Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσει την «.ευ», το ελληνικό ισοδύναμο του ανωτάτου επιπέδου domain .eu, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην Αθήνα.

Από τώρα και στο εξής, οι χρήστες θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα domain name σε πλήρη ελληνική γραφή, σημειώνοντας μια σημαντική εξέλιξη από τότε που ξεκίνησε η επέκταση του κυριλλικού .ею τον Ιούνιο του 2016.

Η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Η έναρξη του domain «.ευ» αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσης της ΕΕ για την προώθηση της πολυγλωσσίας και της πολυμορφίας σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι εταιρείες και οι πολίτες στην ΕΕ έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρίζουν domain names με μη λατινικά γράμματα, συγκεκριμένα στην ελληνική και στη βουλγαρική γλώσσα, τις οποίες χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι. Ως εκ τούτου, οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερη επιλογή domain names, γεγονός που με τη σειρά του θα τονώσει την ταχύτερη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα αποφέρει πολλά ακόμη οφέλη.»

Τα υφιστάμενα domain names με ελληνικούς χαρακτήρες που έχουν καταχωριστεί στο πλαίσιο του .eu θα έχουν μια τριετία για να μεταβούν στη νέα επέκταση.

Το «.eu», διαθέσιμο πλέον σε όλα τα αλφάβητα που χρησιμοποιούνται εντός της ΕΕ, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Επί του παρόντος, είναι η 7η μεγαλύτερη επέκταση κωδικού χώρας στο διαδίκτυο, αφότου ξεκίνησε η λειτουργία της το 2003, με 3,7 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις της ΕΕ να χρησιμοποιούν ένα domain name στο πλαίσιο αυτής της αξιόπιστης και ασφαλούς επέκτασης.

Το domain «.eu» διαχειρίζεται επί του παρόντος ο EURid, ιδιωτικός, ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί το «.eu» βάσει σύμβασης με την Επιτροπή από το 2003.