Ο Νίκος Χρηστάκης, Managing Director της HP μιλά για την έλλειψη γυναικών στον τομέα του STEM.

“Βρισκόμαστε στη μέση μιας ψηφιακής επανάστασης, με την τεχνολογία να αλλάζει γρήγορα και, χωρίς αμφιβολία, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας. Όμως, καθώς εξετάζουμε την επόμενη δεκαετία και πως η τεχνολογία θα συμβάλει στην διαμόρφωσή της, πως θα εξασφαλίσουμε μια ευημερούσα οικονομία, αποτέλεσμα της παγκόσμιας καινοτομίας που λειτουργεί προς όφελος όλων στην κοινωνία μας;

Η ποικιλομορφία είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ και αποτελεί καλό επιχειρηματικό νόημα – το McKinsey Global Institute εκτιμά πως η αύξηση του αριθμού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να ωφελήσει τον χώρο $12 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετο ΑΕΠ παγκοσμίως το 2025. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα βλέπουμε σημαντικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στις ευκαιρίες που προσφέρει χώρος της τεχνολογίας.

Παρ’ όλο που γυναικεία απασχόληση βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ, το ποσοστό των γυναικών που δουλεύουν στον τομέα της τεχνολογίας παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Άμα το συγκρίνουμε αυτό με το 70% των γυναικών που ρωτήθηκαν από την HP πέρυσι και είπαν ότι θα τους ενδιέφερε η εργασία στον κλάδο της τεχνολογίας, θα δούμε μια αναξιοποίητη ομάδα ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να διερευνήσουν μια πιθανή καριέρα στον τομέα.

Γιατί  οι γυναίκες δεν επιλέγουν μια καριέρα στον κλάδο της τεχνολογίας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί ικανοποιητικούς και παραγωγικούς ρόλους σε όλα τα επίπεδα. Καθώς όμως το 97% των γυναικών θεωρούν ότι η τεχνολογία είναι το κλειδί για την μελλοντική επιτυχία, σύμφωνα με την έρευνα της HP, μία στις πέντε γυναίκες που δεν επέλεξαν μια καριέρα σε STEM είπαν ότι ήταν επειδή «δεν γνώριζαν τίποτα γι’ αυτό». Επιπλέον, το ένα τέταρτο των γυναικών που δεν σπούδασαν STEM είπαν ότι ήταν επειδή δεν πίστευαν ότι μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα καθώς και σχεδόν το ένα τρίτο αυτών πίστευαν πως δεν έχουν τις σωστές ικανότητες και αυτό τους οδήγησε στο να απορρίψουν μία καριέρα στην τεχνολογία. 

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι αρνητικές συσχετίσεις ή η γενική έλλειψη κατανόησης στον τομέα ξεκινούν νωρίς και στη συνέχεια παραμένουν κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης, ενδεχομένως βοηθώντας να εξηγηθεί η χαμηλή παρουσία γυναικών στην τεχνολογία.

Πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση

Πρώτα απ’ όλα, είναι ζωτικής σημασίας να καταρτίζει κάθε επιχείρηση μια προσαρμοσμένη στρατηγική για την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση αυτής στον εργασιακό χώρο, καθώς μόνο έτσι θα δούμε πραγματική αλλαγή. 

Η ποικιλομορφία αποτελεί επιχειρηματική επιταγή στην HP, η οποία έχει υποσχεθεί την άψογη προσέγγιση στην πρόσληψη και διατήρηση των υπαλλήλων της και συνεργάζεται με άλλες εταιρίες για να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές.. Στην HP, το 31% των ανώτατων θέσεων πλήρους απασχόλησής μας καλύπτονται από γυναίκες. Η έρευνα της HP βρήκε πως σχεδόν οι μισές γυναίκες θα ήταν πρόθυμες να επανεκπαιδευτούν σε μια τεχνική δουλεία, υποδεικνύοντας μια τεράστια ευκαιρία για αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών.

Πως παραμένουμε ανταγωνιστικοί;

Εάν δεν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή γυναικών στις φανταστικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο της τεχνολογίας, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα τεράστιο μέρος πιθανών ταλέντων.

Είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει μια καριέρα στην τεχνολογία σε μια γυναίκα όσον αφορά την ευελιξία και ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών απασχόλησης – όχι μόνο σε τεχνικούς ρόλους αλλά και σε δυναμικούς τομείς όπως το marketing και sales. Πρέπει λοιπόν να αμφισβητήσουμε γενναία αυτές τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα γιατί η επιδίωξη της ισότητας των φύλλων στο εργατικό δυναμικό της τεχνολογίας θα συμβάλλει σημαντικά στην γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων της χώρας μας, στην προώθηση της ανάπτυξης, καθώς και στην θέση της Ελλάδας ως μια καινοτόμος αγορά στον τομέα της τεχνολογίας.”