Το ξενόφερτο έθιμο του Halloween  τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάση και στην Ελλάδα, μετρώντας όλο και περισσότερα θεματικά events ή πάρτι που διοργανώνονται για τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, ενώ πληθαίνουν και οι ηλεκτρονικές προσφορές «προϊόντων Halloween».

Όπως σε κάθε αντίστοιχη γιορτινή περίοδο, οι κυβερνοεγκληματίες καραδοκούν να εκμεταλλευτούν κυρίως ανυποψίαστα παιδιά, με online scams και απάτες στα social media. Για να μην είναι πραγματικά τρομακτικό το Halloween για τους μικρούς χρήστες του Internet, η ESET δίνει πέντε βασικές συμβουλές ασφάλειας προς τους γονείς. 

  1. Προσοχή σε εγγραφές σε site και forum.Τα παιδιά συρρέουν ομαδικά σε ιστότοπους παιχνιδιών και σε social sites και φόρουμ, όπου, φυσικά, απαιτείται εγγραφή. Εδώ οι γονείς έχουν ένα διπλό ρόλο. Αρχικά, να βοηθήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν λογαριασμούς με ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, κι έπειτα, να τα διδάξουν να είναι προσεκτικά σχετικά με το που θα εισάγουν αυτά τα διαπιστευτήρια, μιλώντας τους για τον κίνδυνο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος». Η εκπαίδευση αυτή θα τα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς είναι πολύ πιθανό  να αντιμετωπίσουν αργότερα στη ζωή τους επιθέσεις phishing, ειδικά αν μπαίνουν σε sites παιχνιδιών και σε social media.
  1. Λήψη εφαρμογών με επιφύλαξη. Αυτήν την περίοδο «ξεφυτρώνουν» εφαρμογές για κινητά με θεματικές ή χαρακτηριστικά σχετικά με το Halloween. Ακόμη κι αν δεν είναι τελείως κακόβουλες, πολλές από αυτές, και κυρίως όσες απευθύνονται σε παιδιά, συνδέονται με δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση και η συμπεριφορική διαφήμιση. Αν κάτι τόσο απλό όσο ένα παιχνίδι ή μια εκπαιδευτική εφαρμογή, χρειάζεται πρόσβαση σε μηνύματα, κλήσεις ή/και πληροφορίες θέσης, οι γονείς θα πρέπει να υποψιαστούν. Η λήψη εφαρμογών μόνο από επίσημα καταστήματα, ερευνώντας τι είδους άδειες ζητά μια συγκεκριμένη εφαρμογή, θα εξασφαλίσει την προστασία των παιδιών από την συλλογή των προσωπικών του πληροφοριών. 
  1. Είναι πραγματικά δωρεάν; Διαφημίσεις για δωρεάν παιχνίδια και ήχους κλήσης με θέμα το Halloween, ειδικά αν προσφέρονται δωρεάν, μπορεί να κρύβουν malware. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, τα παιδιά να πατούν σε μια κακόβουλη διαφήμιση και χωρίς να το θέλουν, να μολύνουν τους υπολογιστές ή τα smartphones. Ένα αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας που διαθέτει πολλά επίπεδα προστασίας και λαμβάνει συχνές αυτόματες ενημερώσεις αποτελεί έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να προστατεύσουν οι γονείς τα παιδιά και ολόκληρη την οικογένειά τους από τέτοιες παγίδες.
  1. Σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. To Halloween δίνει ισχυρό «παρών» στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά επισφαλείς για την ασφάλεια των παιδιών. Οι γονείς πρέπει διαρκώς να υπενθυμίζουν την ανάγκη τα παιδιά τους να εφαρμόζουν αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου, να μην ανταλλάσσουν ιδιωτικές πληροφορίες, να μένουν μακριά από αγνώστους και να θυμούνται ότι όλα όσα κάνουν online, αφήνουν ψηφιακό αποτύπωμα.
  1. Εμπιστευόμαστε αφού επαληθεύσουμε. Συχνά, τα παιδιά είναι εξαιρετικά επιτήδεια στην απόκρυψη των online δραστηριοτήτων τους. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν τα εργαλεία γονικού ελέγχου, που παρακολουθούν τους μικρούς χρήστες και τους εμποδίζουν να περιπλανηθούν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο. Τα ολοκληρωμένα λογισμικά ασφαλείας διαθέτουν τέτοια εργαλεία, αλλά και όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα, τόσο στον υπολογιστή όσο και στον κινητό, επιτρέπουν στις μέρες μας κάποιο επίπεδο γονικού ελέγχου.