Μια… χούφτα από το μέλλον αρπάζει η Samsung και τη φέρνει στα χέρια όσων θέλουν να προηγούνται της εποχής τους. Το πρώτο κινητό με αναδιπλούμενη οθόνη μόλις κατέφθασε στη χώρα μας!

Δεν είναι πολλές οι συσκευές στην ιστορία της τεχνολογίας που βροντοφωνάζουν εμφατικά πως έφτασε ο καιρός για μεγάλες αλλαγές. Όσες το κατορθώνουν, μετατρέπονται σε εμβληματικούς θρύλους και οι τυχεροί κάτοχοί τους έχουν να θυμούνται για πάντα τον ενθουσιασμό του να ζεις κάτι που δεν έχει προηγούμενο, την αίσθηση του να βιώνεις μια ανατρεπτική τεχνολογικά εμπειρία. Ειδικά στον τομέα των smartphones, τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως η καινοτομία δεν περισσεύει στον σχεδιασμό κινητών τηλεφώνων. Σίγουρα οι οθόνες έγιναν μεγαλύτερες, τα περιθώρια μικρότερα και οι εφευρετικοί τρόποι για να κρύψουμε την… τρισκατάρατη selfie-cam ολοένα και πληθαίνουν. Παρ’ όλα αυτά, η φόρμα των smartphones δεν έχει υποστεί δραματικές αλλαγές. Όλα αυτά μέχρι να μας συστηθεί το Samsung Galaxy Fold, μια συσκευή με μια χορταστική Infinity Flex Οθόνη 7.3 ιντσών, η οποία διπλώνει, επιτρέποντας σε ένα πλήρες tablet να μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα μικρό και κομψότατο κινητό, το οποίο μάλιστα διαθέτει μια δεύτερη 4.6” οθόνη, για τις πιο απλές λειτουργίες. Έπειτα από μια μικρή χρονική παρένθεση βελτιωτικών αλλαγών που καθυστέρησε το αρχικά προγραμματισμένο για λίγους μήνες νωρίτερα λανσάρισμα, το Galaxy Fold έφτασε και στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων, στην ακόμα πιο ισχυρή και ανθεκτική έκδοσή του. Κι αν αναρωτιέστε πόσο κοστίζει μια… «φέτα» από το μέλλον, πόσα χρειάζεται να δαπανήσετε για να φέρετε στην καθημερινότητά σας ένα απόσπασμα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η απάντηση είναι σαφής: 2.199€.

Διπλωματικό… επεισόδιο

Όταν βρεθήκαμε στα γραφεία της Samsung για να δοκιμάσουμε το νέο Galaxy Fold, νιώσαμε πραγματικά τυχεροί που κάνουμε αυτή τη δουλειά. Ούτε καν τα Samsung Galaxy Buds που περιλαμβάνονται στη συσκευασία δεν απέσπασαν το βλέμμα μας από τη… μεγαλοπρεπέστατη συσκευή που φώλιαζε στο εσωτερικό της. Η εταιρεία έχει δοκιμάσει τον μηχανισμό που επιτρέπει την αναδίπλωση της οθόνης πάνω από 200.000 φορές, γεγονός που αντιστοιχεί σε 5 έτη καθημερινής χρήσης, αν θεωρήσουμε πως θα ανοιγοκλείσετε τη συσκευή σας περίπου 100 φορές την ημέρα. Στο χρόνο που είχαμε με το Galaxy Fold βέβαια, πρέπει να αγγίξαμε τις 100 φορές ανά πεντάλεπτο, καθώς είναι δεδομένο πως τις πρώτες μέρες που θα συμβιώσετε με την εν λόγω συσκευή, δεν θα μπορείτε να συγκρατηθείτε από το να την ανοιγοκλείνετε ακατάπαυστα! Η αίσθηση είναι κάτι παραπάνω από… εθιστική, καθώς το κλείσιμο είναι εμφατικό, υποβοηθούμενο από μαγνήτες, ενώ εξίσου απολαυστικό είναι και το άνοιγμα, με την 7.3” QXGA+ Dynamic AMOLED οθόνη να ξεδιπλώνει τις 4.2:3 αναλογίες της με τα 2152×1536 pixels ανάλυσης να προσφέρουν μια εικόνα απαράμιλλης ποιότητας. Η διόλου ευκαταφρόνητη εξωτερική οθόνη θα επιχειρήσει να σας αποτρέψει από το να ανοίξετε το Fold για απλές λειτουργίες, όπως π.χ. να απαντήσετε σε μια κλήση ή σε ένα sms, αλλά μάλλον μάταια! Η συγκεκριμένη 4.6 ιντσών HD+ Super AMOLED οθόνη έχει αναλογίες 21:9 και ανάλυση 1680×720 pixels, ικανή από μόνη της να ανταποκριθεί στο σύνολο των λειτουργιών ενός σύγχρονου smartphone. Τι να το κάνεις όμως; Ο ανταγωνισμός που κρύβεται στο εσωτερικό, δύσκολα νικιέται! Η ευλύγιστη Infinity Flex ανοίγει με την ίδια φυσικότητα που θα ανοίγατε ένα βιβλίο. Βασίζεται σε οκταετή έρευνα της Samsung, η οποία εφηύρε ένα νέο στρώμα πολυμερούς και δημιούργησε μια οθόνη περίπου 50% πιο λεπτή από την τυπική οθόνη smartphone. Το νέο υλικό καθιστά το Galaxy Fold εύκαμπτο και ανθεκτικό, σχεδιασμένο για να το ανοιγοκλείνετε ανελέητα! Πολλαπλοί μηχανισμοί σύμπλεξης, εμπνευσμένοι από τεχνικές που αξιοποιούνται στην υψηλής ποιότητας ωρολογοποιία, προστατεύονται από ένα καλαίσθητο περίβλημα, προκειμένου να παραδοθεί στον τυχερό χρήστη ένα καλαίσθητο μα και αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ανακαλύψαμε στον τρόπο που ανοίγει η οθόνη είναι ένα ανεπαίσθητο μηχανικό stop σε μια κλίση που θυμίζει laptop με ανοιχτή οθόνη. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή της Samsung, προκειμένου να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη συσκευή σε αυτή τη θέση, ωστόσο μπήκαμε στον πειρασμό να διαμορφώσουμε το εικονικό πληκτρολόγιο με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαμβάνει το χώρο της μισής οθόνης και το υπόλοιπο μισό να διατίθεται για το περιεχόμενό μας. Έτσι, μπορούσαμε να πληκτρολογήσουμε με άνεση μακροσκελή κείμενα, γεγονός που αποτελεί ένα κρυφό χαρτί στα πλεονεκτήματα αυτής της πολυμορφικής συσκευής.

Από σαγηνευτικό φλερτ σε σχέση ζωής!

Όπου κι αν εμφανίσετε το Galaxy Fold, είναι δεδομένο πως θα κλέψει την παράσταση. Δεν υπάρχει άνθρωπος, όσο λίγο εξοικειωμένος κι αν είναι με την τεχνολογία, που να μην θέλει να πάρει στα χέρια του αυτήν την πρωτόγνωρα διαφορετική συσκευή. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά, όμως, ευτυχώς, δεν αργεί να εξελιχθεί σε μια ουσιαστική σχέση… αγάπης. Ο λόγος είναι πως σιγά-σιγά (και αφού ξεπεράσετε το τικ του «ανοιγοκλείνω τη συσκευή αντί για κομπολόι!») θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε χρήσεις που αλλάζουν τον τρόπο που απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές. Καταρχάς, η μετάβαση από την εξωτερική οθόνη της συσκευής στη μεγαλύτερη οθόνη (και αντιστρόφως) γίνεται απρόσκοπτα και ομαλά. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του App Continuity (Συνέχεια Εφαρμογών), αποσκοπεί στην απροβλημάτιστη εναλλαγή μεταξύ των δυο εναλλακτικών προβολών, συνεχίζοντας τη χρήση της εκάστοτε εφαρμογής από το σημείο ακριβώς που βρισκόσασταν στην έτερη οθόνη. Έτσι, μπορείτε να περιηγείστε στα social media, στα mail σας ή στα αγαπημένα σας sites με το ένα χέρι, έχοντας τη συσκευή διπλωμένη σε μορφή κινητού και μόλις κάτι σας τραβήξει το ενδιαφέρον, να ανοίξετε το Fold σαν βιβλίο και να συνεχίσετε την ανάγνωση μιας ιστοσελίδας, την θέαση ενός βίντεο, την απάντηση ενός μηνύματος ή την επεξεργασία μιας φωτογραφίας στην ευρύχωρη εσωτερική οθόνη. Επιπρόσθετα, η μεγάλη επιφάνεια των 7.3 ιντσών μπορεί να συστεγάσει έως και τρεις ενεργές εφαρμογές ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του MultiActive Window (Παράθυρο Πολλαπλών Λειτουργιών). Η συγκεκριμένη δυνατότητα μέχρι πρότινος ήταν προνόμιο μόνο των υπολογιστών. Έμφαση έχει δοθεί στη βελτιστοποίηση της εργονομίας του premium foldable smartphone, με τον αισθητήρα του δαχτυλικού αποτυπώματος να βρίσκεται στο πλάι, για να ξεκλειδώνετε το κινητό με τον αντίχειρα. Οι δύο (!) μπαταρίες, αλλά και το λοιπό hardware του Galaxy Fold είναι σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένα για να ισορροπούν στο κράτημα οι δυο πλευρές της συσκευής.

Premium σε όλα του

Το να αναλωθούμε σε απαρίθμηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του Fold μάλλον θα μας αποπροσανατόλιζε από την κύρια αποστολή του, η οποία δεν είναι άλλη από το να μας καλωσορίσει σε μια νέα εποχή για τα smartphones. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται για μια… «οπλισμένη σαν αστακό» συσκευή, έτοιμη να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του ανταγωνισμού των σύγχρονων flagships. 12GB RAM κάνουν αρκετά laptop να αισθανθούν μειονεκτικά, ενώ τα 512GB UFS 3.0 αποθηκευτικού χώρου εγγυόνται το ταχύτατο άνοιγμα των αναρίθμητων εφαρμογών και αρχείων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Όσον αφορά στις κάμερες, όπως κι αν κρατάτε τη συσκευή, πάντα θα έχετε αξιόμαχους φακούς διαθέσιμους. Με 6 συνολικά κάμερες (τρεις στο πίσω μέρος, δύο στο εσωτερικό και μια στην εξωτερική οθόνη), δύσκολα θα μείνετε απογοητευμένοι. Το Galaxy Fold, μάλιστα, σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε εφαρμογές ακόμα και κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης. Εξαιρετικά θετική εντύπωση μας προκάλεσε και ο ήχος των στερεοφωνικών ηχείων της AKG, ο οποίος πλαισιώνει ιδανικά το ολοζώντανο περιεχόμενο της καθηλωτικής Dynamic AMOLED εσωτερικής οθόνης. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, υποστηρίζεται ακόμα και το τελευταίας γενιάς ax πρότυπο του WiFi. Δοκιμάσαμε την LTE έκδοση (η 5G δεν θα είχε άλλωστε νόημα προς το παρόν για την ελληνική αγορά) και πιστέψτε μας, δύσκολα την πήραν από τα χέρια μας!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Οθόνη Εσωτερική οθόνη: 7.3” QXGA+ Dynamic AMOLED (αναλογίας 4.2:3) Infinity Flex, 2152×1536 pixels, 362ppi

Εξωτερική οθόνη: 4.6” HD+ Super AMOLED (αναλογίας 21:9), 1680×720 pixels, 399ppi

Διαστάσεις & Βάρος Διπλωμένο: 62,8×160,9×15,7 χιλ. ~ 17,1χιλ.

Ανοιχτό: 117,9×160,9×6,9 χιλ. ~ 7,6 χιλ.

Βάρος: 276 γρ.

Κάμερα Κάμερα στην εξωτερική πλευρά 10MP selfie κάμερα: F2.2, pixel size: 1.22μm, FOV: 80˚
Διπλή κάμερα στην πρόσοψη 10MP selfie κάμερα: F2.2, pixel size: 1.22μm, FOV: 80˚
8MP RGB κάμερα βάθους: F1.9, pixel size: 1.12μm, FOV: 85˚
Τριπλή κάμερα στην πίσω όψη 16MP υπερ-ευρυγώνια κάμερα: F2.2 ,pixel size: 1.0μm, FOV : 123˚

12MP ευρεία κάμερα: Super Speed Dual Pixel AF, OIS, F1.5/F2.4, pixel size: 1.4μm, FOV: 77˚
12MP τηλεφακός: PDAF, F2.4, OIS, pixel size: 1.0μm, FOV: 45˚
Dual OIS, 0.5x out και 2x in optical zoom, μέχρι 10x digital zoom, HDR10+ recording, Tracking AF

Chipset 7nm 64-bit octa-core Qualcomm Snapdragon 855 (1xKryo 485@2.84GHz & 3xKryo 485@2.42GHz & 4xKryo 485@1.78GHz) με Adreno 640 GPU
Μνήμη 12GB RAM με 512GB εσωτερική αποθήκευση (UFS3.0)
Μπαταρία 4380mAh (τυπική) διπλή μπαταρία
Φόρτιση Ταχεία φόρτιση συμβατή ενσύρματα και ασύρματα
Wireless PowerShare, ενσύρματη φόρτιση συμβατή με QC2.0 και AFC, ασύρματη φόρτιση συμβατή με WPC και PMA
Λειτουργικό Android 9 (Pie)
Δίκτυο  Ενισχυμένο 2X2 MIMO, 6CA, LAA, LTE Cat.18 – μέχρι 1.2Gbps Download/Up to 150Mbps Upload (υποστηρίζεται μία eSIM και μία Nano SIM)
Συνδεσιμότητα WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax HE80 MIMO, 1024QAM, Bluetooth v 5.0, ANT+, USB type-C, NFC, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou
Ταυτοποίηση Τύποι κλειδώματος: Pattern, PIN, password
Βιομετρικοί τύποι κλειδώματος: Aισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, αναγνώριση προσώπου
Ήχος  Surround ήχος με τεχνολογία Dolby Atmos (Dolby Digital, Dolby Digital Plus περιλαμβάνονται.)
UHQ 32-bit &DSD64/128 υποστήριξη, PCM: μέχρι και 32 bits, DSD: DSD64/128, Stereo ήχος και Galaxy Buds στη συσκευασία
Video Μορφή αναπαραγωγής βίντεο: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM
TV σύνδεση: Ασύρματη: Smart View (screen mirroring 1080p στα 30fps) / Ενσύρματη: Yποστηρίζει DisplayPort με USB type-C. Υποστηρίζει εξαγωγή βίντεο, όταν συνδέεται με HDMI Adapter. (DisplayPort 4K UHD στα 60 fps)
Ασφάλεια Knox προστασία: Παρακολούθηση και προστασία σε πραγματικό χρόνο

Αποτροπή ιών και απειλών. (Ενισχύεται από τη McAfee)
Secure Folder: Ένας ασφαλής χώρος στη συσκευή για να διατηρεί περιεχόμενο, όπως εφαρμογές, φωτογραφίες και βίντεο, ασφαλισμένο με σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων

Στη συσκευασία Galaxy Fold, Galaxy Buds, Data Cable, Travel Adapter, Ejection Pin, USB Connector (OTG), Quick Start Guide, Aramid Fiber Cover