Η Nikon ανακοίνωσε την κυκλοφορία της έκδοσης firmware 3.00 για τις φωτογραφικές μηχανές mirrorless πλήρους κάδρου Nikon Z 7 και Z 6 και της έκδοσης 1.10 για τη φωτογραφική μηχανή mirrorless Z 50 με φορμά DX. Αυτές οι ενημερώσεις firmware παρέχουν αρκετές βελτιώσεις στα υπάρχοντα χαρακτηριστικά, κάνοντας τη σειρά mirrorless φωτογραφικών μηχανών ακόμη πιο ισχυρή. 

Η ενημέρωση του firmware Z 7/Z 6 στην έκδοση 3.00 προσθέτει τη νέα λειτουργία «AF ανίχνευσης ζώου» στη λειτουργία «AF ανίχνευσης ματιών/προσώπου». Ενώ η λειτουργία «AF ανίχνευσης ματιών/προσώπου» αναγνωρίζει ανθρώπινα πρόσωπα και μάτια, η λειτουργία «AF ανίχνευσης ζώου» εντοπίζει τα μάτια και τα πρόσωπα από σκύλους και γάτες για να βελτιώνει την εστίαση. Το «AF ανίχνευσης ζώου» αναλαμβάνει την εστίαση ώστε εσείς να μπορείτε να επικεντρωθείτε στο δημιουργικό μέρος της φωτογράφισης. Η «Παρακολούθηση θέματος» έχει τροποποιηθεί για να λειτουργεί περισσότερο όπως η λειτουργία «Παρακολούθηση 3D» των ψηφιακών SLR της Nikon, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευκολία χρήσης. Έχει επίσης προστεθεί υποστήριξη για πρόσθετη κάρτα μνήμης CFexpress*.

Η έκδοση firmware 1.10 για την Z 50 βελτιώνει τη λειτουργία AF κατά την εγγραφή αυτοπορτραίτων σε λειτουργία Video. Αυτή η βελτίωση έγινε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χρηστών να διατηρείται η εστίαση της φωτογραφικής μηχανής στα πρόσωπα που εγγράφονται.

Για τη Nikon έχει μεγάλη αξία να αποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών της καθώς εμφανίζονται και να παρέχει εμπειρίες απεικόνισης που συνεχίζουν να ενισχύουν τη δημιουργικότητα.

*Η ονομασία CFexpress είναι εμπορικό σήμα της CompactFlash Association (CFA).

Λειτουργίες που βελτιώθηκαν με αυτές τις ενημερώσεις firmware

Firmware Z 7 / Z 6 firmware έκδ. 3.00

1. AF ανίχνευσης ζώου για αυτόματη εστίαση στο πρόσωπο ή/και τα μάτια σκύλων ή γατών.
Η λειτουργία AF ανίχνευσης ζώου προσθέτει υποστήριξη για την ανίχνευση γάτας ή σκύλου στη λειτουργία ανίχνευσης προσώπου και ματιών. Όταν εντοπίζονται τα πρόσωπα ή τα μάτια πολλών ζώων, μπορείτε με τον πολυ-επιλογέα ή από τη λειτουργία αφής να επιλέξετε το πρόσωπο ή το μάτι όπου θα εστιάσει η φωτογραφική μηχανή. Κατά την εγγραφή video μπορούν να εντοπιστούν τα πρόσωπα των ζώων.

2. Αυξημένη χρηστικότητα για τη λειτουργία Αυτόματη εστίαση παρακολούθησης θέματος
Η παρακολούθηση θέματος με λήψεις φωτογραφιών στη λειτουργία AF-C έχει αλλάξει έτσι ώστε η αίσθηση αυτής της λειτουργίας να θυμίζει περισσότερο τη λειτουργία «Παρακολούθηση 3D» των ψηφιακών SLR της Nikon. Η φωτογραφική μηχανή παρακολουθεί το θέμα όταν πατηθεί το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση ή όταν κρατηθεί πατημένο το κουμπί AF-ON. Η παρακολούθηση του θέματος λήγει όταν ο χρήστης σταματήσει να πιέζει το κουμπί και, για βελτιωμένη χρηστικότητα, ενεργοποιείται ξανά το σημείο εστίασης που είχε επιλεγεί πριν από την έναρξη της παρακολούθησης θέματος. Επιπλέον, η μετάβαση από την οθόνη «AF αυτόματης επιλογής περιοχής» στην οθόνη «Επιλογή θέματος» μπορεί να αντιστοιχιστεί σε ένα προσαρμοσμένο στοιχείο ελέγχου. Όλες αυτές οι αλλαγές βελτιώνουν τη λειτουργία παρακολούθησης θέματος και διευκολύνουν τον χρήστη να ενεργοποιεί και να αλλάζει το θέμα του καθώς βλέπει από το σκόπευτρο.

3. Υποστήριξη για κάρτες μνήμης CFexpress
Επιπρόσθετα με τις κάρτες μνήμης Sony CFexpress, οι κάρτες Type B CFexpress που κατασκευάζονται από την ProGrade και τη Lexar υποστηρίζονται επίσης από τo firmware Z 7/Z 6 έκδ. 3.00.

Κάντε λήψη του firmware 3.00 για την Z 7 εδώ.
Κάντε λήψη του firmware 3.00 για την Z 6 εδώ.

Firmware Z 50 έκδ. 1.10

Τροποποίηση των προδιαγραφών ελέγχου για την εγγραφή αυτοπορτραίτων στη λειτουργία Video
Αυτή τη στιγμή, κατά την εγγραφή αυτοπορτραίτων στη λειτουργία Video, η λειτουργία εστίασης είναι κλειδωμένη στη λειτουργία AF-S. Με την ενημέρωση στην έκδ. 1.10, η λειτουργία εστίασης θα κλειδώνεται στη λειτουργία AF-F. Αυτή η αλλαγή βελτιώνει τη λειτουργία επιτρέποντας στη φωτογραφική μηχανή να διατηρεί την εστίαση στο πρόσωπο του χρήστη κατά την εγγραφή video.

Κάντε λήψη του firmware 1.10 για την Z 50 εδώ.