H Nikon ανακοίνωσε ότι έχει την τιμή να είναι μεταξύ των ευρωπαίων χορηγών του Marilyn Stafford FotoReportage Award 2019.

Αυτός ο παγκόσμιος διαγωνισμός που διοργανώνεται από τη FotoDocument, έχει σκοπό να τιμά τις ταλαντούχες γυναίκες φωτογράφους και να τονίζει τη θετική δύναμη του φωτορεπορτάζ και των φωτογραφίσεων ντοκιμαντέρ στην επισήμανση των σημαντικών αλλά συχνά ελάχιστα αναφερόμενων κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και πολιτιστικών θεμάτων.

Η γνωστή φωτογράφος Marilyn Stafford, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και ζει στο ΗΒ, δημιούργησε το βραβείο το 2017 για να βοηθήσει τις γυναίκες σε αυτό το πεδίο να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Η δουλειά της ίδιας της Marilyn για την αποτύπωση της ζωής των Αλγερινών προσφύγων στην Τυνησία, βρέθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Observer το 1958, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο.

Το βραβείο, το οποίο είναι πλέον ετήσιο, αντιστοιχεί σε 2 χιλιάδες λίρες Αγγλίας που δίνονται σε μια επαγγελματία γυναίκα φωτογράφο προκειμένου να ολοκληρώσει ένα φωτορεπορτάζ, παρέχοντας μια πλατφόρμα όπου οι γυναίκες φωτορεπόρτερ μπορούν να προωθήσουν το έργο τους στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο του φωτορεπορτάζ. Η χορηγία της Nikon αναγνωρίζει τη συνεχή δέσμευσή της για την ανάπτυξη του γυναικείου ταλέντου στη φωτογραφία.

Η ιδρύτρια του βραβείου και πρωτοπόρος φωτογράφος, Marilyn Stafford είπε, «Είμαι ενθουσιασμένη για τη συνεργασία της Nikon στα βραβεία της φετινής χρονιάς. Χρησιμοποιώ και εγώ η ίδια Nikon και ο εξοπλισμός της υπήρξε αξιόπιστος συνεργάτης στο σύνολο της καριέρας μου, επιτρέποντας τόσο σε εμένα όσο και σε άπειρους άλλους φωτογράφους να πραγματοποιούμε το εξαιρετικά σημαντικό έργο μας. Η υποστήριξη της Nikon είναι αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας να φέρουμε στο φως ορισμένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια θέματα και να αναδείξουμε τους τρόπους που οι γυναίκες βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μέσα από τη δύναμη του φωτογραφικού φακού τους».

Η Rebecca Newton, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων στη Nikon UK, δήλωσε, «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η χορηγία μας για το Marilyn Stafford FotoReportage Award , το οποίο τονίζει την εξαιρετική δουλειά των ταλαντούχων γυναικών φωτογράφων σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η δυνατότητά μας να παρέχουμε στους φωτογράφους τον εξοπλισμό για να πουν τις ιστορίες τους είναι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Αποτελεί τιμή για εμάς να υποστηρίξουμε τις επαγγελματίες που ακολουθούν τα βήματα της Marilyn Stafford με σκοπό να αποτελέσουν καταλύτες για πραγματικές αλλαγές στον κόσμο μέσα από τις δυνατές εικόνες τους».

Οι αιτήσεις είναι πλέον ανοικτές σε γυναίκες φωτογράφους σε κάθε στάδιο της καριέρας τους και με οποιαδήποτε εθνικότητα, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα φωτορεπορτάζ ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζονται θετικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Οι υποβολές θα αξιολογηθούν από μια ομάδα ειδικών του χώρου, όπου περιλαμβάνεται η Marilyn Stafford και η Rebecca Newton από τη Nikon. Η νικήτρια θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβρη και θα λάβει τη χορηγία για να τη χρησιμοποιήσει στο έργο της, ενώ παράλληλα το τελικό έργο της θα προβληθεί στο Nikon School στο Κεντρικό Λονδίνο μπροστά σε προσκεκλημένο κοινό.