Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 21/05/2008

Του Β. Μανδραβελη

Εληξε για τον ΟΤΕ η υπόθεση των 666 εργαζομένων που επιδίωκαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου του 2005. Παράλληλα, πρόθεση του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη είναι να διαθέσει θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ σε ανθρώπους της Deutsche Telekom πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μίνι εθελουσία έξοδο, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου 2008 πρόκειται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού για τη παρούσα χρήση, με στόχο την αφαίρεση πρόβλεψης κόστους για τη συγκεκριμένη μίνι εθελούσια έξοδο. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΟΤΕ περιλάμβανε πρόβλεψη 250 εκατ. ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση της μείωσης του προσωπικού στον οργανισμό – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορούσε τη εθελούσια έξοδο των 666.

Με το νέο πλαίσιο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού κ. Π. Βουρλούμη, το νέο θεσμικό πλαίσιο (3655/2008) που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση δένει τα χέρια της διοίκησης του ΟΤΕ, παρόλο που η ίδια είχε την πρόθεση να εντάξει τους 666 στο πρόγραμμα του 2005. Ο ίδιος ανέφερε ότι η υπουργός Εργασίας κ. Φάνη Πετραλιά ήταν αμετάπειστη στην πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ να περιορίσει περαιτέρω το προσωπικό του και κατά συνέπεια τα κόστη μισθοδοσίας. Οι 666 εργαζόμενοι είχαν μείνει εκτός του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου με παρέμβαση του κυβερνητικού επιτρόπου στο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού-ΟΤΕ. Ηταν όλοι εκείνοι για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ο χρόνος της στρατιωτικής τους θητείας ως χρόνος προϋπηρεσίας στον ΟΤΕ.

Στο μεταξύ, πρόθεση του προέδρου του ΟΤΕ είναι στην επικείμενη ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων του ΟΤΕ να προχωρήσει σε αλλαγές στο Δ.Σ. με στόχο την ανάληψη θέσεων από πρόσωπα της επιλογής της DT. «H DT είναι ήδη κάτοχος του 20% των μετοχών και δικαιούται δύο έως τρεις θέσεις στο Δ.Σ.», είπε ο κ. Βουρλούμης.

Μετασχηματισμός Δ.Σ.

Ωστόσο, το πόσες θέσεις θα λάβουν οι Γερμανοί και το ποιοι θα τις αναλάβουν θα οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουνίου, με βασικό θέμα συζήτησης την ημερήσια διάταξη την ατζέντας της ετήσιας τακτικής Γ.Σ., η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου. Το Δ.Σ. θα μετασχηματιστεί εκ νέου μόλις ισχύσει η νέα συμφωνία με την DT, όπου προβλέπεται 10μελές σχήμα με μοιρασμένες τις θέσεις μεταξύ των δύο μετόχων.

Στο μεταξύ, η Marfin Investment Group ενημέρωσε χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ότι η συμμετοχή της στον ΟΤΕ ανέρχεται στο 0%, από 19,9992% που ήταν πριν. Σύμφωνα με τη σχετική γνωστοποίηση, η εταιρεία διέθεσε 1.953.354 μετοχές ΟΤΕ που βρίσκονταν στην κυριότητά της και 96.072.970 δικαιώματα ψήφων επί μετοχών του ΟΤΕ στην DT.