Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την F5 Networks, της οποίας μοναδικός Gold Unity Partner σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί η Pylones Hellas, ανέδειξε τις προκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις κατά τη συνεχιζόμενη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η έρευνα, 2020 State of Application Services, η οποία πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως μεταξύ 2.600 ερωτηθέντων οργανισμών και επιχειρήσεων, όλων των κλάδων και όλων των μεγεθών, έδειξε ότι πολλοί οργανισμοί στα πλαίσια του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, έχουν αρχίσει πλέον να συνειδητοποιούν τα οφέλη της χρήσης πολλαπλών εφαρμογών αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν και για την ασφάλεια τους. Όμως, η τάση αυτή δείχνει να επιφέρει και σημαντική πολυπλοκότητα, καθώς οι οργανισμοί συνεχίζουν να διατηρούν την υπάρχουσα υποδομή τους, ενώ όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν παράλληλα και multicloud περιβάλλοντα, εφαρμόζοντας σύγχρονες αρχιτεκτονικές οι οποίες είναι ευάλωτες από το εξελισσόμενο και περίπλοκο τοπίο απειλών και κυβερνοεπιθέσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν μια χαρακτηριστική εικόνα των τάσεων του κλάδου που διαμορφώνουν το νέο τοπίο – και πώς οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο μετασχηματίζονται για να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, οι οργανισμοί υιοθετούν όλο και περισσότερες εφαρμογές σε μορφή υπηρεσίας (SaaS), που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάπτυξη σε σύγχρονα mesh μηχανογραφικά περιβάλλοντα. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η τάση αυτή θα επιταχυνθεί, καθώς οι οργανισμοί θα εκμεταλλευτούν τα δεδομένα που τους παρέχει το οικοσύστημα των εφαρμογών τους, δημιουργώντας προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης (data analytics) για καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τους τρόπους με τους οποίους οι υπηρεσίες διαχείρισης εφαρμογών αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην κατανόηση του κύκλου ζωής των ίδιων των εφαρμογών που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν. Με δεδομένο ότι πολλές εταιρείες διαχειρίζονται πολλαπλά και υβριδικά περιβάλλοντα cloud, σε ένα μείγμα σύγχρονων και παλιότερων αρχιτεκτονικών, αυξάνονται σημαντικά και οι απαιτήσεις τους για πλατφόρμες και υπηρεσίες διαχείρισης. 

Η έκθεση προσφέρει μια εις βάθος εξέταση πέντε βασικών ευρημάτων:

  • To 80% των οργανισμών βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • To 87% των οργανισμών αναπτύσσονται σε multi-cloud περιβάλλοντα και αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας.
  • To 73% των οργανισμών αυτοματοποιούν τις λειτουργίες του δικτύου τους για την αύξηση της αποδοτικότητας.
  • To 69% των οργανισμών χρησιμοποιούν 10 ή περισσότερες υπηρεσίες διαχείρισης εφαρμογών (appservices).
  • To 63% των οργανισμών εξακολουθεί να κάνει τη διαχείριση των εφαρμογών με ίδια μέσα και πόρους. Ωστόσο πάνω από το 50% των συμμετεχόντων συνεργάζονται ήδη με ομάδες DevOps.

O  κ. Εμμανουήλ Νέτος, Γενικός Διευθυντής της Pylones Hellas, Gold Partner τα τελευταία 20 χρόνια για Ελλάδα και Κύπρο για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες της F5 Networks και της NGINX, αναφέρει σχετικά με την έρευνα ότι: «Τα appservices αποτελούν πλέον ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε εταιρεία και διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στην εξέλιξη της επιχείρησης. Κάθε νέα αρχιτεκτονική εφαρμογών ή περιβάλλον υποδομής εισάγει δεκάδες νέα εργαλεία σε όλη τη διαδρομή των  δεδομένων: από τον κώδικα μέχρι την εμπειρία και χρήση του πελάτη–fromcodetocustomer–. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν τους οργανισμούς να αναπτύξουν, να διαχειριστούν και να διασφαλίσουν τις εφαρμογές τους. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, ενδέχεται να αυξήσουν τη λειτουργική πολυπλοκότητα και το κόστος. Στην Pylones Hellas διαθέτουμε τα πλέον σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης για τη βελτίωση της απόδοσης, της ασφάλειας και της λειτουργικότητας, που θα συμβάλουν στην παροχή αναβαθμισμένων ψηφιακών εμπειριών για τους πελάτες».