Η σημασία του χαρτιού για την εκτύπωση είναι αυταπόδεικτη, καθώς χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εκτύπωση, τουλάχιστον στην παραδοσιακή της εκδοχή.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με το χαρτί και επηρεάζουν άμεσα τόσο τη διαδικασία όσο και το τελικό αποτέλεσμα είναι το βάρος του χαρτιού. 

Το βάρος του χαρτιού μετριέται σε λίβρες ή σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (g/m²). Το βάρος σε λίβρες καθορίζεται από το βάρος μίας στοίβας 500 φύλλων χαρτιού με διαστάσεις 17” x 22” ενώ σε γραμμάρια / τετραγωνικό μέτρο υπολογίζεται από το βάρος του χαρτιού που μετριέται με την αντίστοιχη μονάδα μέτρησης.

Συνήθως, το κοινό χαρτί εκτύπωσης ζυγίζει 20 λίβρες / 75 g/m². Το χαρτί αυτό χαρακτηρίζεται ως πολλαπλών χρήσεων καθώς έχει ένα καλό βάρος για τα ψηφιακά φωτοαντιγραφικά και τους εκτυπωτές, συμπεριλαμβανομένων των εκτυπωτών λέιζερ και inkject ενώ είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση σε περιβάλλοντα εργασίας Office. Ένα άλλο συνηθισμένο βάρος χαρτιού είναι 24 λίβρες / 90 g/m², το οποίο είναι πιο μαλακό και ελαφρώς παχύτερο. Το χαρτί αυτό, προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα εκτύπωσης και ανάλυσης, χαμηλότερο βαθμό αδιαφάνειας, δηλαδή μικρότερη διείσδυση του φωτός στο χαρτί, ενώ διαθέτει καλύτερη αίσθηση αφής, εξασφαλίζοντας έτσι μια πιο επαγγελματική εμφάνιση.

Στη συνέχεια, υπάρχουν και πιο βαριά είδη χαρτιού, όπως το Bond (28 λίβρες / 105 g/m² ή 32 λίβρες / 120 g/m²), το λεπτό Cardstock (60 λίβρες / 163 g/m²), το Cardstock (80 λίβρες / 216 g/m²) και το χοντρό Cardstock (100 λίβρες / 270 g/m²), τα οποία χρησιμοποιούνται για διαφορετικές χρήσεις, όπως τo τύπωμα εξώφυλλων για booklet.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του χαρτιού και ρύθμισης του μηχανήματος εκτύπωσης, τα χαρτιά με μεγαλύτερο βάρος απαιτούν και την ανάλογη ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του εκτυπωτή. Ενδεχόμενη αποτυχία εφαρμογής των σωστών ρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιβλαβών ζητημάτων για τον εκτυπωτή.

Καθώς τα εσωτερικά μέρη του εκτυπωτή ρυθμίζουν ηλεκτρονικά τη φόρτιση, τη θερμότητα και την πίεση, ανάλογα με τη προγραμματισμένη ρύθμιση του βάρους χαρτιού, μια εσφαλμένη ρύθμιση βάρους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την τριβή και την ταχύτητα εκτύπωσης, καθώς το χαρτί περνά μέσα από τον εκτυπωτή. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χαρτί να στραβώσει, να γλιστρήσει ή να κολλήσει, προκαλώντας αλλοιώσεις στην ποιότητα εικόνας ή γρήγορη φθορά στους εσωτερικούς μηχανισμούς, όπως στους κυλίνδρους.

Επίσης, όταν ένα χαρτί έχει μεγάλο βάρος τότε σημαίνει ότι έχει και περισσότερη μάζα. Κατά συνέπεια, απαιτείται περισσότερη θερμότητα για να θερμανθεί το χαρτί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύντηξης, ώστε να συνδεθεί επιτυχώς με το toner. Μια λανθασμένη ρύθμιση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με το toner, όπως μουτζούρωμα ή λέκιασμα της εκτύπωσης.

Τέλος, οι διαφορές στο βάρος του χαρτιού επηρεάζουν το φορτίο του toner όταν αυτό προσκολλάται πάνω στο χαρτί. Τυχόν λάθος στις ρυθμίσεις τροφοδοσίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ποιότητα όπως διάτρηση της εκτύπωσης, διαγραφή μέρος του περιεχομένου, κακή ανάλυση και υπερβολικά σκοτεινή ή φωτεινή απεικόνιση στο τελικό αποτέλεσμα.

Η Xerox στην Ελλάδα διαθέτει υψηλής ποιότητας χαρτί, βάρους 80γρ., μεγέθους Α3 και Α4, ιδανικό για καθημερινή χρήση σε εκτυπωτές γραφείου. Τα προϊόντα της Xerox έχουν σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά όλους τους διαθέσιμους πόρους, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και εξαλείφοντας τη χρήση οξικών υλικών, μέσω της συνεργασίας της Xerox με το The Nature Conservancy.