Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ως παραλήπτη του βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία για το 2020 τον τυπογράφο και εκδότη Gerhard Steidl στο πλαίσιο των Sony World Photography Awards.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Βραβείων που ο τίτλος «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία» δεν θα απονεμηθεί σε κάποιο φωτογράφο. Ο Steidl θα τιμηθεί στην τελετή των βραβείων στο Λονδίνο στις 16 Απριλίου για τη δουλειά που έχει κάνει σε συνεργασία με φωτογράφους, καθώς και για τη σημαντική επιρροή που έχουν οι εκδόσεις των φωτογραφικών βιβλίων του.

Το 1996, ο εκδοτικός οίκος Steidl (έτος ίδρυσης-1968) λάνσαρε ένα δικό του πρόγραμμα εκδόσεων φωτογραφικών βιβλίων και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να το εξελίξει σε αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή το μεγαλύτερο κατάλογο εκδόσεων για τη σύγχρονη φωτογραφία, παγκοσμίως. Αυτός ο αξιοθαύμαστος κατάλογος περιλαμβάνει αφιερώματα σε γνωστούς επαγγελματίες, όπως οι Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld και Juergen Teller. Οι εκδόσεις του καλύπτουν ολόκληρη την ιστορία της φωτογραφίας, από τους πρώτους «μέντορες» του είδους έως τους κορυφαίους φωτογράφους της εποχής μας, και αντιπροσωπεύουν όλο το εύρος της φωτογραφικής έκφρασης – από την τέχνη και τη μόδα έως τα ντοκιμαντέρ και την φωτογραφία του δρόμου.

ONE LOVE, ONE BOOK: STEIDL BOOK CULTURE. THE PHOTOBOOK AS MULTIPLE

Προς τιμήν του έργου του, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας των βιβλίων του Steidl και θα εκτεθούν περίπου 80 από τις πιο δημοφιλείς εκδόσεις του, ως τμήμα της έκθεσης Sony World Photography Awards 2020, στο εμβληματικό Somerset House του Λονδίνου. Με τίτλο «One Love, One Book: Steidl Book Culture. The Photobook as Multiple», η έκθεση παρουσιάζει τις φωτογραφικές εκδόσεις που δημιουργούνται παραδοσιακά με πιστά αντίτυπα έργων καλλιτεχνών, οι οποίες έχουν γίνει ή ανατεθεί από έναν καλλιτέχνη και διατίθενται στο ευρύ κοινό σε προσιτή τιμή. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με τον David Campany, με θέμα «Ask Steidl Any Dumb Question About Making a Book», κατά την οποία οι επισκέπτες προσκαλούνται σε μία συνάντηση με τον εκδότη και συνομιλούν μαζί του, θέτοντας απευθείας ερωτήσεις. 

Εξελίσσοντας περαιτέρω την ιδέα της δημοκρατικής τέχνης, ο Gerhard Steidl αντιλαμβάνεται την έκθεση ως ένα τρόπο για να επικοινωνήσει το όραμα και την εμπειρία του, παρακινώντας και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν. Ο εκθεσιακός χώρος θα διαμορφωθεί σαν ένα εργαστήριο εικόνας, χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα: Καλλιτέχνης, Ιδέα, Σχεδιασμός και Εκτύπωση. Κάθε έκθεμα θα συνοδεύεται από λεπτομερή σχόλια και θα προσφέρει στους επισκέπτες εμπλουτισμένα στοιχεία σχετικά με την κουλτούρα των βιβλίων του Steidl, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την τέχνη του, ξεκινώντας από την αρχική επικοινωνία με τον καλλιτέχνη και τις διεργασίες που αφορούν στην έκδοση, έως τα παραδείγματα διαφόρων τεχνικών στοιχείων, όπως οι γραμματοσειρές, το χαρτί και τα συνδετικά υλικά.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα θα βρίσκεται το The Japanese Box (2001) που εκδόθηκε από τον Steidl, αντίτυπο έκδοσης 7L. Πρόκειται για προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Karl Lagerfeld και του Gerhard Steidl και είναι ένα συλλεκτικό κουτί από μαύρη γυαλιστερή λάκα που περιέχει αντίγραφα έξι σπάνιων φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Provoke την εποχή επιρροής της Ιαπωνίας. Ένα ακόμα έκθεμα που αφορά στην έκδοση 7L είναι το έργο του Andy Warhol «Interview: The Crystal Ball of Pop Culture» (2004), Ένας τόμος που περιλαμβάνει επτά τεύχη από τις καλύτερες δημοσιεύσεις της πρώτη δεκαετίας του διάσημου περιοδικού Interview του Warhol, ενώ συμπεριλαμβάνονται όλα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, κατόπιν παραγγελίας, ξύλινο τρόλεϊ.

Εκτός από σημαντικές εκδόσεις, ο Steidl θα παρουσιάσει φωτογραφίες διαφόρων καλλιτεχνών με τους οποίους έχει καλλιεργήσει μακροχρόνιες σχέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ολοκαίνουργιες φωτογραφίες από το επικείμενο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ μυθιστοριογράφου, Orhan Pamuk, με τίτλο «Orange» (2020). Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα φαινομενικά παραμελημένα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, τα οποία «λούζει» το θερμό φως της πορτοκαλί  καταχνιάς που δημιουργείται από τα παλιά φανάρια, που όμως γρήγορα εξαφανίζεται από την πόλη, καθώς τα μοντέρνα λευκά φώτα παίρνουν τη θέση τους. Επίσης παρουσιάζονται φωτογραφίες από το Μουσείο Bhavan της Dayanita Singh (2017), που προέρχονται από μια περιοδεύουσα έκθεση, στην οποία οι εκτυπώσεις τοποθετούνται σε αναδιπλούμενες ξύλινες κατασκευές και μπορούν να αλλάξουν θέση ανάλογα με τις επιθυμίες του καλλιτέχνη. Μια μικρογραφία της έκθεσης δημιουργήθηκε από τον Steidl σε μορφή βιβλίου, που αποτελείται από εννέα μεμονωμένες συλλογές, ώστε οι κάτοχοι τους να τις εγκαταστήσουν και να τις διαμορφώσουν, όπως επιθυμούν οι ίδιοι, στο χώρο τους.

Μαζί με αυτές των Singh και Pamuk θα παρουσιαστούν και φωτογραφίες από το βιβλίο του Ισπανού κινηματογραφιστή Carlos Saura, «Vanished Spain» (2016), που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ανδαλουσία και την κεντρική Ισπανία, τη δεκαετία του 1950. Αυτή η συναρπαστική συλλογή με τοπία, ταυρομαχίες και εικόνες από την καθημερινή ζωή, είχε ως στόχο να αμφισβητήσει την προπαγανδιστική απεικόνιση του καθεστώτος του Φράνκο και να αναδείξει την πραγματική Ισπανία. Επίσης, πρόκειται να εκτεθούν οι πρωτότυπες εκτυπώσεις ασημί ζελατίνης από το έργο «On the Road» (2009) του Ed Ruscha, στο οποίο το κλασικό μυθιστόρημα του Jack Kerouac συνοδεύεται από ασπρόμαυρες φωτογραφικές απεικονίσεις που είτε έχει απαθανατίσει ο ίδιος ο Ruscha, κατόπιν ανάθεσης από άλλους φωτογράφους, είτε έχουν επιλεγεί από τις φωτογραφίες που βρέθηκαν για να αποδώσουν πιστά τις λεπτομέρειες και τις εντυπώσεις που περιγράφει ο συγγραφέας.

Μιλώντας για το βραβείο του, ο Gerhard Steidl σχολιάζει: «Είναι τιμή μου να είμαι ο αποδέκτης του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία για το 2020. Ως τυπογράφος και εκδότης, ένα από τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο στα φωτογραφικά βιβλία είναι ότι αποτελούν ένα δημοκρατικό μέσο, γιατί φέρνουν τη φωτογραφία κοντά στο ευρύ κοινό. Σε αυτό το πνεύμα, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τη δημιουργία της έκθεσης «One Love, One Book: Steidl Book Culture. The Photobook as Multiple» που φιλοξενείται στο Somerset House. Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε μερικά από τα πιο φιλόδοξα βιβλία μας, να μοιραστούμε ορισμένα μυστικά για τη δημιουργία των βιβλίων και, ελπίζουμε, να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά δημιουργών βιβλίων».