Το ίδρυμα της Deutsche Telekom διευρύνει τις διεθνείς του δραστηριότητες, φέρνοντας στην Ελλάδα το πρόγραμμα Junior Engineer Academy, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό STEM Education. 

Το Junior Engineer Academy (JEA) είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ιδρύθηκε με επιτυχία από το Ίδρυμα της Deutsche Telekom στην Γερμανία το 2005 και στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 100 γερμανικά σχολεία. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα JEA θα έχει διάρκεια 2έτη και θα υλοποιηθεί από τον STEM Education σε σχολεία όλης της χώρας, απευθυνόμενο σε μαθητές δευτέρας και τρίτης Γυμνασίου. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθούν  συνολικά 16 σχολεία, ένα εκ των οποίων θα υποστηριχθεί από την COSMOTE, μέσω ξεχωριστής συμφωνίας με τον STEM Education.

Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να εμπνεύσει το ενδιαφέρον των νέων για επαγγέλματα σχετικά με την τεχνολογία και την μηχανική, να διευκολύνει τη μετάβασή τους από το σχολείο στο πανεπιστήμιο και να ενισχύσει τις ψηφιακές τους δεξιότητες, περιλαμβάνει 28 διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με τη μορφή μαθημάτων επιλογής. 

Και τα 16 σχολεία έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό (3D εκτυπωτές, εργαλεία, μπαταρίες, Arduino uno κλπ.), τον οποίο θα αξιοποιήσουν περισσότεροι από 1.500 μαθητές και 45 εκπαιδευτικοί, ειδικά εκπαιδευμένοι για τις ανάγκες του προγράμματος.  

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του προγράμματος, είναι η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, ενώ οι γνώσεις που θα αποκτηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αξιοποιηθούν για την εξέλιξη του. 

Στην Γερμανία, το δίκτυο σχολείων του προγράμματος JEA έχει αναπτύξει μια δυναμική πλατφόρμα που βασίζεται στην ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών  προσεγγίσεων στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογικής εκπαίδευσης. 

Ο κ. Ekkehard Winter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος της Deutsche Telekom δήλωσε: “Η προετοιμασία των νέων από μικρή ηλικία για την ψηφιακή κοινωνία και τον επαγγελματικό στίβο, είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους. Για να το πετύχουμε, είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε στους νέους τις δεξιότητες αλλά και τον ενθουσιασμό για την τεχνολογία,. Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε βρει στον STEM Education έναν ικανό εταίρο για την έναρξη του επιτυχημένου προγράμματος Junior Engineer Academy στην Ελλάδα.” 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του STEM education, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, ανέφερε: “Περισσότεροι από 1.500 μαθητές Γυμνασίου στην Ελλάδα έχουν τώρα την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τεχνολογία, τη μηχανική και την επιστήμη, αναπτύσσοντας δεξιότητες STEM. Ταυτόχρονα, μπορούν να καταλάβουν καλύτερα ποια είναι τα τεχνικά επαγγέλματα και ποια επαγγέλματα σχετίζονται με τη μηχανική. Είναι χαρά μας που συνεργαζόμαστε στενά με το Ίδρυμα της Deutsche Telekom για έναν τόσο σημαντικό -για το μέλλον των παιδιών μας- κοινό στόχο”. 

Στόχος του STEM Education στην Ελλάδα, είναι η προώθηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, σε σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Ο STEM Education έχει στρατηγική συνεργασία με την COSMOTE, τα τελευταία έξι χρόνια. 

“Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, συνεισφέρει  στην υλοποίηση του οράματός μας, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσω της τεχνολογίας. Μέσα από τις πρωτοβουλίες μας για την εκπαιδευτική ρομποτική, πάνω από 19.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτύξει  δεξιότητες STEM”, είπε η κα. Σταυρούλα Αγγελόπουλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας, Ομίλου ΟΤΕ.  

Στο δίκτυο του Junior Engineer Academy στην Ελλάδα, συμμετέχουν τα εξής 16 σχολεία: 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης (Ξάνθη), 4ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου (Αθήνα), 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (Αθήνα), Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου (Αθήνα), Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Αθήνα), 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας (Αθήνα), 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς (Αθήνα), Γυμνάσιο Πέτα (Άρτα), 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου – Ιωάννης Κακριδής (Θεσσαλονίκη), 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων (Ιωάννινα), 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (Ιωάννινα), Γυμνάσιο Λακκόπετρας Αχαΐας (Λακκόπετρα) και EN.E.E.GY-L. Πατρών και Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πάτρας (Πάτρα). Η Ακαδημία Junior Engineer στο Ραλλείο Γυμνάσιο Θηλέων (Πειραιά) υποστηρίζεται από την COSMOTE, σε συνεργασία με τον STEM Education.

Το ελληνικό δίκτυο είναι το δεύτερο δίκτυο Junior Engineer Academy εκτός Γερμανίας, μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος της Deutsche Telekom με το Κροατικό Ινστιτούτο Νεανικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.