Η ΟΤΕ Α.Ε. είχε προηγουμένως βαθμολογία Baa1

ΟΤΕΗ εταιρεία Moodys κατέταξε την ΟΤΕ Α.Ε. στην κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης Baa2, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της. Η κατάταξη αυτή προκύπτει από την εφαρμογή της μεθοδολογίας GRI (Government Related Issuer) που χρησιμοποιεί η Moodys. Σύμφωνα με αυτήν εταιρείες στις οποίες το δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό, επωφελούνται από την σχέση αυτή με υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης. (Η ΟΤΕ ΑΕ είχε προηγουμένως βαθμολογία Baa1).

Στην συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη Deutsche Telecom περιλαμβάνονται όροι που δυνητικά μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν το ποσοστό κατοχής του Ελληνικού Δημοσίου κάτω του 20%. Ως αποτέλεσμα των όρων της συμφωνίας, κρίνεται από την Moodys ότι πλέον ο βαθμός υποστήριξης της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο είναι “χαμηλός” σε σχέση με πριν που κρινόταν ως “μέσος”.

Αυτή η μεταβολή οδήγησε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Baa2. Όλοι οι λοιποί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εταιρείας έμειναν αμετάβλητοι, δεδομένου ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της.