Δυναμική ήταν η παρουσία της Hewlett Packard Enterprise στο Greek Economic Summit 2019. Πίστη στη δέσμευσή της να «εξελίσσει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν κι εργάζονται», η εταιρεία ανέλυσε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στη ζωή των πολιτών και στην εύρυθμη λειτουργία του σύγχρονου Κράτους η έγκυρη συλλογή, η σωστή διαχείριση και ο κατάλληλος μετασχηματισμός των δεδομένων. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του φετινού Greek Economic Summit, η Hewlett Packard Enterprise και η Google συμμετείχαν σε πάνελ που κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και κατάφερε να προσελκύσει ανθρώπους ανεξαρτήτως κλάδου. Κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν το «Simplifying citizens services through advanced technologies», δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα συμβάλλουν οι προηγμένες τεχνολογίες στην απλούστευση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, προλογίζοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε στην υποχρεωτική εγκατάσταση Governmental Cloud στις κεντρικές υποδομές που διαχειρίζεται η ΓΓΠΣΔΔ, στις υφιστάμενες κεντρικές ηλεκτρονικές εφαρμογές και σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα των Φορέων του Δημοσίου Τομέα. Επίσης, αναφέρθηκε και στην καταγραφή- για πρώτη φορά- όλων των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών του Δημοσίου Τομέα από την ΓΓΠΣΔΔ.

Ο Θανάσης Λιακόπουλος, WW Business Development Manager – Intelligent Edge της ΗΡΕ, τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα του Governmental Cloud αλλά και για συνεργασία όλων των φορέων που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με απλουστευμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών. «Οι νέες τεχνολογικές λύσεις, όπως η δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων στα άκρα, η εξέλιξη του Hybrid Cloud και εκθετική αύξηση των παραγόμενων δεδομένων είναι ευκαιρίες που μπορούμε άμεσα να αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το Κράτος, να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος των δημόσιων φορέων και να παρέχουμε εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες. Οι στρατηγικοί μας στόχοι εφάπτονται σε αρκετά σημεία με τη στρατηγική της Κυβέρνησης για ψηφιακό μετασχηματισμό στους τομείς της καινοτομίας, των υπολογιστικών κέντρων (Data Centers), του Hybrid Cloud, και του Consumption-based IT (GreenLake). Με αφετηρία αυτούς τους στόχους, η HPE αναπτύσσει πρότυπες λύσεις επικεντρωμένες σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός και η Γεωργία», δήλωσε.  

Η Chiara Tomasi, Public Policy του Google Cloud, αναφέρθηκε στη σημασία του cloud, ως φορέα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο τομέα. «Οι υπηρεσίες του cloud επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να βελτιώνουν τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητά τους, παρέχοντας ταυτόχρονα την ισχυρότερη ασφάλεια. Τα δημόσια ιδρύματα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και οικονομικούς πόρους, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ένα υβριδικό, ανοιχτό και βιώσιμο cloud είναι αυτό που θα έπρεπε ο δημόσιος τομέας να αναζητήσει για να διευκολύνει την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την εξοικονόμηση χρημάτων. Όλα αυτά είναι εφικτά χάρη στο Google Cloud, που φέρνει την πιο προηγμένη τεχνολογία και τις πιο εύκολα προσβάσιμες εφαρμογές ΑΙ σε όλους».