Καθώς η δημοτικότητα της Black Friday αυξάνεται, οι online καταναλωτές είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων, όπως παρατηρείται στη νέα έκθεση της Kaspersky. Οι επιθέσεις μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου που απευθύνονται άμεσα σε αγοραστές αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Η Black Friday αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για τους καταναλωτές, καθώς πλέον το 95% αυτών γνωρίζει την ύπαρξή της. Αλλά ενώ οι αγοραστές συνήθιζαν να πραγματοποιούν φυσικές αγορές στο κατάστημα κατά τη διάρκεια της Black Friday, και στη συνέχεια στο διαδίκτυο τη Cyber Monday– η οποία επίσης έκανε το ντεμπούτο της το 2005 – η παρακμή του φυσικού εμπορίου έχει αναγκάσει τους περισσότερους αγοραστές να στραφούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα στοιχεία από τη Black Friday, αποκάλυψαν ότι πέρυσι μόνο το 12% των αγοραστών έκαναν τις αγορές τους τη Black Friday αποκλειστικά σε φυσικά καταστήματα. Η αύξηση των εφαρμογών που αφορούν τον λιανοπωλητή και η εκ των προτέρων πρόσβαση σε προσφορές από την άνεση των σπιτιών τους, ενθάρρυνε τους καταναλωτές να πραγματοποιούν περισσότερες online αγορές, με το 56% να προτιμά τις ηλεκτρονικές αγορές σε σύγκριση με τις αγορές εντός καταστήματος και το 55% να χρησιμοποιεί τα smartphones του για αγορές την περίοδο της Black Friday. Αυτή η αύξηση των διαδικτυακών αγορών σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της εκπτωτικής περιόδου σημαίνει αυξημένο πεδίο για κυβερνοεπιθέσεις. 

Μια νέα έκθεση της Kaspersky επεσήμανε τον αυξημένο κίνδυνο για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς η πιθανότητα οικονομικών επιθέσεων phishing αυξάνεται κατά 24% σε σύγκριση με τη μέση ημερήσια τιμή κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky, τους πρώτους εννιά μήνες του 2019, δεκαπέντε οικογένειες οικονομικών malware στόχευσαν τους ηλεκτρονικούς πελάτες δημοφιλών brands. Οι χάκερ στοχεύουν ηλεκτρονικές μάρκες για να κυνηγήσουν τα τραπεζικά στοιχεία χρηστών, όπως συνδέσεις, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών, αριθμούς τηλεφώνου και πολλά άλλα.  

«Καθώς η Black Friday και η Cyber Monday πλησιάζουν, οι αγοραστές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Αυτή είναι η πραγματικά «κυνηγητική» περίοδος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχείς αναζητήσεις για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία, αριθμούς καρτών ή διαπιστευτήρια τραπεζικών λογαριασμών από ανυποψίαστα θύματα. Με την οικονομική απάτη σε τεράστια έξαρση, οι άνθρωποι πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα δεδομένα και τα προσωπικά τους στοιχεία είναι ασφαλή, διαφορετικά θα αναγκαστούν να μειώσουν τις διαδικτυακές τους αγορές. Εδώ επίσης οι επιχειρήσεις έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς απαιτείται να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους για την ασφάλεια των πληροφοριακών τους συστημάτων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο ασφάλειας που να συνεπάγεται: εκπαίδευση για τους εργαζομένους, καλύτερη άμυνα για την προστασία από επιθέσεις και πιο αξιόπιστα εργαλεία για την ανίχνευση zero days απειλών. Υπάρχουν επίσης απλά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η Black Friday να γίνει η πιο επικίνδυνη εποχή του έτους στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο  David Emm, Principal Security Researcher, Kaspersky.  

Προτού παρασυρθούν από τις ευκαιρίες της Black Friday, οι αγοραστές μπορούν να δοκιμάσουν την ασφάλεια των συσκευών τους με το νέο διαδραστικό εργαλείο της Kaspersky. Η Kaspersky συνιστά επίσης τα ακόλουθα βήματα για να παραμείνετε ασφαλείς – ή να κρατήσετε τους πελάτες σας ασφαλείς – όταν πραγματοποιούνται online αγορές: 

Tips για τους καταναλωτές:

  • Επενδύστε σε μια ισχυρή λύση κυβερνοασφάλειας για να προστατεύσετε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για διαδικτυακές αγορές.
  • Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά για να αποφύγετε την απώλεια των προσωπικών σας αρχείων αν είστε ο στόχος μιας κυβερνοεπίθεσης. 
  • Διατηρήστε ενημερωμένα τα Windows και άλλες εφαρμογές.
  • Χρησιμοποιήστε μοναδικούς, πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης για κάθε ηλεκτρονικό λογαριασμό.  Αν αυτό σας φαίνεται πολύ δύσκολο, κατεβάστε ένα password manager app.  
  • Χρησιμοποιήστε με ιδιαίτερη προσοχή τη φορητή σας συσκευή για ηλεκτρονικές αγορές. Συντομευμένες διευθύνσεις URL, που χρησιμοποιούνται συχνά επειδή είναι φιλικές στο τηλέφωνο, μπορούν να αποκρύψουν την αναδρομολογήση σε κάποιο επικίνδυνο site. Εάν πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια συναλλαγή, απενεργοποιήστε το Wi-Fi και χρησιμοποιήστε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Διαφορετικά, περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε σε μια ασφαλή σύνδεση. 
  • Αποφύγετε τις αγορές σε ιστότοπους που φαίνονται ύποπτοι ή ελαττωματικοί, ανεξάρτητα από το πόσο εντυπωσιακές είναι οι «ευκαιρίες» που προσφέρουν.
  • Μην κάνετε κλικ σε άγνωστα link που λαμβάνετε μέσω email ή μέσω μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και από άτομα που γνωρίζετε, εκτός αν περιμένατε το μήνυμα.
  • Μειώστε το ποσό των χρημάτων που έχετε στην τράπεζα και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σας ή χρησιμοποιήστε μια προπληρωμένη κάρτα για ηλεκτρονικές πληρωμές. 
  • Περιορίστε τον αριθμό των συναλλαγών σας στην τραπεζική σας κάρτα.
  • Ενεργοποιήστε και πάντα χρησιμοποιείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (που επαληθεύονται από τη Visa, τη MasterCard κτλ.).

Tips για τις επιχειρήσεις: 

  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη υπηρεσία πληρωμών και διατηρήστε ενημερωμένες τις διαδικτυακές συναλλαγές και τις πλατφόρμες πληρωμών σας. Κάθε νέα ενημέρωση μπορεί να περιέχει κρίσιμες ανανεώσεις για να καταστήσει το σύστημα λιγότερο ευάλωτο σε κυβερνοεγκληματίες.
  • Χρησιμοποιήστε μια προσαρμοσμένη λύση ΙΤ και κυβερνοασφάλειας για να προστατεύσετε την επιχείρηση και τους πελάτες σας.
  • Δώστε προσοχή στις προσωπικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες που αγοράζουν από εσάς. Χρησιμοποιήστε μια λύση πρόληψης απάτης που μπορείτε να προσαρμόσετε στο εταιρικό σας προφίλ και το προφίλ των πελατών σας.