίων του Διαγωνισμού Νέων για το 2020 περιλαμβάνει:

Τη φωτογραφία του Jason Chen (USA, 17 χρονών, κατηγορία «Landscape», Ιούνιος 2019) που απεικονίζει μια μαγευτική σκηνή του ποταμού και του καταρράκτη, γνωστή ως το «Grand Canyon του Yellowstone». Μέσα από την φωτογραφία της, η Dita Suci Putri Rahmawati (Ινδονησία, 18 ετών, κατηγορία «Περιβάλλον», Ιούλιος 2019) στοχεύει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις μολυσμένες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης στην TPST Piyungan στο Bantul Regency της Yogyakarta. Τον Bruce Bai (Ηπειρωτική Κίνα, 17 χρονών, κατηγορία «Nature & Wildlife», Αύγουστος 2019)ο οποίος παρουσιάζει μια ασπρόμαυρη εικόνα της λείας επιφάνειας της γαλήνιας λίμνης Qinghai στην Κίνα. Τη φωτογραφία του Ram Kaushalyan (India, 17 χρονών, κατηγορία «Travel», Σεπτέμβριος 2019)που απεικονίζει το πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας που προετοιμάζεται για το Φεστιβάλ Maha Shivaratri στο Kaveripattinam, μια ετήσια γιορτή προς τιμήν του Λόρδου Shiva. Για το πορτραίτο της, η Kolton Almany (ΗΠΑ, 16 χρονών, κατηγορία «Portraiture», Οκτώβριος 2019) αποφάσισε να φωτογραφίσει το μοντέλο της σε μια βιβλιοθήκη αναπαριστώντας έτσι τα διάφορα «κεφάλαια» και τις ιστορίες στις ζωές των ανθρώπων. Τον Hsien-Pang Hsieh (Περιφέρεια της Ταϊβάν, 19 ετών, κατηγορία «Street Photography», Νοέμβριος 2019) ο οποίος χρησιμοποιεί την φωτογραφίαενός άντρα που φαινομενικά περπατά βιαστικά αλλά στην πραγματικότητα στέκεται ακίνητος, σχολιάζοντας τον γρήγορο ρυθμό ζωής και ενθαρρύνοντας τον κόσμο να επιβραδύνει πότε-πότε. Την ασπρόμαυρη φωτογραφία υψηλής αντίθεσης του Liam Moynihan (USA, 17 χρονών, κατηγορία «Open Call», Δεκέμβριος 2019) που παρουσιάζει τα σκοτεινά περιγράμματα τριών παιδιών που παίζουν «roofball» σε μια θερινή κατασκήνωση, στο Worton, του Maryland.

Για τον φετινό Διαγωνισμό Νέων, πρόεδρος είναι η Gisela Kayser, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V., στο Βερολίνο. Παράλληλα, με την παγκόσμια  έκθεσή της πλάι στους κορυφαίους φωτογράφους της εποχής, η νικήτρια θα λάβει μια σειρά προϊόντων από τον ψηφιακό εξοπλισμό της Sony για να αναπτύξει επιπλέον το όραμά της.

 

ΛΙΣΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ 2020 ΤΟΥ STUDENT ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Reyad Abedin, Μπαγκλαντές

Counter Foto – A Center for Visual Art

Robin Ansart, Γαλλία 

Ecole Nationale Supérieure Louis-Lumière 

Micaela Del Sol Angulo, Περού
Centro de la Imagen
Fangbin Chen, Ηπειρωτική Κίνα 

Qilu University of Technology

Amy Davis, Νότια Αφρική 

CityVarsity Cape Town

Tobia Faverio, Ιταλία

NABA Nuova Accademia di Belle Arti

Ιωάννα Σακελλαράκη, Ελλάδα

Royal College of Art UK

Arantza Sánchez Reyes, Mεξικό

LCI Monterrey

Chip Skingley, Ηνωμένο Βασίλειο

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αγγλίας

Ashley Tofa  Νέα Ζηλανδία 

Πανεπιστήμιο του Οκλαντ.

ΤΕΛΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ 2020
ΤΟΠΙΟ: Jason Chen, ΗΠΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:  Dita Suci Putri Rahmawati, Ινδονησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ: Bruce Bai, Ηπειρωτική Κίνα
ΤΑΞΙΔΙΑ:  Ram Kaushalyan, Ινδία
ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ:  Kolton Almany, ΗΠΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ:  Hsien-Pang Hsieh, Ταιβάν 
OPEN CALL:  Liam Moynihan, ΗΠΑ