Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατάφεραν να πλήξουν την ομαλή λειτουργία του Twitter, το οποίο δεν είχε καταφέρει να επανέλθει επαρκώς μέχρι και την Παρασκευή 7/8. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε και το Blogger, ενώ εκτιμάται ότι ο στόχος ήταν συγκεκριμένος.


DDOSΜέχρι το βράδυ της Παρασκευής κάποιοι Twitter clients ήταν αδύνατο να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία, ενώ πολλοί χρήστες δεν μπορούσαν να κάνουν αναρτήσεις μέσω SMS. Σε ανακοίνωσή του προς τους χρήστες, το Twitter χαρακτήριζε την επίθεση «άρνησης πρόσβασης» (Denial of Service ή DoS) που δέχτηκε ως «συνεχιζόμενη».


Πρόβλημα αντιμετώπισε το βράδυ της Παρασκευής και η δημοφιλής υπηρεσία ιστολογίων της Google, το Blogger. Επί αρκετές ώρες οι χρήστες του Διαδικτύου ήταν αδύνατο να δουν οτιδήποτε σε blogspot και οι διαχειριστές να επεξεργαστούν ή αναρτήσουν στο ιστολόγιό τους στην υπηρεσία. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστός ο λόγος της δυσλειτουργίας. Εντούτοις, το μήνυμα λάθους που εμφανιζόταν από την Google παραπέμπει σε επίθεση DoS: «Λυπούμαστε, αλλά ο υπολογιστής ή το δίκτυό σας μπορεί να στέλνει αυτόματες αιτήσεις πρόσβασης. Προκειμένου να προστατέψουμε τους χρήστες μας, δεν είναι δυνατό να επεξεργαστούμε αυτή τη στιγμή το αίτημά σας».


Όπως έγινε γνωστό, η επίθεση της Πέμπτης είχε στόχο έναν Γεωργιανό χρήστη, ο οποίος διατηρεί λογαριασμούς στο Twitter, το Facebook, το LiveJournal, το Blogger και το YouTube. Ο συγκεκριμένος χρήστης, που χρησιμοποιεί το όνομα «Cyxymu» -πόλη της Αμπχαζίας- είχε λογαριασμούς σε όλους τους δικτυακούς τόπους που δέχτηκαν ταυτόχρονα την επίθεση «άρνησης πρόσβασης», δήλωσε στο CNET ο επικεφαλής ασφάλειας του Facebook, Μαξ Κέλι.


1040777_bΟ Κέλι τόνισε το ταυτόχρονο των επιθέσεων και σημείωσε: «Οι άνθρωποι που συντόνισαν αυτή την επίθεση, οι εγκληματίες, είναι σίγουρα αποφασισμένοι και χρησιμοποιούν πολλά τεχνικά μέσα». «Ερευνούμε για την πηγή των επιθέσεων και ελπίζουμε να κατορθώσουμε να βρούμε τα άτομα εκείνα που τις εξαπέλυσαν, ώστε να κινηθούμε εναντίον τους», πρόσθεσε το στέλεχος του Facebook.


Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια, τόνισε όμως: «Πρέπει να αναρωτηθείς ποιος επωφελείται περισσότερο από αυτό και τι κάνουν αυτοί άνθρωποι, αγνοώντας τους υπόλοιπους χρήστες και το Internet.