Την ύποπτη δραστηριότητα από δύο δημοφιλείς εφαρμογές Android με περισσότερους από 80 εκατομμύρια χρήστες αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες η πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream, της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας.

Και τα τελευταία ευρήματα της Upstream κέντρισαν το ενδιαφέρον κορυφαίων διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως το Forbes, το Tech Crunch και το ABCNews, τα οποία και φιλοξένησαν εκτενή σχετικά ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τα εργαστήρια Secure-D, κακόβουλο λογισμικό εγκατεστημένο στα apps SnapTube και ai.type επιχείρησε, δίχως τη συγκατάθεση των χρηστών, 84 εκατ. ύποπτες συναλλαγές σε 17 χώρες όπου το Secure-D έχει παρουσία. Το malware πίσω από τις δημοφιλεις αυτές εφαρμογές  προβάλει κρυφά online διαφημίσεις, κάνει ψεύτικα κλικ και εγγράφει τους χρήστες σε υπηρεσίες με υψηλές χρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει «πραγματικές» προβολές, κλικ και αγορές στις διαφημιστικές εταιρείες.  Εκτιμάται ότι οι συναλλαγές αυτές, ανεμπόδιστες, θα είχαν εγγράψει τους χρήστες σε ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους έως και 108 εκατ δολαρίων.