Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας των smartphones στην καθημερινότητά μας: νέα τεχνικά χαρακτηριστικά σε κάθε μοντέλο, άπειρες εφαρμογές για κάθε γούστο, πανέμορφος σχεδιασμός και μεγάλη ποικιλία συσκευών σε κάθε χρώμα για να ταιριάζουν στο στυλ, τη διάθεσή και τις ανάγκες μας.

Έχοντας εξελίξει όλα τα παραπάνω στο υψηλότερο επίπεδο και θέτοντας μάλιστα νέα στάνταρ στην αγορά, η Huawei αντιλήφθηκε γρήγορα ότι ο χρήστης ενός  smartphone αναζητά, εκτός από τα καλύτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά,  την απόλυτη εμπειρία χρήσης, εκείνη που θα του προσφέρει ικανοποίηση από την συσκευή του ακόμα και στις πιο μικρές, αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες. 

Υιοθετώντας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, η Huawei εξελίσσει συνεχώς το περιβάλλον εργασίας στα smartphones της και η τελευταία του εξέλιξη, το EMUI10, έρχεται ακριβώς για να προσφέρει μία επαναστατική, τεχνολογική εμπειρία για τον χρήστη που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Ξεχωρίζοντας για τον σύγχρονο σχεδιασμό και την υψηλή αισθητική του, το EMUI10, έρχεται για να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ποιότητα χρήσης που αποκομίζει ο καταναλωτής από ένα smartphone μέσα στην καθημερινότητά του.

Έχοντας, λοιπόν, πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή, η Huawei έχει δεσμευτεί να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς, όσον αφορά τον αριθμό των αναβαθμισμένων συσκευών σε EMUI10, την ταχύτητα αναβάθμισης και τον κύκλο ζωής των αναβαθμισμένων συσκευών.

Το EMUI10 συμπεριλαμβάνει περισσότερες ενημερώσεις, είναι συμβατό με περισσότερες από 30 συσκευές και θα προσφέρει άριστη εμπειρία Τεχνητής Νοημοσύνης σε πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Τα P30 και P30 Pro πρόκειται να είναι οι πρώτες συσκευές οι οποίες θα αναβαθμιστούν σε EMUI10, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα HUAWEI Mate 20, HONOR 20 και HONOR V20.

Το EMUI10 προσφέρει νέα διεπαφή χρήστη (User Interface ή UI) στους καταναλωτές. Δοκιμαστικά beta tests έχουν ξεκινήσει σε πάνω από 30 χώρες, αποκλειστικά σε συσκευές Huawei.  

pastedGraphic.png

   

Εμπειρία άλλου επιπέδου: ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά

Οι προγραμματιστές του EMUI δουλεύουν σκληρά εδώ και επτά χρόνια προκειμένου να προσφέρουν στους χρήστες την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Στο EMUI 3.0 το UI αποτελείται κυρίως από σημεία, γραμμές και κύκλους. Στο EMUI 5.0 απλοποιήθηκε, έγινε πιο μίνιμαλ, καθαρό και περιεκτικό, με βασικά χρώματα το μπλε και το λευκό. Όταν έφτασε η σειρά του EMUI 9.0, βασικός στόχος ήταν πλέον να απολαμβάνει ο χρήστης μια κορυφαίας ποιότητας εμπειρία, αντάξια  της ανεπτυγμένης βάσης χρηστών της Huawei. Και τώρα, με το EMU10.0, στόχος είναι να τελειοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες προκειμένου ο χρήστης να μπορέσει να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

  • Magazine Layout για βελτιωμένη εμπειρία ανάγνωσης

pastedGraphic_1.png

Η διάταξη κειμένου και ο σχεδιασμός του UI θυμίζουν περιοδικό, με μεγάλους τίτλους, λευκό περιθώριο, κατανομή περιεχομένου σε στήλες, δυνατότητα επισήμανσης κειμένου και βελτιωμένη απεικόνιση για ακόμα καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης.

Το Magazine Design κάνει το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη πιο ελκυστικό, σαν σελίδες περιοδικού . Το ίδιο ισχύει και για το UI.

pastedGraphic_2.png

  • Morandi Style

Πέρα από το μπλε-λευκό καμβά, το σύστημα EMUI10 έχει σχεδιαστεί πάνω στην αρχή του υψηλού saturation για μικρά στοιχεία και χαμηλού saturation για μεγάλα μπλοκ. Χρώματα Morandi (χρώματα χαμηλού saturation) έχουν χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσουν την απεικόνιση μεγάλων μπλοκ. Σε σχέδιο του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Giorgio Morandi από τον οποίο προκύπτει η έμπνευση, τα χρώματα είναι κομψά αλλά χαμηλού προφίλ και ταιριάζουν με τα προϊόντα Huawei.

pastedGraphic_3.png

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται έξι χρώματα Morandi, στις Επαφές, το Σημειωματάριο και τα Tips.

pastedGraphic_4.png

  • Φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός: Εντυπωσιακό περιβάλλον με μεγάλα γράμματα

Μεγάλα γράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί για πιο άμεση, φιλική προς τον χρήστη εμπειρία, κάνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής των φωτογραφικών παραμέτρων πιο εύκολη από ποτέ.

Όταν ο χρήστης τραβά το slide bar, οι αλλαγές φαίνονται με μεγάλα γράμματα, ενώ άλλα στοιχεία του UI κρύβονται, πράγμα που κάνει την αλλαγή ρυθμίσεων πιο εύκολη, συνεκτική και ξεκάθαρη.

Ποιότητα με οδηγό την υψηλή αισθητική

Δεν φροντίσαμε μόνο να ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά, αλλά λάβαμε επίσης υπόψη την ανθρώπινη οπτική σε όλα τα βήματα του σχεδιασμού, εμβαθύνοντας στην ανθρώπινη υπόσταση και ψυχολογία. Μεταφράζοντας την υψηλή αισθητική σε σχεδιασμό UI, η Huawei πέτυχε εξαιρετικά ομαλή και αψεγάδιαστη εμπειρία χρήσης. 

  • Dark Mode με τον άνθρωπο στο επίκεντρο

Όταν τα χρώματα σε μία εικόνα αντιστρέφονται, δημιουργείται μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που μπορεί να μοιάζει απωθητική αρχικά. Η έντονη αντίθεση που προκαλούν τα ανεστραμμένα χρώματα μπορεί να είναι κάπως άβολα για τον χρήστη, καθώς το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τη φωτεινότητα των χρωμάτων διαφορετικά από αυτό που πράγματι βρίσκεται μπροστά τους. Απαιτείται μια ευρεία γκάμα περίπλοκων ρυθμίσεων για να γίνει η λειτουργία Dark Mode ξεκούραστη για το μάτι. Για αυτό το λόγο, το προσηλωμένο στο ανθρώπινο στοιχείο εργαστήριο της Huawei έχει πραγματοποιήσει δοκιμές γύρω από την αναγνωστική εμπειρία των χρηστών, και την υποκειμενική αναγνωστική εμπειρία, σε τέσσερις τυπικές συνθήκες φωτεινότητας προκειμένου να καθορίσει το καλύτερο δυνατό εύρος χρωματικών αντιθέσεων για κείμενο και εικόνες, με στόχο την βέλτιστη ανάγνωση.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, το EMUI10 πετυχαίνει την καλύτερη αντίθεση ανάμεσα στο κείμενο που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και στο σκοτεινό πίσω πλάνο. Για το ίδιο χρώμα, η οπτική αντίληψη φωτεινότητας και saturation (κορεσμού) διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το αν το φόντο είναι φωτεινό ή σκοτεινό. Η Huawei έχει επίσης τελειοποιήσει το χρώμα του κειμένου του EMUI και των εικονιδίων του συστήματος, προκειμένου να διασφαλίσει συνοχή, άνεση και εύκολη ανάγνωση, τόσο σε Σκοτεινή όσο και σε Φωτεινή λειτουργία.

pastedGraphic_5.png

Εκτός από τις εφαρμογές που αναπτύσσονται από την Huawei, το EMUI10 εφαρμόζει επίσης αυτόν τον αλγόριθμο χρώματος σε εφαρμογές τρίτων, μέσω προηγμένων τεχνολογιών αναγνώρισης στοιχείων UI και υπολογισμού χρωμάτων. Ακόμη και όταν οι εφαρμογές τρίτων δεν έχουν προσαρμοστεί στη λειτουργία Dark Mode, οι χρήστες μπορούν και πάλι να τις απολαμβάνουν σε Dark Mode, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

pastedGraphic_6.png

  • Εφέ γραφικών που ενεργοποιούν τις αισθήσεις

Η αντίληψη των ανθρώπων πάνω στη δυναμική αλλαγή βασίζεται στην καθημερινή ζωή και στην υποσυνείδητη εγκεφαλική δραστηριότητα. Μόνο όταν τα δυναμικά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις ψυχολογικές προσδοκίες, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πραγματικά ανεμπόδιστη προβολή. Διαφορετικά, τα γραφικά μπορούν να οδηγήσουν τους χρήστες να νιώσουν αποπροσανατολισμένοι. Επομένως, ο σχεδιασμός γραφικών του EMUI10 ενεργοποιεί τις αισθήσεις με βάση την ενδελεχή μελέτη βιολογικών χαρακτηριστικών. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ένας χρήστης αγγίζει την οθόνη ή η οθόνη αλλάζει σελίδες, λαμβάνουν ανατροφοδότηση μέσω των δακτύλων και των ματιών τους, σύμφωνα με τις ψυχολογικές προσδοκίες τους.

pastedGraphic_7.png

      • Γραφικά αφής: βασισμένη στον νόμο της δράσης – αντίδρασης, η Huawei έχει εφαρμόσει το εφέ του ελαστικού ελατηρίου σε λειτουργίες αφής. Ως αποτέλεσμα, όταν αγγίζετε ένα εικονίδιο ή ένα κουμπί, η ανταπόκριση από τις λειτουργίες είναι πιο φυσική.
      • Γραφικά αλλαγής σελίδας: η μέση διάρκεια ενός βλέμματος είναι 230 ms. Όταν τα εφέ γραφικών μιας αλλαγής σελίδας είναι μικρότερα από 230 ms, είναι πιθανό να δημιουργήσουν μια αίσθηση απότομης αλλαγής. Εάν τα εφέ της αλλαγής σελίδας είναι μεγαλύτερα από 500 ms, τότε δημιουργούν μία αίσθηση καθυστέρησης. Για παράδειγμα, όταν ανοίγετε μια εφαρμογή, εάν τα γραφικά αλλαγής σελίδας παίρνουν περίπου 200 ms, οι χρήστες θα αντιληφθούν μια ξαφνική αίσθηση τρεμοπαίγματος, ενώ όταν είναι 600 MS, οι χρήστες θα μπορούσαν να είναι ανυπόμονοι. Η πραγματική ανάλυση δείχνει ότι τα γραφικά αλλαγής σελίδας των 400 MS είναι ιδανικά για τους χρήστες.

pastedGraphic_8.png

      • Γραφικά επιστροφής: ένα αντικείμενο που ρίχνεται στον αέρα ακολουθεί μια παραβολική διαδρομή, ανάλογα με τη γωνία ρίψης, την ταχύτητα, τον κόμβο ώρας, καθώς και άλλες μεταβλητές. Αυτή η αρχή έχει χρησιμοποιηθεί από το EMUI10, για να τροφοδοτήσει τις λειτουργίες επιστροφής με πιο έντονα χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=PKuA6JWCtD0